Londra’daki grevcileri 2 milletvekili ziyaret etti

Britanya’nın başkenti Londra’da tecridin kırılması amacıyla 15 Mart'tan bu yana yana açlık grevi direnişinde olan Zengin ile Yılmaz’ı, Southgate Milletvekili Bambos Charalambos ile Brighton Milletvekili Lyoyd Russel Moyle ziyaret etti.

Birleşik Krallık Parlamentosu üyeleri Bambos Charalambous ve Loyd Russel Moyle, Enfield Belediye Lider Yardımcısı Ian Barnes ve belediye meclis üyelerinden oluşan heyet Londra’da açlık grevi direnişindeki Kürt aktivistleri ziyaret ettiler. Dün de İrlandalı milletvekili Michelle Gildernew ve beraberindeki heyet açlık grevi direnişçilerini ziyaret etmişti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla 14 Mart’tan bu yana başkent Londra’da süresiz ve dönüşümsüz açlık grevi direnişlerini sürdüren Mehmet Sait Yılmaz ve Nahide Zengin’i ziyaret eden politikacılar dayanışma duygularını ilettiler.

Birleşik Krallık Parlamentosu’nun İşçi Partili milletvekilleri Bambos Charalambous ve Loyd Russel Moyle beraberlerindeki heyet ile birlikte bu sabah Londra Demokratik Kürt Toplum Merkezine gelerek açlık grevi direnişçileri ziyaret ettiler. Açlık grevi direnişçilerinin sağlık durumları ile ilgili bilgi aldıktan sonra, açlık grevlerinin geldiği aşama ve neler yapılabilir konusunda tartışmalar yürütüldü.

İşçi Parti Milletvekili Loyds Russel Moyle bir süre önce açlık grevlerini parlamento gündemine taşımış ve hükümetin cevaplaması amacıyla sözlü soru önergesi vermişti. Yine iki gün önce Plaid Cymru milletvekili Liz Saville Roberts, Britanya parlamentosunda başbakan Theresa May’e açlık grevleri ile ilgili hükümetin neler yaptığını sormuştu. Başbakan Theresa May verdiği cevapta açlık grevlerinden haberdar olduğunu ve Türkiye’nin politik tutsakların insan haklarına saygılı olması konusunda Türk hükümeti nezdinde gerekli girişimlerin devam ettiğini ifade etti.

Londra’daki açlık grevi direnişçileri ziyaret eden İşçi Parti politikacılardan oluşan heyetten milletvekili Bambos Charalambous, ajansımıza yaptığı açıklamada, açlık grevi direnişine ve Türkiye’deki insan hakları ihlallerine dikkat çekmek amacıyla çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

“Bugün buraya açlık grevcileri ziyarete geldim. Çok ciddi insan hakları ihlalleri var, uluslararası toplumun bu konuda harekete geçmesi gerekir. Kürt lider Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek amacıyla Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi 185’inci günü geride bıraktı. Türkiye’deki insan hakları ihlalleri konusunda ve devam eden açlık grevleri konusunda çok kaygılıyım ve biz politikacıların görevi bu insan hakları ihlallerine dikkat çekip karşısında durmaktır. Ben ve arkadaşlarım bu konuda gerekli duyarlılığı yaratmak amacıyla çalışmalarımız devam ediyor.”

Heyet üyelerinden Brighton Milletvekili Loyds Russel Moyle ise Öcalan’ın avukatları ile görüşmesinin olumlu olduğunu ancak bunun düzenli hale gelmesi için Türkiye’ye baskı uygulamaya devam edilmesi gerektiğini ifade etti.

“Devam eden açlık grevi direnişlerinden kaynaklı uzun yıllar sonra geçtiğimiz hafta avukatlar Kürt lider Öcalan’ı ziyaret edebildi. Bu görüşmelerin düzenli hale gelmesi ve önündeki engellerin tümden kaldırılması amacıyla çalışmalarımıza devam etmemiz gerekiyor. Bizler uluslararası dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz.”