Kürtler Avrupa’da Efrîn için ayakta

Avrupa’daki Kürtler ve dostlarının eylemleri kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Fransa, İsviçre, Norveç, Danimarka ve Yunanistan’daki eylemlerde Türk işgali ve Batılı hükümetlerini sessizliği kınandı.

FRANSA

Fransa'nın başkenti Paris'te Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Efrin'e yönelik işgal saldırılarını Fransa parlamentosu önünde protesto etti. Paris Efrin'i Sahiplenme Platformu Efrin'de devam eden direnişi sahiplenmek ve Fransa devletini harekete geçirmek amacıyla parlamento önünde bir araya geldi.

"Efrin direniyor" pankartının açıldığı eylemde, YPG- YPJ flamaları ile "Yaşasın Efrin direnişi", "Her yer Efrin her yer direniş", "Katil Erdoğan- işbirlikçi Avrupa" sloganları atarak bildiriler dağıtıldı.

Akşam saatlerinde de devam eden eylemde bir konuşma yapan Fransa Demokratik Kürt Konseyi Eş başkanı Vedat Bingöl, “İşgalci Türk Devleti Efrin'de yaptığı katliamlara karşı Avrupa ülkelerinin sessiz kalmaları kabullenemez. Bizler her gün her an alanlarda olacağız” dedi. Bingöl, Paris ve çevresinde yaşayan Kürtler ve dostlarına Efrîn'deki direnişi daha güçlü sahiplenmeleri çağrısında bulundu.

NORVEÇ

Norveç’in Hordaland Bölgesindeki Stord şehrinde de aynı amaçla bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte ve dağıtılan bildirilerde Türkiye’nin ve çetelerinin Efrin’deki talanı ve katliamları kınandı.

YUNANİSTAN

Yunanistan’ın başkenti Atina’da ise Rus konsolosluğu önünde beş günlük açlık grevi eylemine izin verilmedi. Bunun üzerine Kürt siyasetçi Lezgin Varto, Yunan makamlarından izin almalarına rağmen Rus konsolosluğu önünde çadır açmalarına izin verilmediği tepkisinde bulundu. Varto, bu tutumu protesto ederek, eylemlerine parlamento önünde devam edeceklerini söyledi. Kitle daha sonra Syntagma meydanına geçerek çadır kurdu.

İSVİÇRE

İsviçre’nin Lozan kentinde Kürt ve solcu öğrenciler Lozan Üniversitesi’nde Efrîn’e ilişkin broşür dağıttı. Broşürlerde İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrin’de yaptığı katliamlara yer verildi.

DANİMARKA

Danimarka’da ise BM ve UNİCEF önünde protesto eylemi gerçekleşti. Danimarka Seve Kadın Meclisi ve Danimarka Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde yapılan eylemlerde uluslararası güçler ve kurumların sessizliği kınandı. Eylemde “Dün Saddam, bugün Erdoğan, dün Halepçe bugün Efrîn”, “NATO silahları Kürtleri öldürüyor” şeklinde sloganla atıldı. Eylem sırasında BM ve UNİCEF’e Efrîn’e ilişkin dosyalar sunuldu.