SYRIZA ve S&D'den HDP'ye saldırılara tepki

SYRIZA ve S&D, HDP'ye dönük saldırılara tepki gösterdi, dayanışma mesajı verdi.

Türk Anayasa Mahkemesi'nin Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkındaki kapatma davası, başsavcılığın mütalaası ve hesaplarının bloke edilmesine tepkiler sürüyor.

Avrupa Parlamentosu'ndaki Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) ve Yunanistan’daki SYRIZA, yaptıkları açıklamalarla HDP’nin kapatılması yönündeki mütalaaya ve hesaplarının bloke edilmesine tepki gösterdi.
Avrupa Parlamentosu'ndaki Sosyalistler ve Demokratlar, Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik son baskıları kınadı.

Açıklamada, "S&D'nin Türkiye'deki iki kardeş partisinden biri olan HDP, Türk parlamentosundaki üçüncü büyük parti konumunda. HDP 2018 genel seçimlerinde oyların yüzde 12'sini aldı ve parlamentodaki 579 sandalyenin 56'sına sahip. Birkaç yıldır Türk makamları tarafından giderek daha fazla hedef alınmaktadır. Sonuç olarak, binlerce parti üyesi, yöneticisi, milletvekili, yerel meclis üyesi ve belediye eşbaşkanı çoğunlukla terörle ilgili suçlamalarla yargılandı ve son zamanlarda savcılar tarafından çok sayıda adli dava ile tam bir saldırı var. Bu durum, HDP eski eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş'ın Kasım 2016'dan bu yana devam eden tutukluluklarına ekleniyor" denildi.

AP RAPORTÖRÜ: HDP’NİN KAPATILMASI BÜYÜK BİR SİYASİ HATA OLUR

Öte yandan S&D üyesi ve Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor ise HDP’ye yönelik kapatma davası ve hesaplarının  bloke edilmesine ilişkin şunları söyledi:

"Türk yetkilileri HDP'ye yönelik baskıları durdurmaya çağırıyoruz. Demokratik yollarla seçilmiş ve barışçıl bir parti olan HDP'nin özgürce ve hükümetin gözdağı olmaksızın faaliyet göstermesine izin verilmelidir. Kapatılması demokrasiye büyük bir darbe vuracak ve örgütlenme özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve oy kullanma hakkı gibi birçok temel özgürlük ve hakkı ihlal edecektir.”

Raportör Nacho Sánchez Amor kapatma davası ve hesapların bloke edilmesine ilişkin gelişmelerin Türk devletinde yaklaşan seçimler ile ilişkisine vurgu yaptı, şöyle dedi:

"HDP'yi susturmaya yönelik bu son girişimin Türkiye'de yaklaşan parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleriyle bağlantılı olduğuna hiç şüphe yok. Plan, HDP'yi kapatarak milyonlarca seçmenin seçim seçeneklerini radikal bir şekilde sınırlandırmak ve olası yeni bir partinin kurulmasını engellemek için HDP liderliğinin tamamını siyasi olarak yasaklamaktır. Bu sadece hukuka aykırı değil, aynı zamanda büyük bir siyasi hatadır. Eğer HDP'nin kapatılmasına karar verilirse, hiçbir uluslararası bağımsız gözlemci heyeti Türkiye'ye gelip seçimlerin adil olduğunu söyleyemeyecektir. Bu aynı zamanda Türkiye'yi AB'den daha da uzaklaştıracak ve mevcut otoriterleşme trendini daha da aşağıya çekecektir."

SYRIZA'DAN DAYANIŞMA MESAJI

SYRIZA-İlerici İttifak Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika Departmanı tarafından yapılan açıklamada HDP ile dayanışma mesajı verildi.

Açıklamada, şunlar belirtildi:

"SYRIZA-İlerici İttifak, Başsavcılığın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin üçüncü büyük partisi olan HDP'nin daimi olarak yasaklanmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı öneriden duyduğu derin endişeyi ifade eder. Daha geçen hafta aynı mahkeme, seçim sezonunun ortasında HDP'nin devlet yardımının askıya alınmasına karar verdi. Çeşitli bahanelerle muhalefete karşı daha önce açılan davaların devamı niteliğindeki bu yargı kararları, muhalefeti topyekûn sindirme ve zayıflatma planı bağlamında, partilerin eylemlerini kriminalize etmeyi ve mevcut hükümetin siyasi muhaliflerini bastırmayı amaçlamaktadır. Avrupa Konseyi üyesi bir ülkenin partilerin demokratik işleyişine kısıtlamalar getirmesi düşünülemez. SYRIZA-PA, HDP'nin adil ve demokratik seçimlerin yapılması için verdiği mücadeleyle dayanışma içerisinde olduğunu ifade eder ve Mahkeme'nin HDP'nin faaliyetlerini yasaklama kararı almayacağını ümit eder.”