Sinn Fein’den uluslararası topluma açlık grevleri için çağrı

Sinn Fein’den uluslararası topluma yapılan çağrıda, cezaevlerindeki binlerce Kürt tutsakla dayanışma içinde olunmasını ve barış için müzakerelerin yeniden başlaması istendi.

Morning Star gazetesine konuşan Sinn Fein üyesi Avam Kamarası milletvekili ve eski bakan Michelle Gildernew, Kürt ve İrlanda halklarının özgürlük mücadelesi noktasında ortak paydada buluşutklarını vurguladı.

Gildernew, “Kürt açlık grevi eylemcileri, eylemleriyle Kürt halkını baskıcı bir rejimden özgürleştirmeye çalışıyorlar. Biz de bu aşamadan geçtik, ne olduğunu çok biliyoruz” diye konuştu.

Kuzey İrlanda halkının Britanya’nın benzeri baskılarına maruz kaldığını hatırlatan Sinn Fein Milletvekili, “Bizler de tutsaklar üzerinden mücadelemizi kırmaya çalışa Britanya hükümetinin vahşiliğiyle karşı karşıya kaldık. (İngilizler) tutsakların en zayıf halka olduğunu düşünüyorlardı” dedi.

“Ancak tüm hükümetler açlık grevcilerinin cesaret ve dayanıklılıklarını hafife aldılar” diyen Michelle Gildernew, Londra’daki açlık grevine ziyaretine ilişkin de konuştu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin ‘acımasızca ve insanlık dışı’ olduğunu vurgulayan Gildernew, Öcalan’ın son açıklamasındaki barış ve çözüm çağrısına da destek verdiklerinin altını çizdi. Gildernew, bu konuda İrlanda hükümetinin aracı olarak devreye girmesini istediklerini dile getirdi.

Türk hükümetinin müzakere masası etrafında buluşulması için çaba sarfetmesini isteyen Gildernew, “Türk hükümetine çağrımız, doğru şeyi yapması ve 1981’de İrlanda’da 10 kişinin yaşamını yitirdiği açlık grevlerinden ile bizim çatışmamızdan ders almasıdır” diye konuştu. Türk hükümeti, Kürt halkının taleplerini haklı bulduğunu söyleyen bizleri de dinlemelidir” diye konuştu. 

Kürt Halk Önderi’nin öngörülü bir lider olduğunu dile getiren Michelle Gildernew, Öcalan’ın Kürtlerin geleceği, eşitlik, kendini kendini yönetme ve insani haklarının sağlanması amacıyla müzakere etmesine olanak tanınması çağrısı da yaptı.