Nantes’ta seçmenler Yeşil Sol Parti için çağrıda bulundu

Fransa’nın Nantes bölgesinde sandık başına giden Yeşil Sol Parti seçmenleri, Avrupa’daki tüm seçmenlere çağrıda bulunarak Yeşil Sol Parti’yi adres gösterdi.

14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için Avrupa’da oy kullanma işlemi 27 Nisan’da başladı.

Birçok ülkede kurulan sandık merkezlerinde kuyruklar oluştu. Fransa’nın Nantes kentinde de Yeşil Sol Parti seçmenleri oylarını kullandıktan sonra çağrılarda bulundu.

Fatime Hezar, bunlardan biriydi. Hezar, Kürtçe’nin kirmanckî (zazakî) lehçesinde “insanlarımız için” diyerek Avrupa’daki seçmenleri Yeşil Sol Parti’ye oy vermeye çağırdı.

Kürt kültür ve sanat hareketi TEV-ÇAND üyesi Hozan Ali Gül, “Bu seçim bizim için çok önemli. İçinden geçtiğimiz süreç çok önemlidir. Daha duyarlı olmamız gerekiyor” dedi.

Mevcut rejimle en ufak bir eleştiride soruşturma konusu olduklarını söyleyen Gül, “Ülkemize girişimiz engelleniyor. Bunu protesto ediyoruz” diye ekledi.

Diasporada yaşayan özellikle Mereşlilere seslenen Gül, “Gün durma günü değildir, duyarlı olma günüdür. Oturma, durma lüksümüz yok. Oyumuzu mutlaka kullanmalıyız. Biz tercihimizi Yeşil Sol Parti’den yana yaptık” şeklinde konuştu.

Sandık başına giderek oy kullanan seçmenlerden Müslim Yanık, “Sandık başına giderek oy kullanmalıyız. Önderimiz 25 yıldır tecrit altında. Gerillalarımız dağda bombalar ve kimyasal saldırılara uğruyor. Rojava’ya saldırılar var” diye konuştu.

Cezaevlerindeki tutsakların durumuna da dikkat çeken Yanık, seçmenlere kendi dili Kürtçede şöyle seslendi: “Elimizi vicdanımıza koymayarak sandık başına gitmeliyiz. Nemrut’u tahtından düşürmeliyiz.”

“Em kurmanc in” (Biz Kürdüz) diyerek söze başlayan Emine Yanık ise, “Oyumuzu kendimize vermeliyiz. Aklımızı başımıza almalıyız. Önderimiz 25 yıldır tutsak. Ne ailesi ne de avukatları ile görüştürülmüyor. Bu kadar vicdansızlık olmaz” diye konuştu.