Kürtler Avrupa genelinde 1 Mayıs için alanlara çıktı

Avrupa’nın birçok ülkesinde 1 Mayıs eylemleri dolayısıyla alanlara çıkan Kürtler, işgal saldırıları, tecrit ve PKK yasağına dikkat çektiler.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde sendikaların öncülüğündeki 1 Mayıs yürüyüşünde özellikle artan hayat pahalılığı, yoksulluk, eşitsizlik ve Alman devletinin silah satışlarına tepki gösterildi.

KCKD-E’nin "Kürdistan'ı savunmak için 1 Mayıs’ta alanlara" çağrısına uyan Kürtler, güçlü bir şekilde yürüyüşteki yerlerini aldı.

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı gerillanın direnişini selamlayan sloganların atıldığı eylemde bir konuşma yapan Demokratik Güç Birliği Frankfurt sözcüsü, Türk devletinin Kürdistan coğrafyasını bombaladığı, kimyasal silahlar kullandığı ve Alman devletinin bu savaşa sattığı silahları ile katıldığını söyledi.

MANNHEİM

Mannheim kentindeki Kürtler de Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde 1 Mayıs yürüyüşündeki yerlerini aldı.

Onlarca Kürdün katıldığı yürüyüşte, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) bayrakları da taşındı.

PKK’nin “terörist örgütler” listesinden çıkarılması için çok sayıda imzanın toplandığı yürüyüşte, Türk devletinin işgal saldırıları ve KDP’nin ortaklığı protesto edildi. 1 Mayıs eyleminde, 14 Mayıs’ta kentte işgale karşı yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de solcu organizasyonların düzenlediği yürüyüşte Demokratik Kürt Toplum Merkezi üyeleri katıldı. Helsinki’de bu yılki 1 Mayıs yürüyüşünün ana teması “NATO’ya hayır” şeklinde oldu. Finlandiya hükümeti, Ukrayna savaşından sonra NATO’ya üye olmaya çalışıyor. PKK bayrakları ile eyleme katılan Kürtler, PKK’nin “terörist örgütler” listesinden çıkarılması için imza topladı.

ST. GALLEN

İsviçre’nin St.Gallen kantonunda yapılan 1 Mayıs kutlamasına Kürt Kültür Derneği de katıldı. Kürtler, özellikle Türk devletinin 17 Nisan’dan bu yana devam eden yeni işgal saldırılarına dikkat çekti.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih, Basel, Bern, Cenevre kantonlarında da Kürtler alanlara çıktı.

Eylemler, Aufbau, Antifa, CDK-S (Demokratik Kürt Toplum Merkezi), ve YJK-S (İsviçre Kürt Kadın Hareketi) Grünen Partisi, Sosyalistler, Anarşistler ve çeşitli grupların katılımıyla gerçekleşti.

Zürih’te sabah erken saatlerinde Helvetiaplatz meydanında bir araya gelen onbinlerce kişi yürüyüşe başladı. İsviçreli sendikalar, anarşistler göçmen derneklerinin katıldığı uzun yürüyüş saatlerce devam etti. Yürüyüş kortejinde Kürt Demokratik Toplum Merkezi, Defend Kürdistan, Türkiyeli sol ve sosyalist parti ve örgütler de yerini aldı.

Yürüyüşün başladığı Helvetiaplatz meydanı yanındaki vinçe çıkan kişi gözaltına alındı.

Yürüyüşte güçlü bir şekilde yer alan anarşist gruplar, sloganları ve meşaleleri ile dikkat çekti.

Sechseläutenplazt meydanında yapılan mitingle devam eden etkinlikte, kurumlar tarafından panel ve seminerler organize edildi.

Zürih Beritan Kadın Meclisi tarafından yapılan panelde Leyla İmret konuştu.

WINTERTHUR

Kutlamaların olduğu bir diğer merkez Winterthur’du.  Winterthur'da Saat 11.00’de Steinbergassede başlayan yürüyüş yaklaşık bir saat sürdü.

Yürüyüş boyunca 1 Mayıs’ın anlam ve önemine ilişkin birçok slogan atıldı. Yaklaşık iki bin kişinin katıldığı 1 Mayıs yürüyüşünde, Türk devletinin işgal saldırılarına dikkat çeken sloganlar da yükseldi.

SOLOTHURN

Solothurn Kantonunda yapılan kutlamalarda Kürtler, Türk devletinin gerillaya karşı kimyasal silah kullanmasını protesto etmek için maske ve kanlı tulumlar giydi.

STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’deki Medborgaplatsen’da toplanan on binlerce kişi 1 Mayıs’ı kutladı.

Organizatörlere göre 30 bin dolayında kişi katıldı. Kungstradgarden’a kadar yapılan yürüyüşte Kürtler de kendi renkleri ve bayrakları ile yer aldı. PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan Kürtler, Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

MORBIHAN

Fransa'nın Morbihan kentindeki işçi sendikaları, siyasi partiler ve Kürdistanlılar, 1 Mayıs'ı Hennebont komününde kutladı. Saat 10.30'da Hennebont Belediyesi önünde bir araya gelen kitle, işçi sendiklar ,siyasi parti temsilcileri ve Kürdistanlıların yaptıkları konuşmalarda  AKP-MHP faşizmine karşı AB taraf ülkelerinin sessizliğini eleştirdi.

Lorient kentinde yaşayan Kürdistanĺılar da kendi renkleri ve Kürtçe-Fransızca "Yaşasın 1 Mayıs" pankartıyla yürüyüş kortejinde yer aldı.

Kürdistanlılar ve dostları, Kürtler İçin Adalet İnisiyatifi’nin PKK’nin ‘terör örgütleri listesinden çıkarılması kampanyası çerçevesinde yüzlerce imza toplayarak CDK-F tarafından "1 Mayıs " kutlamasına dair tarafından hazırlanan Fransızca el bildirilerini  dağıttı.