Rojava şehitlerinin idealleri Mont-Soleil’de yaşayacak!

Rojava’da şehit düşen enternasyonalist savaşçılar için uluslararası alanda anarşist hareketlerin mekânı olarak da bilinen İsviçre’nin Saint-İmier kentinde bulunan Mont-Soleil’e fidan dikimi yapılacak.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Demokratik cinsiyet özgürlükçü ekolojik bir toplum” paradigması temelinde inşa edilen Rojava Devrimi’nin uluslararası alandaki etkisi gün geçtikçe daha da büyüyor.

Alternatif yapılara mensup bir grup İsviçreli genç, Rojava’da hayatını kaybeden enternasyonalist savaşçıların anısını ve ideallerini yaşatmak amacıyla İsviçre’nin Saint-İmier kentinde bulunan Mont-Soleil (Güneş Dağı) bölgesindeki ormanlık alana fidan dikecekler.

Saint-İmier, 19. yüzyılın sonunda devrimci ve enternasyonalist işçi hareketlerinin doğuşuna ev sahipliği yapmış bir kent olarak bilinmenin yanı sıra günümüzde hala anarşist hareketlerin merkezi olarak da tanımlanıyor. Kent ayrıca, kolektivist anarşizmin kuramcılarından Michel Bakunin başta olmak üzere birçok düşünürün bir dönem yaşadığı ve örgütleme çalışmaları yürüttüğü yer olarak da biliniyor.

14 Eylül’de yapılacak bir törenle gerçekleştirilecek ağaç dikimine ve orman açılışına hayatını kaybeden enternasyonalist savaşçıların aileleri ve yol arkadaşları katılacak. Fidan dikimi yapılacak ormanlık bölgeye “Rojava Devrimi Enternasyonalist Şehitler Ormanı” adı verilecek.

Mont-Soleil Kolektifi yapılacak açılışa yönelik “Rojava Devrimi’nin enternasyonalist şehitler için bir orman” başlığıyla bir açıklamada bulundu.

‘ONLARIN ANISINI YAŞATMAK BİZLER İÇİN SORUMLULUKTUR’

Suriye’de yaşanan iç savaş sürecinde Rojava halklarının ayağa kalkarak kendi bölgelerini rejim ve cihatçı örgütlerden temizlediğine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Binlerce Kürt, Arap, Türkmen, Ermeni, Süryani, Êzidî genci, demokratik cinsiyet özgürlükçü ekolojik paradigmaya dayanan Demokratik Konfederalizm sistemini inşa etmek için savaştı.

İspanya faşizmine karşı savaşan enternasyonalist tugayların ruhuna yakışan bir şekilde yüzlerce enternasyonalist, İsviçreli devrimci Barbara Kistler’in de izini sürerek, Rojava’ya giderek oradaki devrimi savundu ve onun için savaştı. Onlarca enternasyonalist bu savaşı verirken şehit düştü. Yaşanan bu şahadetler bizler için büyük bir kayıp olsa da, onların anısını yaşatmak bizler için bir sorumluluktur. Şehit düşen her arkadaşımızın mücadelesini, uğruna savaştıkları idealleri yaşatmak bizlerin görevidir.”

‘ROJAVA DEVRİMİNİN TOHUMLARINI EKECEĞİZ’

“Yoldaşlarımız insan ve çevre arasındaki dengeyi yeniden kurmak isteyen bir sistemi savunurken şehit düştüler” denilen açıklamada devamla şunlar belirtildi: “Rojava’dan Jura dağlarına kadar iklim değişikliği, ekosistemimizi tahrip ediyor. İklim değişikliği, ormanları sert bir şekilde etkilemektedir, bundan dolayı biyolojik çeşitlilikleri korumak için ormanlarımıza yeni ağaçların ekilmesi gerekir. Bu orman, 19 yüzyılın sonunda devrimci ve enternasyonalist işçi hareketlerinin doğuşuna tanıklık eden Jura Federasyonu bölgesinde olacak. Bu vadinin verimli topraklarına Rojava Devrimi’nin tohumlarını ekmeyi istiyoruz. Ağaçlarımızı, faşizmin karanlığına karşı kazanılan zaferi sembolize eden Mont-Soleil’ye (Güneş Dağı) dikeceğiz. Bu ormanla ile birlikte, bizler her gün biraz daha büyüyen ve kök salan Rojava Devrimi şehitlerinin anılarını ve ideallerini yaşatmak istiyoruz.”