Maraş Girişimi, Strasbourg’da yürüyüş ve miting düzenleyecek

Maraş Girişimi, Maraş katliamının 40’ıncı yıldönümünde Fransa’nın Strasbourg kentinde kitlesel bir eylem düzenleyerek AK, BM ve AB’yi göreve çağıracak.

Eyleme ilişkin yazılı bir açıklama yapan Maraş Girişimi, “Maraş katliamı insanlık tarihine yazılmalı, sorumlular hesap vermeli” dedi.

16 Aralık Cumartesi günü Strasbourg’da “Maraş’tan Roboski’ye unutma, unutturma” sloganı ile bir yürüyüş ve miting düzenleyecek olan Maraş Girişim, başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere, uluslararası kurumları göreve çağıracak.

Cumartesi günü Place de la Bourse’da bir araya gelecek olan kitle, Avrupa Konseyi’ne doğru yürüyüş düzenleyecek. Avrupa Konseyi önünde ise bir miting yapılacak.

Açıklamada Maraş katliamını 19-26 Aralık 1978’de gerçekleştirildiği hatırlatıldı ve Türk devletinin bu katliam ile Alevi Kürt toplumunu, Türkleştirme, İslamlaştırmayı hedeflediği belirtildi.

Bunun da etnik ve dini bir temizlik yapmayı hedeflediği vurgulanan açıklamada, Maraş’ın 1922 yılına kadar önemli oranda çoğunluğu Ermeni olan bir Hıristiyan nüfusu barındırdığı kaydedildi.

Ermeni soykırımı ile Maraş’ın Hıristiyan topluluklarının yok edildiği dile getirilen açıklamada, “Daha sonra ise Kürt Alevilerden kurtulmak istediler. Bu 1978’de gerçekleşen katliamın hedefiydi. Katliamda katledilenlerin bazılarının cenazeleri bugün bile bulunmuş değil. Sorumlular tutuklanıp yargılanmış değil. Katledilenlere ait evler başta olmak üzere bütün mal varlığı katilamcılar tarafından el konulmuş durumda” denildi.

Devletin ise herhangi bir hukuki süreci hala başlatmadığı da dile getirilen açıklamada şunlar belirtildi: “Bu sebeplerden dolayı Avrupa Konseyi’ne, Avrupa Birliğine ve Birleşmiş Milletlere şu çağrıda bulunuyoruz:

-Maraş katliamının araştırılması için bir araştırma komisyonunun kurulması

-Katledilenlerin cesetlerinin bulunması

-Katliamı gerçekleştirenler ve emir verenlerin açığa çıkarılması

-El konulan malvarlıklarının sahiplerine iade edilmesi

-Dini ve etnik farklılara yönelik Türk devletinin katliamcı politikalarının mahkum edilmesi.”