Mezopotamya inanç kurumlarından Efrîn’e sahip çıkma çağrısı

Mezopotamya İnanç Kurumları Komitesi, yaptığı bir basın açıklamasıyla Türk devletinin Efrîn saldırısını kınayarak, “Bütün inanç kesimleri bu saldırılara karşı durmalı. Bunun için eylemlerde olmalı” çağrısında bulundu.

Türk devleti 20 Ocak’tan bu yana Efrîn’e yönelik başlattığı işgal saldırısı sürüyor. Türk savaş uçakları tarafından atılan bomalar sonucunda kadın ve çocukla başta olmak çok sayıda sivil katledildi, bir çok tarihi ve dini mekan tahrip edildi. İşlenen savaş suçları karşısında Birleşmiş Milletler, Batılı iktidarlar ve uluslararası bazı insan hakları kurumlarının sessizliğine tepkiler de büyüyor. Kürtler ve dostları dünyanın bir çok merkezinde her gün yaptıkları eylemlerle bu kurumlara sorumluluklarını hatırlatıyor.

Bu Salı günü de merkezi Almanya’nın Leverkusen kentinde bulunan FEDA binasında, CİK, Ezidî kurumlarının çatı örgütü NAV-YEK, Kongra Gel a Mezopotamya ve FEDA yetkilileri yaptıkları ortak bir basın açıklamasıyla Türkiye’nin saldırılarına karşı herkesi duyarla olmaya çağırdı.

‘BÜTÜN KESİMLERİ SALDIRILARA KARŞI ÇIKMALI’

Mezopotamya İnanç Kurumları Komitesi basın metnini TAJE yöneticilerinden Songül Talay okudu. Talay, “Bütün Dünyanın gözleri önünde Efrîn’de insanlık katlediliyor. Türk devleti gibi NATO’nun ülkesi yüzlerce savaş uçaklarıyla çete ve özel timleriyle vahşet saldırısını yapıyor. Barışın ve huzur kenti olan Efrîn, Müslüman, Ezidî, Alevi, Türkmen, Kürt ve Araplar birlikte barış içerisinde yaşıyor. Ancak Türk devleti saldırılarla bu yaşamı hedefliyor. Biz bu saldırıları kınıyor, başta inanç sahipleri olmak üzere bütün kesimleri karşı çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

‘ALLAH YPG VE YPJ’YE YARDIM ETSİN’

CİK adına konuşan Hatice Turhallı ise Türk devletinin Efrîn saldırısını kınadıklarını belirterek, “Bu zülüm ve baskıya karşı Allah YPG ve YPJ’ye yardım etsin. Bu vahşi ve zalimlere karşı zaferle çıkar. Çünkü Türk devleti çoluk çocuk demeden sivilleri katlediyor. Onları öldürüyor. Bu vahşettir ve hiçbir inançta yeri yoktur” ifadelerini kullandı.

‘EFRİN İNSANLIK VE DEMOKRASİDİR’

Jînda Deniz de FEDA olarak Efrîn’e yönelik saldırıları kınadı ve bütün kesimlere Efrîn’e sahip çıkmaları çağrısında bulundu. Deniz, bir çok inancın temsil edildiği Efrîn’e yapılan saldırının kabul edilmeyeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Efrîn Halkların ve inançların bahçesidir. Demokratik bir toplum yaratıldı. Bütün kesimler ve haklar kardeş ve özgür yaşıyorlar. Ancak faşist Türk devleti buna tahammül etmeyerek, bu saldırıda bulunuyor. Biz bu saldırıyı kınıyor, başta Aleviler olmak üzere her kesi bu saldırıya karşı çıkmasını istiyoruz. Efrîn demokrasi ve insanlıktır.”

‘EZİDİLERİN KUTSAL MEKANLARI BOMBALANIYOR’

Ezidî Toplumu Koordinasyonu (NAV-YEK) adına konuşan Ali Saçık ise Efrîn ve Ezidîlere karşı saldırıları kınadıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Efrîn’e yönelik yapılan saldırı ikinci fermandır. Eğer sömürgeci Türk devleti Efrîn’de başaralı olursa Şengal’e saldıracaktır. Bugün Ezidî toplumunun kutsal mekanları bombalanıyor ve tahrip ediliyor. Bu bir vahşettir. Herkes buna karşı çıkmalı”