NAV-DEM, 5’inci kongresini yapıyor

Almanya’daki Kürtlerin en büyük çatı örgütü olan NAV-DEM, 5’inci kongresini Almanya’nın Dortmund ketinde yapıyor. Kongre yarın da devam edecek.

Almanya’nın Dortmund kentinde düzenlenen kongreye bileşen temsilcileri ve eş başkanlar katılıyor.

Bugün başlayan kongrede siyasal gelişmeler ve yeni dönem mücadele biçimleri üzerine bir dizi tartışma yürütüldü.

Almanya’daki Kürtlerin çatı örgütü olan Civaka Demokratik a Kurdên li Elmanyayê (NAV-DEM) 5’inci kongresini yapıyor. Bugün öğle saatlerinde başlayan kongre yarın da devam edecek.

260 kurum ve derneği bünyesinde barındıran NAV-DEM, meclis, komün, komisyon gibi örgütlemelerle Almanya’daki Kürtler arasında faaliyet yürütüyor.

Kongreye, kurumun yönetimi Almanya’nın DKTM eş başkanlarının yanı sıra, KCDK-E, YJK-E, gençlik örgütleri, FCİK, Nav-Yek, FEDA, Tev-Çand, KOMAW, Almanya Kürt Enstitü, PKAN, Spor kulübeleri, Rojava ve Rojhilat’taki örgütlerinin temsilcilerinin de aralarında olduğu yüzlerce kişi katıldı. Toplantıda, siyasi gelişmeler, faaliyet raporları, Almanya’nın Kürtlere yönelik saldırıları, yeni dönem örgütleme biçimi ve mücadele yöntemleri üzerine tartışmalar yürütüldü.

YENİ DÖNEM MÜCADELE PLANLAMASI

Kongre yapılan açılış konuşmasının ardından siyasi değerlendirme ve yeni dönem mücadele tarzı üzerine değerlendirme ve tartışmalar yürütüldü.

Ortadoğu ülkelerinin Kürt karşıtı politikalar yürüttüğüne dikkat çekilen tartışmalarda Avrupa’daki Kürt kurumlarının da bunları bilerek, yeni dönemde buna göre siyaset üretip, diplomasi yapma pozisyon almasının öneminin altı çizildi.

“Almanya’nın Kürt karşıtı politikaları gün geçtikçe artıyor. Buna karşı yeni mücadele yöntemleri belirlememiz gerekiyor. Bunun için de duygusallığı bir kenara bırakıp, daha mantıklı ve gerçekçi politikalar üretmemiz lazım. Almanya’daki bütün kesimlerle ilişki kurup, hükümetin politikalarının önüne geçelim” denilen değerlendirmelerde Efrîn’e yönelik saldırılara da dikkat çekilerek, Almanya’da dayanışma mücadelesinin daha genişletilmesi istendi.

'MÜCADELEMİZ YENİ BİR AŞAMAYA GİRMİŞTİR'

Kongreye ilişkin ANF’ye koşan NAV-DEM Yönetim Kurulu üyesi Abdullah Efe, meclis eş başkanları ve birleşen temsilcilerinin katılımıyla kongre startını verdiklerini belirtti.

“Bugün gün boyu Ortadoğu, Avrupa’da yaşananlar üzerine birçok tartışma yürütüldü. Yönetim olarak bir yıllık çalışmamızı değerlendirdik. Yeni dönem planlaması ve yöntemi üzerinde yoğunca tartışmalar yürüttük” dedi.

Kongrenin aynı zamanda Efrin direnişine denk geldiğini de söyleyen Efe, şöyle konuştu: “Biz de bu direniş ruhuyla kongreye gidiyoruz. Bu çerçevede kendimizi örgütleyip, yeni dönemi, mücadeleyle karşılamak istiyoruz. Bunun için de gençliği NAV-DEM bünyesinde yer almaya çağırıyoruz. Bu mücadele on yıllardır devam ediyor. Bugün de bu bayrağı yeni bir kuşak devralacak. Çünkü bütün eylem ve etkinliklerin öncülüğünü gençlik ve kadınlar yapıyor. Onun için NAV-DEM’in bütün aşamalarında da gençlik yerini almalıdır.

Yarın 900 delegenin katılımıyla kongremiz devam edecek. Yeni dönemde çalışmalara gençlik, kadın olmak üzere yeni birçok yüz katılacak. Bu bayrağı devralarak, mücadeleyi yürütecektir.”

NAV-DEM’in kongresi yarın Köln’de Almanya genelinden 900 delegenin katılımıyla devam edecek.