Politika gecesine ilgi büyüktü

Yeni Özgür Politika’yla dayanışma için Almanya’nın Mainz kentinde dün organize edilen geceye yaklaşık 2 bin kişi katıldı.  Gecede "hakikatlar gizli kalmayacak, özgür basın geleneği sürecek" mesajı verildi.

12 yıldır yayın hayatına devam eden Yeni Özgür Politika’yla dayanışma gecesi Mainz kentinde bulunan Eleganz düğün salonunda düzenlendi. Katılımın yüksek olduğu gecede salon tamamen dolarken, konukların bir kısmı geceyi ayakta izlemek zorunda kaldı. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, sanatçı Ferhat Tunç ile Sol Parti Milletvekili Dr. Ulrich Wilken’in konuşma yaptığı gecenin konukları arasında çok sayıda siyasetçi ve kurum temsilcileri de vardı. HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir ise geçtiğimiz günlerde milletvekilliği düşürüldüğü ve pasaportu iptal edildiği için dayanışma gecesine katılamadı.

VARLIK GEREKÇEMİZDİR

Gecenin açılış konuşmasını Yeni Özgür Politika çalışanı Mahmut Seven yaptı. Türk medyasının Türk egemen sistemin megafonu haline geldiğini belirten Seven, buna karşı özgür basının direndiğini vurguladı. Halkın ve gerçeğin sesi olan Yeni Özgür Politika Gazetesi’nin gücünü halktan aldığını ifade eden Seven, "Bu inadımız, gerçeğe bağlılığımız, ahlaki ve insani duruşumuz bizlerin varlık gerekçesidir" diye konuştu.

FERHAT TUNÇ: KÜRTLER DİZ ÇÖKMEYECEK

Sanatçı Ferhat Tunç ise, "Gerçekleri yazmak bu günlerde ne kadar zor ise o kadar da önemlidir" dedi. Günümüzde bir tasfiye süreci yaşandığına vurgu yaparak, "Bu tasfiye süreci sadece gazetecileri, milletvekilleri, sadece Kürtlerin kazanımlarını değil, bir bütün olarak Kürt kimliğini, Kürt kültürünü, tarihini hedef alan, vahşice bunu hayata geçirmeye çalışan bir zihniyet ile karşı karşıyayız. Ama Kürtler 30 yıl öncesi, 100 yıl öncesi Kürtler değildir ve Tayip Erdoğan diktatörlüğü karşısında diz çökmeyeceklerdir" dedi. Tunç, Türk cezaevlerinde rehin tutulanları selamladığı konuşmasını, salondakilerle hep bir ağızdan seslendirdiği "Özgürlük Mahkumları" parçasıyla sonlandırdı.

HAKİKATLER GİZLİ KALAMAZ

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise çok ağır bir süreçten geçildiğine vurgu yaptığı konuşmasında, "Her şeyden önce gerçeği yani hakikati öldürüyorlar" diyerek, özgür basına yönelik saldırıları hatırlattı. Kürdistan’da ölçüsüz bir vahşet uygulandığını ifade eden Sarıyıldız, "Ancak bu yaptıklarıyla dünyada teşhir oldular. Kürdistan’da meşrulukları kalmadı. Onların gerçek yüzünü ortaya çıkaran ve teşhir eden özgür basındır, özgür gazeteciliktir. Bu uğurda canını fedan eden arkadaşlarımız var. Bu vesile ile özgür basın başta olmak üzere tüm özgürlük şehitlerini saygıyla anıyorum" diye konuştu.

Gecenin müzik bölümünde Baha Şȇxo, Hozan Cömerd, Gülseven Medar, S. Castro ve Hozan Diyar sahne aldı. Gençlerin de yoğun katıldığı gecede sanatçıların hareketli parçaları eşliğinde zaman zaman halaylar da çekildi.