Londra'da açlık grevi konulu panel: Tecrit insanlık suçudur

İngiltere’nin başkenti Londra’da açlık grevleri konulu panelde yapılan konuşmalarda tecridin bir insanlık suçu olduğu belirtildi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da açlık grevleri konulu bir panel gerçekleştirildi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde yapılan panele Savaşa Durdur Koalisyonu Başkanı Lindsay German ve Eğitimciler Sendikası eski başkanı Christine Blower konuşmacı olarak katıldı. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Newroz Uysal da Skype üzerinden panele katılarak bir konuşma yaptı. 

Panelde 14 Mart’tan bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan Nahide Zengin ve Mehmet Sait Yılmaz da hazır bulundu. 

Panelde bir konuşma yapan Britanyalı Eğitimciler Sendikası eski genel başkanı ve ’Öcalan’a özgürlük kampanyası’ eşbaşkanı Christine Blower, Britanya emek hareketinin zamanında Nelson Mandela için büyük kampanyalar yaptığını, şimdi de aynı şekilde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için kampanya yürüttüklerini ifade etti.  Blower, şu hususlara da dikkat çekti: ‘’Eğitimciler sendikası olarak 1996’dan bu yana Kürt sorununu yakından takip ediyor ve Kürt halkıyla dayanışma içinde olmaya devam ediyoruz. Açlık grevindeki binlerce insanı buradan selamlamak istiyorum. Bu kadar güçlü bir irade ve duruş karşısında insan tanımlamakta zorlanıyor. Umudum ve beklentim odur ki, en kısa zamanda talepler karşılanır ve açlık grevleri ölüm olmadan sonlanır. Avukatların geçtiğimiz hafta görüşmesi önemli bir gelişme olsa da bu tecridin kalktığı anlamına gelmiyor. Demokratik ve barışçıl çözüm için Öcalan’ın özgürlüğü kilit noktadadır. Bir kadın sendikacı olarak Öcalan’ın düşüncelerini çok değerli buluyorum.  Özellikle de ‘kadınlar özgür olmadan toplum özgür olamaz’ belirlemesi çok önemli bizim açımızdan. 

Bizler Britanya’daki sendika hareketleri olarak zamanında Nelson Mandela için büyük kampanyalar yaptık, bugün de aynı şekilde Kürt lider Öcalan için yapıyoruz.’’ 

TECRİT BİR İŞKENCEDİR

Dünyanın en büyük savaş karşıtı kurumlarından birisi olan Stop The War Coalition (Savaşı Durdur Koalisyonu) Kurucusu ve Başkanı Lindsay German ise tecridin bir işkence yöntemi olduğunu ve bunu asla kabul etmeyeceklerini ifade ederek, ‘’Türkiye’deki en basit insan haklarının dahi ihlal edildiği bir dönemden geçiyoruz. Özellikle de Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit çok ciddi bir insan hakları ihlali. Bu tecridin altında hiçbir hukuki temel yok. Bu politika ile Öcalan’ın iradesi kırılmak, toplumdan koparılmak isteniyor, bu açık. Bu tek kelime ile bir işkence yöntemidir.

Bu kabul edilebilecek bir durum değil. Bugüne kadar Birleşik Krallık’ta iktidara gelen tüm hükümetler sürekli insan haklarından bahsetse de Kürt halkının yaşadıkları ile hiç ilgilenmediler. 

Kürt halkı yüz yıldır demokratik hakları için mücadele veren ve savaşan bir halk. Bugün binlerce kişi bu hukuksuzluklara karşı açlık grevinde. Temsil ettiğim Stop The War Coalition adına açlık grevindekilere dayanışma selamlarımı gönderiyorum ve dayanışmamızın büyüyerek devam edeceğini belirtmek istiyorum’ dedi.’

Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Newroz Uysal da panele Skype üzerinden katılarak bir konuşma yaptı.