Rusya’da 'Mayıs Ayı Şehitleri' bir törenle anıldı

Rusya Federasyonunda yaşayan Kürtler düzenledikleri farklı törenlerle “Mayıs Ayı Şehitleri”ni andı. Gavrilov kasabasında bulunan PKK şehitliği kitlesel olarak ziyaret edilirken Erşov’da ise bir toplantı düzenlendi.

YAROSLAV

Her yıl kitlesel olarak Rusya Federasyonuna bağlı Yaroslavl kentinde bulunan Gundê Kurda’da ‘Mayıs Şehitleri’ni anmak için bir araya gelen yüzlerce kişi bu yıl da ‘Gunde Kurda Şehitliği’ni ziyaret ederek ‘Mayıs Ayı Şehitleri’ni andı.

Şehitlikte, özellikle 1999 yılında Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslararası bir komplo sonucunda Türkiye’ye teslim edilmesini protesto etmek amacıyla Rusya Parlamentosu ‘Duma’ önünde bedenini ateşe veren PKK üyesi Ahmet Yıldırım (Tayhan) ve Remzi Akkuş’un (Jêhat) mezarları bulunuyor.

Mezarlık, Moskova, Yaroslavl, İvanova ve Gavrilov çevre ilçelerden yüzlerce kişi tarafından ziyaret edildi. Rusya’da faaliyet yürüten Kürt Kurum temsilcileri de anmada hazır bulundu.

Rusya Kürt Solyal Kurum Birliği Eşbaşkanı Arif Azmani, Rusya Kürt Kadın Hareketi Başkanı Culyeta Aram, Moskova Rojava Temsilciliğinden Reşat Bênav ve Kürt siyasetçi Ferman Garzan günün anlam ve önemine ilişkin birer konuşma yaptı.

Ferman Garzan, Öcalan’a uygulanan tecrit ve tecridin kaldırılması için başlatılan eylemlere dikkat çekerek şunları söyledi:

“Faşist Türk devleti Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a tecrit uygulayarak tüm Kürt Halkını iradesizleştirmek istiyor. Leyla Güven ve Nasır Yağız öncülüğünde başlatılan açlık grevleri yurt içinde ve dışında büyük bir coşku ve moralle devam ederken Türkiye zindanlarında PKK ve PAJK’lı tutsakların başlatmış olduğu ölüm orucu bize tecridin ne kadar tehlikeli olduğunu gösteriyor. AKP-MHP ortaklığıyla başta Öcalan olmak üzere Kürt tutsaklara karşı uygulanan insanlık dışı muamelelerin son bulması için başlatılan eylemlere bizim de daha güçlü katılmamız gerek. Kürt halkı birliğini ve beraberliğini geliştirirse bu eylemler sonuç alıcı olur. Bizler de Rusya’da yaşayan Kürtler olarak başlatılan eylemlere destek veriyoruz.”

Yapılan konuşmaların ardından anma törenine katılan Kürdistanlılar, yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Anma “Şehid namirin”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla son buldu.

ERŞOV

Saratov kentine bağlı Erşov ilçesinde düzenlenen bir toplantıyla Mayıs Ayı Şehitleri anıldı. Erşov Kürt Kültür Otonomisi binasında yapılan anma toplantısı, şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Otonomi binasında yapılan toplantıda konuşan Halk Meclisi Üyesi Mize Ali ve İsa Osman Kürdistan Avrupa ve Türkiye zindanlarında devam eden açlık grevlerine dikkat çeken konuşmalar yaptı. Toplantıya katılanlar da Türk devletinin Kürtlere karşı geliştirdiği inkar politikalarını kınayan konuşmalar yaptılar.