Stockholm’de açlık grevcilerinden dış dünyaya mesajı: Susmayın

İsveç’in başkenti Stockholm’de Efrîn’le dayanışma amacıyla yapılan açlık grevi 3. gününe girerken eylemciler, dış dünyaya “Susmayın” diye seslenerek Türk devleti ve ÖSO çetelerin vahşetlerine karşı çıkmaları çağrısı yapıyor.

İki günden beri parlamento binası önünde açlık grevlerini sürdüren açlık grevcileri, bugün çadırlarını Stockholm’un en işlek meydanı Sergel’e taşıyarak eylemlerini orada sürdürüyor.

Zaman zaman konuşmalar yaparak dış dünyayı suskunluğunu bozmaya çalışan açlık grevcilerine çevreden geçen İsveçlilerin yanı sıra milletvekilleri de gruplar halinde çadırı ziyaret ederek destek veriyor.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşiller milletlevillerİ, çadırı ziyaret ederek Efrîn direnişi ve Kürt halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirtiyor. İsveç Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh de partinin eski Siyasi Sekreteri Hans Arvidsson’la birlikte eylemcileri ziyaret ederek dış dünyaya mesajlar verdi.

Türk hükümetinin Efrîn’e yönelik saldırılarında ciddi insan hakları yaşadığınI, sivillerin öldürüldüğünü ve 200 bine yakın Kürdün topraklarını terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Kakabaveh, “Dış dünyanın DAİŞ’a karşı mücadelede yardıma ihtiyacı olduğunda Kürtler oradaydı. Bugün Kürtlerin dış dünyanın desteğine ihtiyaçları var. Gelin ve Rojava ile dayanışma içinde olduğunuzu gösterin” diyerek İsveç halkına Efrîn’le dayanışmaları çağrısı yaptı.

DIŞ DÜNYA KÜRTLERE İHANET ETTİ

Dış dünya DAİŞ çetelerinin saldırıları karşısında pasif dururken YPJ’li kadınların ve Kürtlerin geleceğe olan inançlarıyla kendi hakları ve herkesin eşit değerde olması için savaştıklarını söyleyen Kakabaveh, dış dünyanın suskunluğuna şu ifadelerle tepki gösterdi:

“Dış dünya Kürtlere ihanet etti. Dış dünya Türkiye’yi destekliyor. Türkiye’de yüzbinlerce insan cezaevlerinde. Erdoğan Kürtleri, sosyalistleri, Alevileri, araştırmacıları, öğretmenleri ve öğrencileri cezaevlerine doldurdu. İsveç hükümeti ve Avrupa Birliği’ne sesleniyoruz: Türkiye’nin Efrîn ve Kürdistan’ı işgalini kınayın. Erdoğan orada etnik bir temizlik yapmak istiyor.”

Bir ülkenin başka bir ülkeyi işgal etmesinin uluslararası yasalara aykırı olduğuna dikkat çeken Kakabaveh, “Erdoğan bunu yaptı. Bunun için herkesin Erdoğan’ın Efrîn ve Rojava’yı işgal etmesine karşı çıkması gerekir” şekinde konuştu.

Konuşmanın ardından açlık grevcileri, “Katil Erdoğan, iki yüzlü Avrupa Birliği”, “Biji berxwedana Efrîn’e”, “Biji YPG/YPJ” sloganlarını attı.

KÜRTLERE YAPILANLAR İNSANLIK DIŞI

Çadıra değişik milliyetlerden insanların yanı sıra bazı Türkler de eylemcileri ziyaret ederek Efrîn’in işgaline karşı çıkıyor.

Türkiye’de doğduğunu İsveç’te büyüdüğünü söyleyen Tarık Yılmazer, ANF’nin Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırı ve işgalini nasıl değerlendirdiği sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kürtler IŞİD’e karşı çok mücadele verdi. Ülkeleri yerle bir edildi. Kendilerini toparlayıp biraz özgür ve eşit olduklarında büyük güçler yine onları yerle bir ediyor. Bu insanlık dışı bir şey. Kürtler gibi devleti olmayan ve değişik ülkeler arasında parçalanan bir halk çok dah zor durumda. Ama büyük güçler milliyetçiliği körükleyerek Kürtlere eziyet ediyorlar.”

Yılmazer’in Türk halkına mesajı ise: Ben de Türküm, o topraklarda doğdum. Erdoğan’a inanmayın. Milliyetçilik iyi bir şey değil. Hepimiz eşitiz. Tarihi nedenlerden dolayı hakkını alamamış insanlara zulüm etmeyelim. Kardeşçe bir arada yaşayalım.”