Sol Parti hükümete Kürtlere yönelik yasakları sordu

Sol Parti, Merkel hükümetinin Erdoğan rejimiyle yaptığı ittifakların ardından ülkede yaşayan Kürtlere yönelik artan yasak ve davaları Federal Meclis’e taşıdı.

Karlsruhe’deki Federal Savcılığın PKK ile bağlantılı olarak 2017 yılı içinde Kürtlere yönelik toplam 136 hazırlık soruşturması açtığı bilgisi geçtiğimiz Mart ayında Der Spiegel dergisinin bir haberinde yer almıştı. Aynı soruşturmaların 2016’da 37, 2015’te ise sadece 24’iken, Erdoğan rejimiyle gerginliğin en fazla yaşandığı 2017’de Kürtlere yönelik soruşturmaların 4 kat artması dikkat çekmişti.

ANF ise 11 Mart 2018 günü Federal İçişleri Bakanlığı’nın 29 Ocak 2018 tarihin taşıyan bir genelgesine yer vermişti. Erdoğan rejiminin çıkarttığı KHK ve OHAL yasalarını aratmayan yeni genelgede, bakanlık eyaletlerden PKK yasağının daha sıkı uygulanmasını istiyordu.

Federal Meclis’te grubu bulunan muhalefet partilerinden Sol Parti, Kürtlere yönelik polisin arttırdığı şiddet, sembollere yönelik tahammülsüzlük ve açılan dava sayısındaki artışa ilişkin bir sonu önergesi hazırladı. Angela Merkel’in başbakanlığındaki Hıristiyan demokratlar/sosyal demokratlar hükümetinin yanıtlaması talebiyle Federal Meclis’e verilen önerge “PKK yasağının uygulanması konusundaki güncel gelişmeler” başlığını taşıdı.

‘KÜRTLERE YÖNELİK GENELGELER NASIL HAYATA GEÇİRİLİYOR?’

23 Mart 2017’de verilen ve bir örneği ANF’nin elinde bulunan önergede Sol Parti, federal hükümete 2 Mart 2017 günü İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı ve aralarında PYD, YPG/ YPJ’nin de bulunduğu birçok bayrak ve sembolün yasaklanması istenen ilk genelgenin eyaletler tarafından nasıl hayata geçirildiği soruldu.

YPG ve YPJ bayrakları gerekçe yapılarak özellikle Bayern Eyaleti’nde yaşanan ev baskınlarını hatırlatan Sol Parti, yasal bir kurum olan Almanya Kürt Demokratik Merkezi (NAV-DEM)’in Köln’de 14 Şubat günü gerçekleştirmek istediği yürüyüşün neden engellendiğini sordu.

Soru önergesi Sol Parti üyesi şu parlamenterler öncülüğünde hazırlandı: Ulla Jelpke, Dr. André Hahn, Gökay Akbulut, Michel Brandt, Christine Buchholz, Dr. Diether Dehm, Heike Hänsel, Andrej Hunko, Amira Mohamed Ali, Cornelia Möhring, Niema Movassat, Zaklin Nastic, Dr. Alexander S. Neu, Martina Renner, Dr. Petra Sitte, Kersten Steinke, Friedrich Straetmanns ve Dr. Kirsten Tackmann.

Sol Parti grubu adına Federal Meclis’e verilen soru önergesinde Son 5 yılda PKK ile bağlantılı olarak hangi davaların açıldığı da soruldu. Özellikle 2 Mart 2017 tarihli genelge yüzünden eyaletlerin içişleri ve adalet bakanlıkları arasında yaşanan iletişim sorunları ve anlamsızlıklar hakkında federal hükümetin bilgi vermesi istendi.

Ayrıca Federal İçişleri Bakanlığı’nın genelgelerinde “yasaklı semboller” olarak nitelendirilen YPG, YPJ ve PYD bayrakları konusunda eyaletlerin hangi yaklaşımlar sergilediği sorusu da yöneltilen önergede hükümetten özet olarak bu konular hakkında bilgi vermesi istendi:

- 2017 yılının başından bu yana ilgili bakanlık ve güvenlik birimlerine PKK yasaklarıyla ilgili daha başka hangi genelgeler gönderildi?

- Federal Hükümet’e göre Abdullah Öcalan’ın fotoğraf, video ve sesinin yasaklanması dernekler yasasına uygun mudur? Öcalan’a yönelik yasaklar hangi koşullarda hazırlandı ve eyaletler bu yasakları nasıl uyguluyor?

- Federal Hükümet’in yaklaşımına göre Öcalan’ın fotoğrafının yasaklanması Alman ve uluslararası yasalara aykırı değil midir?

- Federal Hükümet, Öcalan’ın sadece PKK’nin önderi olmadığı aynı zamanda “demokratik konfederalizm” fikrinin de kurucusu olduğunu ve onun düşünceleriyle Kuzey Suriye’de öz yönetimlerin kurulduğunu biliyor mu?

- Federal Hükümet 2017’in sonbaharından bu yana NAV-DEM’e ilişkin eyaletleri bilgilendirdi mi?

- Federal Hükümet 2013’te sayısı 13 olan PKK ile bağlantılı soruşturmaların nasıl 2017’de 130’a çıktığını açıklıyor?