Süddeutsche Zeitung: Gabriel PKK sözü verebilir

Almanya'nın günlük gazetelerinden "Süddeutsche Zeitung" gazetesi, dışişleri bakanı Gabriel'in Erdoğan iktidarına "PKK'ye karşı daha ciddi bir mücadele etme" sözü verebileceğini yazdı.

Almanya'nın önde gelen gazetelerinden "Süddeutsche Zeitung"da Erdoğan rejiminin rehin tuttuğu bazı Alman vatandaşlarını serbest bırakması sonrası Berlin-Ankara arasında yaşanan yumuşama sürecine ilişkin bir yorum yer aldı.

Gazetenin Berlin muhabiri Mike Szymanski tarafından kaleme alınan ve "Şimdi Gabriel'in Erdoğan'a el uzatma zamanı geldi" başlığıyla yayınlanan yorumda, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in 20 Temmuz günü Türkiye'ye yönelik açıkladığı yeni siyasetinin işe yaradığını düşündüğü ifade etti. Gabriel, o dönem Alman vatandaşlarının ardı ardına Türkiye'de tutuklanması ardından AKP iktidarına yönelik bir dizi yaptırım açıklamıştı.

Gazetenin yorumuna göre güya artık Türkiye'nin attığı adımlara Almanya'nın karşılık vermesi zamanı geldi. Berlin hükümetinin öncelikli hedefinin ise 2017 yılının Şubat ayından itibaren Türkiye'de cezaevinde olan gazeteci Deniz Yücel'in serbest bırakılmasını sağlamak olduğu ifade edildi.

Kasım ayında Gabriel ve Türk dışişleri bakanı Çavuşoğlu'nun Antalya'da yaptığı gayri resmi görüşmenin ardından Deniz Yücel'in tecritten çıktığını hatırlatan gazetenin iddiasına göre Almanya, Türk cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istediği adımlara boyun eğmeden Ankara ile yakınlaşabilir.

Yorumda Gabriel'in Türk mevkidaşını Almanya'ya davet etmesi ve onunla bir araya gelmesi halinde bunun her iki ülke arasındaki gerginliklerde havayı yumuşatacak büyük bir adım olabileceği belirtildi. Ayrıca yeniden yakınlaşma sürecinde Gabriel'in Erdoğan iktidarına PKK ve Gülen Hareketi konusunda istediği bazı tavizler verebileceği görüşü dile getirildi.

Gazetenin bu konudaki tahmini şöyle: "Almanya Gülen Hareketi'ne daha eleştirisel yaklaşabilir ve PKK'nin ülkesindeki yapılarına karşı daha ciddi bir mücadele yürütme garantisi verebilir."

ERDOĞAN NE İSTİYOR DA ALMANYA VERMİYOR?

Başta Erdoğan olmak üzere Türk devlet yetkililerinin "Almanya PKK'ye göz yumuyor" iddialarının aksine, Merkel hükümeti zaten bir süredir Kürt özgürlük mücadelesine karşı daha sert bir tutum almış durumda. Kürtlerine gösterilerine saldıran Alman polisi hiçbir şekilde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerine teamül etmezken, YPG/YPJ'nin fotoğraflarını sosyal medyada paylaşanların evlerine da baskınlar düzenlemişti.

1993 yılından beri Almanya'da uygulanan PKK yasağının da genişletilmesini gündemine alan ve hiçbir zaman olmadığı kadar yasağı sert şekilde uygulayan Merkel-Gabriel ekibinin bundan sonra PKK konusunda Erdoğan rejimine hangi tavizler vereceği merak konusu.