NAV-DEM kongresinden Türk mallarına boykot çağrısı

Almanya’daki Kürt derneklerin çatı örgütü NAV-DEM, 5’nci kongresini 900 delegenin katılımıyla yaptı. Kongrede, Türk malları ve turizmini boykot için bir dizi karar alındı.

Bünyesinde, 260 kurum, kuruluş ve dernek ile Almanya’daki Kürt kurumlarının en büyük çatı örgütü olan Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi- Navenda Civaka Demokratik a Kurdên li Elmanyayê (NAV-DEM) 5’nci kongresini, 900 delegenin katılımıyla Almanya’nın Köln kentinde yaptı. İki gün süren kongreye delegelerin yanı sıra Almanya, Türkiye, Kürdistan’dan birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcisi katılarak, dayanışma mesajı verdi. Kongrede yapılan konuşmalarda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecrit, Efrîn’e yönelik işgal saldırıları ve Almanya’nın Kürt politikası eleştirisi damgasını vururken, oy birliğiyle alınan kararların arasında Türk malları ve turizmini boykot dikkat çekti.

Kongrede, Ayten Kaplan ve Tahir Koçer yeniden NAV-DEM Eşbaşkanlığına seçildi.

‘YENİ DÖNEMDE EKSİKLİKLER GİDERİLMELİDİR’

Kongre konuşmalardan sonra çalışma ve mali raporların okunmasıyla devam etti. Almanya’nın Kürt politikasının eleştirildiği raporlarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin yasaklanması, Kürt siyasetçilerin tutuklanması da kınandı.

“Edî Besê” kampanyasının daha da büyütülerek geliştirilmesi vurgusu da yapıldı.

Raporların okunması ardından delegeler söz alarak değerlendirmeler yaptı.

Kongrede delegelerin çokluğuyla alınan kararlardan bazıları ise şöyle:

*NAV-DEM, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın güvenliği ve özgürlüğünü, dört parçada ve ülke dışında Kürt halkının güvenliği ve özgürlüğü olarak görür ve bu yönlü çalışmaları temel gündemi yapar.

*NAV-DEM, Türk mallarını ve turizmi boykot eder, bütün üye ve çalışanlarına Türkiye’ye gitmeme ve mallarını almama çağrısında bulunur.

*Efrîn için başlatılan insanı yardım kampanyasını aktif olarak sürdürecektir.

*Katliamlar başta olmak üzere, kadına her türlü şiddet ve ayrımcılığa karşı aktif mücadele edilmesi. Demokratik ve kadın özgürlükçü bir toplumun gelişmesi için geleneksellik ve modernizmden kaynaklı gerilik ve baskılara karşı eğitsel ve eylemsel çok yönlü aktivite içinde olunması. Aynı zamanda YJK-E'nin bu yönlü planlama ve faaliyetlerinin kendi esas çalışması olarak görülüp sahiplenilmesi.

*Kamuoyu-lobi çalışmaları kapsamında federal, eyalet ve yereller düzeyinde siyasi parti, meclis, sendika, vb. kurum-kuruluşlarda Kürtlerin yer almasının teşvik edilip desteklenmesi. PKK ile diğer Kürt örgütlerinin sembol ve bayraklarına dönük yasaklar ile siyasetçileri hedef alan tutuklamalara son verilmesi için hukuki siyasi ve diplomatik çalışmaların kapsamlı bir kampanya tarzında yürütülmesi.

*Almanya’da temel haklar konusunda ‘EDÎ BESE; ARTIK YETER, ES REICHHT’ çerçevesinde sürdürülen Kampanya’nın genişlettirilerek sürdürülmesi.

*Kürt kimliğinin Almanya devleti tarafından kabul edilmesi için yürütülen çalışmalar devam ettirilmesi.

*Kürt dili öğretiminin Almanya genelindeki okullarda kabul edilmesi için çalışmalar yürütülmesi, kazanılmış öğrenim ve eğitim imkanlarının içinin doldurulması için tüm bileşenlerin kendini görevli ve sorumlu görmesi.

*Kürt sorununun çözümü kadar yaşadığımız ülkedeki sorunların çözümünde, öncü düzeyde yer alınması, bunun için antifaşist, demokratik, ilerici, feminist, ekolojik, özgürlükçü, insani, barışçıl göçmen kurumları, STÖ, siyasi partiler ve şahsiyetlerle ortak platformlarda çalışmalar yürütülmesi.

*Kürt müziği, folkloru, edebiyatı, tiyatro ve sinemasının geliştirilmesi ve başta çocuklar olmak üzere tüm topluma mal edilmesi için koşulların oluşturulması, var olanların ileri düzeyde sahiplenilmesi.

AYTEN KAPLAN VE TAHİR KOÇER YENİDEN EŞBAŞKANLIĞA SEÇİLDİ

Okunan raporlar ve alınan kararların ardından kongre seçim gündemiyle devam etti. Yapılan seçim sonucunda oy birliğiyle Ayten Kaplan ve Tahir Koçer, yeni dönem için yeniden NAV-DEM eşbaşkanlığına seçildi. Ayrıca kongrede, Vildan Dirik, Altun Bischoff, Yavuz Fersoğlu, Niyazi Öztaş ve Mahmet Ünver de çatı örgütünün üst yönetimi için seçildi.