Paskalya yürüyüşlerinde Efrîn’e destek!

Her yıl Almanya’nın birçok kentinde geleneksel olarak gerçekleşen Paskalya yürüyüşlerinde bu kez Efrîn direnişi damgasını vurdu. Binlerce barışseverin katıldığı yürüyüşlerde Türk devletinin işgalinin kınandı, hükümete “silah satma” çağrısı yapıldı.

Hıristiyan dünyasının kutsal saydığı günlerden Paskalya Bayramı nedeniyle Almanya’da 1960’lı yıllardan bu yana geleneksel olarak barış ve silahlanma karşıtı yürüyüşler düzenleniyor. Bu yıl 13 eyaletteki onlarca kentte yapılan ve dev bir barış hareketine dönüşen yürüyüşlerde Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırı ve işgaline dikkat çekildi.

Binlerce barışsever, çevre dostu, anti-militaristin katıldığı ve birçok sendika ile sivil toplum kuruluşunun destek verdiği kitlesel yürüyüşlerde Türk devletinin Efrîn işgaline son verilmesi istendi. Efrîn işgalinde Alman yapımı silahların kullanıldığına dikkat çekilen yürüyüşçüler Merkel hükümetine “Türk devletine silah satma” çağrısı yapıldı.

Federal çapta Paskalya yürüyüşlerini organize eden barışseverlerden Willi van Ooyen Efrîn’de yaşananlardan büyük kaygı duyduklarını söyledi. Türk devletinin yürüttüğü savaşa dikkat çeken Ooyen şöyle konuştu: “Bu savaşa bu kadar sessiz kalınmamalı, savaş normalleşmemeli. Federal hükümet bu savaş karşısında kılını bile kıpırdatmıyor.”

BERLİN’DEKİ YÜRÜYÜŞTE EFRÎN KORTEJİ

Başkent Berlin’deki Paskalya yürüyüşünde ise Efrîn korteji oluşturuldu. Kürdistanlılar ve diğer halklardan yüzlerce kişi bu kortejde Efrîn’de devam eden çağın direnişine dikkat çektiler. NAV-DEM Berlin, DEST-DAN Kadın Meclisi, PYD Berlin, Ciwanen Azad gibi kurumların öncülük ettiği kortejde YPG ve YPJ bayrakları taşındı.

Sol Partili parlamenter Diether Dehm de Efrîn kortejinde yürüyerek bir konuşma yaptı. Merkel hükümetinin Efrîn’deki suçlara yönelik sessizliğine dikkat çeken Dehm, “Avrupa’da insanca yaşam olanağı varsa bunu YPG/ YPJ’nin kahramanlığına borçluyuz” dedi.

Efrîn saldırısının sürdüğü sırada Almanya’nın Türkiye’ye silah satmaya devam ettiğine dikkat çeken Dehm şu çağrıları yaptı: “Sayın Öcalan üzerindeki ağır tecrit son bulmalı ve derhal serbest bırakılmalı. Türkiye de Kürt temsilcilerle barış görüşmeleri hemen başlamalı ve Almanya’da PKK yasağı bir an evvel kaldırılmalı.”

Binlerce kişinin katıldığı Berlin’deki yürüyüşte topluca atılan sloganlardan birisinin de “Terörist Erdoğan” olması dikkat çekti. Aynı şekilde Münih, Hannover, Stuttgart ve Heidelberg’teki yürüyüşlerinde de Efrîn’e destek kortejleri oluşturuldu.

Heidelberg’teki yürüyüşte Kürt Toplum Merkezi’nin açtığı Efrîn’deki işgale dikkat çeken pankart arkasında yürüyen yüzlerce barışsever Türk devletini kınadı. Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’deki işgal ve talanının anlatıldığı konuşmalar yapıldı, bildiriler dağıtıldı.

Ülkenin doğusundaki Lübeck kentinde kalabalık bir kitle “Efrîn’i savunun” pankartı arkasında yürümesi dikkat çekti. Binden fazla barışseverin katıldığı Hannover’deki yürüyüşte de Efrîn direnişi damgasını vurdu. Silahlanma ve atom karşıtı onlarca kuruluş ile birçok barış hareketinin destek verdiği yürüyüşte federal hükümete “Erdoğan rejimine silah verme” çağrıları yapıldı.

PASKALYA YÜRÜYÜŞLERİ NEDEN YAPILIYOR?

Paskalya yürüyüşleri Paskalya talinin sürdüğü Pazartesi günü de birçok kentte daha yapılacak. Bu yıl Almanya çapında 100 gösterinin yapılması planlandı. 1958 yılında Londra'dan Aldermaston nükleer araştırma merkezine uzanan ve on bin kişinin katıldığı paskalya yürüyüşü örnek alınarak Almanya'da da paskalya yürüyüşleri 1960’tan bu yana gerçekleşiyor.

1960’taki ilk paskalya yürüyüşü, Bergen-Hohne askeri eğitim alanında sona ermişti. Binden fazla gösterici o gün Alman ordusunun Honnest John roketleriyle yaptığı tatbikatı protesto etmişti. O yıldan bu yana Paskalya yürüyüşleri geleneksel bir hal aldı, ülke çapında bir barış hareketine dönüştü. Paskalya yürüyüşleri özellikle soğuk savaş yıllarında nükleer silahlanma yarışına karşı protestoların yükseldiği bir eylem oldu.