Münih’te 30 bin kişi yürüdü, dev YPG bayrağı açıldı

Bayern Eyaleti’nde çıkartılmak istenen yeni ‘polis devleti yasası’ Münih’te gerçekleşen kitlesel gösteriyle protesto edildi. 30 binden fazla kişinin katıldığı gösteride dev bir YPG bayrağı da açıldı.

Muhafazakar parti Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU)’nun iktidarda olduğu Bayern Eyaleti’nde “polis devleti” olmanın kapısını aralayacak yeni bir yasa çıkartılıyor. “Yeni polis görev yasası" (PAG -Polizeiaufgabengesetz) adını taşıyan yasa tasarısı önümüzdeki hafta başbakan Merkel’in partisi CDU’nun “kardeş partisi” CSU’nun çoğunlukta olduğu eyalet meclisinde oylamaya sunulacak.

Yeni Merkel hükümetinde İçişleri Bakanı olan Bayern’nin eski başbakanı Horst Seehofer’in öncülüğünde hazırlanan yasa dün eyaletin başkenti Münih’te düzenlenen kitlesel gösteriyle protesto edildi. Kent merkezindeki Marienplatz meydanında bir araya gelen 30 binden fazla gösterici eyalet başbakanlık binasının bulunduğu Odeonsplatz meydanına kadar yürüdü.

70’den fazla sivil toplum kuruluşu, sendika ve SPD, Yeşiller ve Sol Parti gibi muhalefet partilerinin çağrısıyla gerçekleşen gösteriye Bayern’in bütün kentlerinden insanlar gün boyu Münih’e hareket etti. Futbol taraftar derneklerinin de destek verdiği gösteride değişik pankart, kostüm ve sloganlarla eyalet hükümeti protesto edildi.

Protesto yürüyüşünde bir grup göstericinin dev bir YPG bayrağı da açması dikkat çekti. Bayern, başta YPG bayrakları olmak üzere Kürtlerin sembollerini yasaklayan yasaları en sıkı uygulanan eyaletlerin başında geliyor. YPG bayrağını taşıyan göstericilerin eyalet yönetiminin Kürtlere karşı tavrını da kınadı.

YASA NAZİ REJİMİNİ HATIRLATIYOR!

Eyalet meclisinde geçmesi beklenen yasa, anayasal haklara mahkeme kararı olmadan polise müdahale izni veriyor. Eyalette yaşayan insanların özel yaşamına geniş bir müdahale ve kontrol yetkisi veren yasa Nazi rejimini hatırlatıyor.

Yasaya göre polis keyfi bir şekilde somut bir şüphe olmadan istediği kişiyi gözaltına alabilecek, telefonlarını dinleye bilecek, telefon, bilgisayar gibi elektronik aletlere el koya bilecek ve yürüyüşlerde kelepçe kullanabilecek.