Rusya’da Êzidî Soykırımı protesto edildi

Rusya’da yaşayan Kürtler, düzenledikleri farklı etkinliklerle Êzidî Soykırımı'nı protesto etti.

Rusya'ya bağlı Tambov kentinde ve Saratov kentine bağlı Erşov ilçesinde yaşayan Kürtler, Şengal’de Êzidîlere yönelik DAİŞ çeteleri tarafından 3 Ağustos 2014’re gerçekleştirilen soykırımı protesto etti.

TAMBOV

Tambov kentinde yaşayan Kürtler, Tambov Kürt Kültür Merkezinde bir araya gelerek, katledilen Êzidîleri andı.

Anma toplantısında, Şengal saldırıları ve direnişini anlatan sinevizyon izlendi. 

Toplantıda konuşan Rusya Kürt Kadın Hareketi yöneticilerinden Fatma Arin, DAİŞ çetelerinin Şengal’e saldırarak tüm Kürtlerin iradesini kırmak istediğine dikkat çekti.

Kürt halkının başına DAİŞ çetelerini bela edenin Türk devleti olduğunu söyleyen Arin, şunları söyledi: "Kürt toplumu için Şengal kutsal bir mekândır. Bu kutsal topraklarda Kürtlerin kanını dökerek Kürt halkının iradesi kırılmak istendi. DAİŞ’in Şengal'e saldırmasında Türk devletinin payı çoktur. Dolayısıyla 3 Ağustos 2014’teki katliamdan DAİŞ kadar Türk devleti ve bölgede onunla iş birliği içinde olan yerel güçler de sorumludur.”

SARATOV

Saratov kentine bağlı Erşov ilçesinde yaşayan Kürdistanlılar da bir basın açıklaması düzenledi.

Erşov Kürt Kültür Merkezi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Erşov Halk Meclisi yöneticilerinden Mirzaeli Yusubov, şunları ifade etti:

"Kürdistan’ın dört parçasında Kürt halkına yönelik saldırılar var. Özellikle Türk devletinin organize ettiği ve desteklediği saldırılar, Kürt halkına büyük acılar yaşatmıştır. Türkiye destekli DAİŞ çeteleri, önce Rojava’ya, daha sonra Şengal’e saldırdı. Şengal’e yönelik saldırıları öyle normal değerlendirmemek gerek. Şengal’de yaşananlar bir soykırımdır. Tüm dünyanın da bunu bir soykırım olarak tanıması gerek. Öncelikle Rusya devletinin bu konuda öncülük edip Kürt halkına yönelik gerçekleştirilen bu saldırıyı soykırım olarak tanıması gerek. Kürtlerin, bir daha bu tür saldırılara maruz kalmamaları için öncelikle birliklerini güçlendirmesi gerek. Birliğimizi güçlendirmediğimiz müddetçe bu tür saldırılar hep olacaktır. Öncelikle tüm Kürt partileri, Şengal’de yaşananları göz önüne getirerek ulusal birlik için bir an önce adım atması gerek.”