Nav-Dem kongresinden Almanya’ya eleştiri

Nav-Dem’in 5’nci kongresi ikinci gününde yüzlerce delegenin katılımıyla devam ediyor. Kongrenin bugünkü bölümün açılış konuşması yapan eşbaşkanlar Ayten Kaplan ve Tahir Koçer, bu kongrelerinin Almanya’nın baskılarına karşı cevap olduğunu söyledi.

Bünyesinde, 260 kurum, kuruluş ve dernek ile Almanya‘daki Kürt kurumlarının en büyük çatı örgütü olan Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi- Navenda Civaka Demokratik a Kurdên li Elmanyayê (Nav-Dem) 5’nci kongresi ikinci gününde, Almanya’nın Köln kentinde devam ediyor.

Kongreye, kurumun yöneticileri, eyalet, şehir eşbaşkanlarının yanı sıra, YJK-E, KCDK-E, Gençlik örgütleri, CİK, FEDA, Tev-Çand, KOMAW, Almanya Kürt Enstitü, PKAN, Spor kulübeleri, Rojava ve Rojhilat’taki örgütlerinin temsilcileri olmak üzere yüzlerce delege katıldı.

Öte yandan kongreye, Almanya Sol Parti Federal Milletvekili İnge Höger, Gökay Akbulut, MLPD adına Horst Dotten, Yeşil Sol Parti adına Mehmet Cengiz, Avrupa Süryaniler Birliği adına Yakup Nuhomo, Yaşanacak Dünya temsilcileri, HDK-A Eş sözcüsü Ali Mitil, AVeg-Kon temsilcisi Deniz Şafak, HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, Cizre Belediye eşbaşkanı Leyla İmret, Hınıs Belediye Eşbaşkanı Hasan Basri Fırat, Yazar, Ahmet Nesin de misafir olarak hazır bulundu.

Kongrenin gerçekleştiği salonda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri, Mehmet Tunç, Asya Yüksel, Avesta Xabur, Delal Amed, YPG, YPJ bayraklarının yanı sıra Efrîn ile dayanışma pankartlarının ve Almanya’nın Kürt politikasını eleştiren dövizler asıldı. Nav-Dem’in bir yıllık faaliyetleri bir sinevizyon ile salonda gösterilerek, delegeler bilgilendirildiği dikkat çekti.

Kongrede yapılan konuşmalarda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecrit, Efrîn’e yönelik saldırılar ve Almanya’nın Kürt politikası eleştirisi damgasını vurduğu dikkat çekti.

NAV-DEM EŞBAŞKANLARI: BU KONGRE ALMANYA’YA CEVAPTIR

Kongre, oluşturulan divanın ardından Nav-Dem Eşbaşkanları Ayten Kaplan ve Tahir Koçer’in Kürtçe ve Almanca açılış konuşmasıyla devam etti. Her iki eşbaşkan yaptıkları konuşmada şu noktalara dikkat çekti: “Kurumumuzun, 5’nci kongresi Almanya’nın baskı ve saldırılarına karşı bir cevaptır. Baskılara karşı yeni dönemde daha fazla örgütlenerek, gücümüze güç katarak, cevap olacağız. Bu kongremiz bunun göstergesidir. Biz bu kongre ile birlikte yeni hamlenin başlangıcını yapacağız. 40 yıllık mücadelemiz sadece Kürtler için de bütün ezilenler için umut kaynağı olmuştur. Kobanê direnişi bunun örneğidir. Almanya devleti, kurumlarımıza ve siyasetçilerimize baskı yapıyor. Biz asla ve asla bunu kabul etmeyeceğiz. Bunu karşı hukuk, demokratik haklarımızı kullanarak, karşı çıkacağız.”

Eş başkanlar, konuşmalarında Efrîn saldırısına da değinerek,”Efrîn işgaline kaşı halkımız tarihte az rastlanan bir direniş örneğini gösterdi. İşgalde saldırılarına bu yana 8 bin eylem yapılmıştır. Bu eyleme büyük bir fedakârlık göstererek katılan halkımıza ve dostlarımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz. Ancak yeni dönemde bu saldırılara karşı mücadeleyi daha yükseltmemiz gerekiyor” dediler.

GÖER’DEN MERKEL HÜKÜMETİNE ELEŞTİRİ

Eşbaşkanların konuşmasının ardından kongrede bulunan misafir parti, kurum ve kuruluş temsilcileri söz alarak, birer konuşma yaptılar. Bu konuşmacılardan biri de Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili İnge Höger idi. Konuşmasında Merkel hükümetine eleştirerek başlayan Höger, şöyle devam etti: ”Almanya Federal hükümeti, Türkiye ile olan silah ticaretini sonlandırmalıdır. İnsanların ölümü ticari çıkarlara kurban edilemez. Kürt halkının mücadelesini desteklerken, Nav-Dem’in üzerindeki baskı ve saldırıları kınıyor, yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz.”

MLPD adına konuşan Horst Dotten da Kürtlerin verdiği özgürlük mücadelesini desteklediklerini belirterek, ”Rojava devrimi bütün insanlık devrimidir. Herkesin buna sahip çıkması gerekiyor” dedi.

NATO’ya Karşı Uluslararası Ağ temsilcisi Kristine Karch da Türkiye’nin Efrîn’e saldırısında sessiz kalan NATO’yu hedef alarak,” NATO bir savaş aygıtıdır. Barışa hizmet etmediği gibi savaştan yana tavır alarak, bir insanlık suçu işliyor. Efrîn bunun somut örneğidir. Türkiye Efrîn’den çıkmalı, bu kent Kürt halkı tarafından yönetilmesini istiyoruz” diye konuştu.

NAV-DEM İLE DAYANIŞMA MESAJLARI

PYD adına konuşan Çiçek Qamişlo ise ‘’Avrupa’daki halkımız her gün eylemler yaparak ülkedeki mücadelenin bir parçası olmuştur. Umarım yeni dönemde de bu mücadele daha geliştirilerek, devam edecektir” dedi.

Avrupa Süryani Hareketi adına Yakup Nahomo da şunları söyledi: “Kürt özgürlük hareketinin verdiği mücadele bizim için de moral kaynağıdır. Abdullah Öcalan’ın paradigması bize güç veriyor. Kuzey Suriye pratiği bunun örneğidir.”

Aveg-Kon temsilcisi Deniz Şafak, Yeşil Sol Parti adına Mehmet Cengiz, HDK-A Eş sözcüsü Ali Mitil, HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, Cizre Belediye eşbaşkanı Leyla İmret, Hınıs Belediye Eşbaşkanı Hasan Basri Fırat, Yaşanacak Dünya temsilcisi Çiğdem Devrim, yazar Ahmet Nesin de kongrede birer konuşma yaparak, Nav-Dem ile dayanışma mesajları verdi.

Yapılan konuşmaların ardından kongre faaliyet ve mali raporların okunmasıyla devam ediyor...