Strasbourg’da CPT önündeki açlık grevi sonlandırıldı

Kürt Halk Önderi’ne yönelik 3 yıldır süren ağır tecrite karşı CPT’nin sorumluluklarını yerine getirerek, İmralı’da durumunu yerinde incelemesi talebiyle Strasbourg’da başlatılan açlık grevi yapılan bir açıklamayla sonlandırıldı.

Pazartesi günü Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme KOmitesi’nin olduğu alanda başlatılan açlık grevine, HDP milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının da olduğu onlarca kurum temsilcisi katıldı.

4 gün süren ve CPT’nin acilen İmralı adasına giderek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la görüşmesini talep amaçlı yapılan açlık grevi, bugün sonlandırıldı.

ULUSLARARASI HEYET ÜYELERİ DE KATILDI

Açlık grevinin sonlandırıldığı basın açıklamasında ise, Uluslararası İmralı Barış Heyeti üyesi Avrupalı parlamenter, insan hakları savunucusu ve akademisyenler de yer aldı. Açıklamaya aralarında Alman Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Andrej Hunko, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Üyesi Miren Edurne Gorrotxategi, HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Nursel Aydoğan, İngiltere Adalet ve Barış Komisyonu Başkanı Joe Ryan, Cambridge Üniversitesi Politik Sosyoloji Öğretim Görevlisi Dr. Thomas Jeffery Miley gibi isimler katıldı.

Kürt halkının Öcalan’ın özgürlüğü için düzenlediği eylemin selamlandığı açıklamada, CPT’nin yıllardır ağır tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi’ne yönelik ağır uygulamalara sessiz kalması eleştirildi.

CPT DERHAL YERİNDE İNCELEMELİ

Öcalan’ın fikirleriyle halkların barış içinde ve özgürce yaşadığı bir sistemi mümkün kılma çabalarına dikkat çeken heyet üyeleri, Avrupa ülkelerinin tavrının da yanlışlığına işaret ettiler.

Kürt Halk Önderi’yle acilen görüşülmesi ve müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısının da yapıldığı açıklamada, Kürt halkının Öcalan için yaptığı eylemlerle dayanışma içinde olduğu vurgulandı. Heyet üyeleri, yetkili kurum olarak CPT’nin derhal Öcalan’la görüşmesi çağrısı da yaptı.

Açıklamanın ardından açlık grevine katılan kurum temsilcileri adına da kısa kısa söz alınarak, Öcalan’la acilen görüşülmesi talebi yinelendi. Kurum temsilcileri, CPT’nin sorumluluklarını derhal yerine getirmesi istendi.