Livh: Hasankeyf için dünya ayağa kalkmalı

Stockholm Belediye Başkan Yardımcısı Ann-Margarethe Livh, Türk devletinin bin yılların kültür mirasını yok etmek istediğini ve Hasankeyf'in kurtarılması için dünyanın ayağa kalkması gerektiğini söyledi.

28 Nisan Küresel Eylem Günü dolayısıyla İsveç ve Kürdistanlı sivil toplum örgütleri, Hasankeyf ve Sur'un yaşatılması için İsveç'in başkenti Stockholm'un Medborgarplatsen Meydanı'nda çadır kurup bir etkinlik gerçekleştirdi.

Çadıra Hasankeyf ve Sur'da Türk devletinin gerçekleştirdiği yıkımı gösteren resimler asan eylemciler, çevreden geçenleri Sur ve Hasankeyf'te olanlar hakkında yazılı ve sözlü olarak bilgilendirdi. Hasankeyf ve Sur'un kurtarılması için çok sayıda imza toplandı. Ziyaretçilere çadırda yaptıkları börekleri ikram etti.

Eyleme Kürdistanlılar ve İsveçliler yoğun ilgi gösterdi. Çadıra eyleme destek amacıyla gelen İsveçlilere Hasankeyf ve Sur'daki yıkıma karşı çıkmanın neden önemli olduğu sorusunu yönelttik.

DÜNYA MİRASINA İHANET

Stockholm Belediye Başkan Yardımcısı Ann-Margatrethe Livh, Hasankeyf'in ortadan kaldırılma sürecini çok yakından izlediğini belirterek, “Ben birkaç kez Hasankeyf'e gittim ve kurtarılması için katılan gösterilerde yer aldım. Hasankeyf'in sular altında bırakılması dünya mirasına ihanettir” dedi.

Hasankeyf'in Unesco'nun Dünya Kültür Mirasları arasında yer aldığını hatırlatan Livh, “Hasankeyf'in ortadan kaldırılması hiçbir biçimde affedilemez. Ama ne yazık ki dış dünya oldukça sessiz. Bugün bu eylemin yapılması çok sevindirici. Yapılması gereken tek şey protesto etmek ve olanları en geniş kitlelere duyurmak. Hasankeyf sadece Kürdistanlıların değil tüm insanların ortak mirası. Bu nedenle tüm dünya Hasankeyf'in yok edilmesine karşı ayağa kalkmalı” diyerek herkese Türk devletinin kültürel miraslara yönelik katliamlarına karşı çıkmaları çağrısı yaptı.

Erdoğan rejiminin protesto ve uyarılardan anlamadığını söyleyen Livh, Avrupa Birliği'nin Türk devletine yaptırım uygulaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İNSDANLIĞIN KÜLTÜR MİSASI YOK EDİLİYOR

İki kez Hasankeyf'e gittiğini söyleyen Ingrid Karaduman Hansen, izlenimlerini şu cümlelerle aktardı:

“Gerçekten gördüğüm manzara karşısında dilim tutuldu. Harika bir yer. O tarihi ve kültürel mirası görünce insan kendisini yeryüzünde bir nokta olarak görüyor. İnsanlar nasıl böyle bir şeyi ortadan kaldırmayı düşünebiliyor? Bu anlaşılmaz bir şey. İnsanlığın kültür mirası yok ediliyor.”

Hasankeyf'in kurtarılması için ne yapılması gerektiği sorusunu “Biz aile olarak tanıdığımız herkese olanları anlatıyoruz. Pek çok insan orada olanları bilmiyor. Ama anlattığımızda tepki gösteriyorlar” diyerek yanıtladı.

TÜM İNSANLIĞIN MİRASI

İsveç Sol Parti eski Siyasi Sekreteri Hans Arvidsson, Hasankeyf'in sadece Kürt halkının değil tüm dünya halklarının kültürel bir mirası olduğunu söyledi.

Siyasi Sekreter olarak çalıştığı dönemde Hasankeyf'i birçok kez parlamento gündemine getirdiğini söyleyen Arvidsson, Hasankeyf'in ortadan kaldırılmasına neden karşı çıkılması sorusunu şu cümlelerle yanıtladı.

“Birinci olarak tüm dünyanın kültür mirası. İkinci olarak burada büyük bir baraj yapılacak. Bu nehirde yaşayan hayvan ve çevredeki insanlara zarar verecek. Üçüncü olarak, bu bölgede binlerce yıldır yaşayan insanlar topraklarından sürülecek. Dördüncü olarak da Türk devleti su kaynaklarını kontrolü altına alacak ve Irak'a istediği zaman suyu kesebilecek. Su sadece Kürtler için değil Irak'ta yaşayan Arap ve diğer haklar için çok önemli.”

ERDOĞAN İKTİDARINI GÜÇLENDİRMEK İSTİYOR

Erdoğan'ın Hasankeyf'i yok ederek iktidarını güçlendirmek istediği değerlendirmesini yapan Arvidsson, “Doğal kaynaklar üzerinde hakimiyet kuracağını ve kültürel değerlerin kendisi için önemli olmadığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

İnsanlığın ortak değeri Sur'u askeri yöntemlerle yok eden Erdoğan ve AKP Hükümeti'nin Hasankeyf'i farklı bir yöntemle ortadan kaldırmak istediğine dikkat çeken Arvidsson, “Avrupa Birliği buna karşı tavır almalı” dedi.

Tomas Patersson, “Biz Kürtlerin kültür miraslarının ortadan kaldırılmasına ve bölgede yaşayan insanların topraklarından sürülmesine göz yumamayız” diyerek Hasankeyf'in ortadan kaldırılmak istenmesine tepki gösterdi.

Eyleme İsveç'te bulunan PYD Eş Başkanı Şeyho Hassan da çadırı ziyaret ederek ve imza kampanyasına katılarak destek verdi.