Rus parlamenterlerin AKPM’deki oy hakkı iade edildi

Rusya, Kırım’ı ilhakı nedeniyle 2014 yılından bu yana dışlandığı AKPM çalışmalarına geri dönüyor.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) oturumu sırasında yapılan oylamada, 18 Rus parlamenterin oy hakkı dahil olmak üzere AKPM faaliyetlerine dönmesi yönünde karar alındı. Oylamada 118 parlamenter ‘evet’ oyu kullanırken, 62’si ise reddi yönünde görüş bildirdi. 10 parlamenter ise çekimser kaldı.

2014 baharında Ukrayna’nın doğusundaki Rusların bağımsızlık ilanının hemen ardından Rusya, Kırım’a asker çıkarmaya başlamıştı. Aynı dönemde özerk parlamento tarafından Kırım’ın hangi ülkeye bağlı olunmasını istendiğinin sorulduğu referandumda yüzde 97 oranında ‘Rusya’yla birleşme’ kararı çıkmıştı. Rusya, referandumdan iki ay kadar sonra Kırım’ı ilhak ettiğini duyurmuştu.

AKPM, Rusya’nın bu kararı öncesinde Nisan 2014’te Rus parlamenterlerin oy kullanma hakkını askıya alan ve birçok çalışmaya katılımlarını yasaklayan karar tasarısını kabul etmişti. Rusya ise tepki olarak AKPM üyesi parlamenterlerini geri çekmiş, Haziran 2017’de ise Avrupa Konseyi’ne üyelik aidatlarını ödememe kararı almıştı.

Yıllık 46 milyon Euro civarındaki aidatları ödememe kararının AK’yi ciddi bir mali krize ittiği biliniyor. Ukrayna, Rusya’nın AKPM çalışmalarına geri dönmesine yönelik tasarının Moskova’nın aidatlar üzerinden yaptığı ‘şantaj’ sonucu gündeme geldiğini savunuyor.