Marsilya’da Kürt dili ve kültürü tanıtıldı

Fransa’nın Marsilya kentinde her sene geleneksel olarak düzenlenen “Dünyada yok olmakla yüze yüze diller forumu” etkinliği düzenlendi.

Kürtçe dili ve kültürünün de tanıtıldığı forumda Kürt yazar, eleştirmen, çevirmen ve araştırmacı Dr. İbrahim Seydo Aydoğan da katılarak Kürt dili, kültürü ve tarihini içeren bir sunum yaptı. Etkinlikte Marsilya’da yaşayan Kürt fotoğrafçı Doğan Boztaş’ın fotoğraf sergisi ve Kürt Yönetmen Garip Çelik’in Cizre’de sokağa çıkma yasağı döneminde zırhlı araçtan açılan ateş sonucu katledilen 10 yaşındaki Cemile Çağırga’yı konu alan kısa metrajlı filmi de gösterildi.

Sabah saatlerinden itibaren Marsilya’nın Belle De Mai semtinde bulunan Kültür Kompleksi’nde (La Friche de la Belle de Mai) açılan stantlar eşliğinde dünyada yok olmakla yüz yüze bırakılmış diller ve kültürlerin tanıtımıyla başlayan etkinlikte, foruma katılanlar kendi dilinde müzik dinletisi sundu. Marsilya TEV-ÇAND sanatçıları da Kürtçe mini konser verdi.

Etkinlikte Kürtçe dili ve Kültürü konulu konferansta düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Dr. İbrahim Seydo Aydoğan , “Kürtlerin her türlü yaşam hakkını gasp eden ülkeler Kürtleri barbar olarak görüyor. Kendilerini de modern olarak görmekte” diye konuştu.

Kürtlerin bu kadar inkar, katliam ve asimilasyon politikalarına rağmen hala varlığını koruya bildiğini söyleyen Aydoğan, günümüzde ise modernleşme adı altında Kürt çocuklarına Türkçe, Arapça ve Farsça dayatıldığına dikkat çekti.

“Kürtler DAİŞ çetelerine karşı bütün dünya için savaştı ve kazandı. Kürt kadınları bu mücadelede yerini aldı. DAİŞ yenildikten sonra birçok Avrupa ülkesi Türkiye’nin Kürtler için sarf ettiği ‘terör’ terimi karşısında sessiz kaldı. Bu yetmez gibi Efrîn işgal edildi. Efrîn’de şu anda çocuklar kendi diliyle değil Türkçe eğitim görmekte. Her sabah ‘varlığım Türk varlığına armağan olsun’ demek zorunda bırakılıyor” diyen Aydoğan Kürt dili ve kültürünün yok edilmek istendiğini de sözlerine ekledi.