Kürt siyasetçi Kenan Ayaz süresiz açlık grevi eylemine başladı

Almanya’nın talebi üzerine Kıbrıs’ta tutuklanan ve hakkında iade kararı verilen Kürt siyasetçi Kenan Ayaz, süresiz açlık grevi eylemine başladı.

Kenan Ayaz, 15 Mart günü İsveç'te bulunan ailesini ziyaret etmek için Larnaka havalimanından hareket etmek isterken Kıbrıs polislerince Alman devletinin tutuklama kararı ve iade talebi nedeniyle gözaltına alınmıştı

Larnaka Mahkemesi, 19 Nisan’da görülen duruşmada Ayaz hakkında Almanya'ya iade etme kararını vererek, Yüksek Mahkeme’ye itiraz yolunu açık bırakmıştı.

Siyasetçi Ayaz avukatı aracılığıyla Kıbrıs basınına yaptığı açıklamada, Almanya'nın iade talebinin hukuki değil siyasi olduğu tepkisinde bulundu.

Kıbrıs bölge mahkemesinin de bu hukuksuzluğa uyduğunu belirten Ayaz, “Bölge mahkemesi,  hakkımda vermiş olduğu karar ile soykırım makinesi haline gelen faşist, sömürgeci ve işgalci Türk devletinin yanında yer almış ve halkımıza uygulanan soykırım saldırılarına ortak olmakla beraber, 1974 yılında Kıbrıs halkına karşı yapılan büyük işgal ve katliama da onay vermiştir" dedi.

Almanya’nın aldığı kararın Türk devleti ile bağlantılı olduğuna işaret eden Ayaz, Yüksek Mahkeme’nin bu hukuksuzluğa son vermek için “tarihi sorumluluğu” olduğunu kaydetti.

Ayaz, “Özgürlüğümün haksız ve gayri-insani bir yaklaşımla elimden alınmasına sessiz kalamam. Bu tehdit hala ciddi ve somut olduğundan olası iade uygulamasının haksızlığına dikkat çekmek ve kabul etmediğimi ifade etmek için 04 Mayıs 2023 tarihinden itibaren talebim karşılanıncaya kadar süresiz açlık grevine başladığımı belirtmek isterim” dedi.