Meriç’ten geçen kaçak göçmen sayısı iki kat arttı

Avrupa Birliği’nin Ankara ile yaptığı mülteci anlaşmasına rağmen Türkiye’den Yunanistan’a kaçak göçmen akışı sürüyor. Özellikle Meriç nehrinde geçen mültecilerin sayısının iki kat artması Atina’yı endişelendiriyor.

Yunan polis yetkililerinin açıkladığı rakamlara göre Nisan ayında 3 bin 986 kaçak göçmen Meriç nehrini kullanarak Türkiye sınırından Yunanistan’a geçti. Geçtiğimiz Mart ayında bu sayı 1 bin 262 olarak açıklanmıştı. Aynı şekilde geçtiğimiz yılın Mart ayında ise bu güzergahı kullanan mülteci sayısı sadece 262’di.

Meriç nehrini botlarla geçen göçmenler Yunanistan’a geçtikten sonra genellikle İtalya’ya oradan da batı Avrupa ülkelerine geçmeye çalışıyor. Meriç nehrindeki bu yoğun göçmen akışına ilişkin açıklama yapan Yunan Göç ve Mülteciler Bakanlığı, bölgede ciddi bir mülteci dramı yaşandığını belirtti.

Göçmen akışına hazırlıksız yakalandıklarını bildiren bakanlık ülkenin kuzeyindeki mülteci kamplarında yer kalmadığını açıkladı. Bu yüzden de mültecilerin kamplara yönelik protestolar ise sürüyor. Dün Selanik’teki kampları protesto eden mülteciler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Yunan basınına göre çatışmalarda 6 mülteci yaralandı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNCHR) son verilerine göreve 2017 yılı içerisinde Ege denizinden Avrupa'ya kaçak yollarla ulaşan mülteci sayısı 148 bine ulaşmıştı. Uluslararası kuruluşlar ise bu yıl içerisinde 2800 mültecinin denizde boğularak can verdiğini tespit etti.