Kürtler Almanya’nın Efrîn siyasetinden rahatsız!

Almanya’da yaşayan Kürdistanlılar arasında yapılan bir anketin sonuçlarına göre Kürtlerin çoğu Merkel hükümetinin Efrîn saldırısı ve işgaline karşı sergilediği siyasetten rahatsız.

Almanya’da Kürt kamuoyu araştırma kuruluşu Civaka Azad, ülkede yaşayan Kürdistanlıların arasında bir çalışma yaptı. Türk devletinin Efrîn’ye yönelik saldırı ve katliamlarının yoğunlaştığı 28 Şubat’tan 7 Mart 2018’e kadar süren çalışmada, Kürtlere Merkel hükümetinin Efrîn karşısındaki tutumu soruldu.

Söz konusu süre zarfında sosyal medya, e-mail ve WhatsApp yoluyla 3000’den fazla Kürdistanlıya ulaşıldı. Bunlardan 600’ye yakını ankete katıldı ve Efrîn merkezli sorulara yanıtlar verdiler.

Anketten şu çarpıcı sonuçlar çıktı:

- Ankete katılanların 62’sine göre Efrîn savaşı sırasında Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümet Kürtleri kesinlikle yalnız bıraktı.

- Ankete katılanların yüzde 80’ine göre ise Efrîn’deki çatışmaların son bulması için federal hükümet yeterli çabayı göstermedi.

- Ankete katılanların yarısından fazlası da Merkel hükümetinin Efrîn karşısında sergilediği tutum karşısında rahatsızlığını dile getirdi.

- Bir başka kesim de başta Efrîn için yapılan gösteriler olmak üzere Almanya’daki siyasi aktivitelerde bulunduğunda kendisini güvende hissetmediğini dile getirdi. Fakat hem soruşturmalara maruz kalma ve hem de gösterilere saldırı korkusuna rağmen Kürtler tepkilerini dile getirdiler.

‘FEDERAL HÜKÜMET SONUÇLARI DİKKATE ALMALI’

Çalışmanın sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Civaka Azad ise Merkel hükümetinin Kürtlerin rahatsızlığını görmesini istedi. 2 aylık Efrîn sürecinde Kürtlerin sürekli Berlin yönetimine harekete geçmesi için çağrılar yaptığını hatırlatan Civaka Azad devamla şu hususlara dikkat çekti:

“Yaptığımız anketlerden çıkan sonuçlar ülkenin en büyük göçmen gruplarından birini oluşturan ve artık Almanya’nın bir parçası olan Kürtlerin gözünden federal hükümetin son iki ayda hiç de iyi bir sınav vermediğini belgeledi. Kürtler, özellikle Almanya’da yaşayan herkes en doğal hakkı olan gösteri haklarının engellenmeye çalışılması ve kriminalize siyasetinin Efrîn sürecinde de sürmesinden rahatsızlar. Umarız federal hükümet bu sonuçları dikkate alır ve siyasetini gözden geçirir.”

21 sayfalık çalışmanın orijinaline ulaşmak isteyenler şu linki tıklayabilir: http://civaka-azad.org/politische-einstellungen-kurdischer-buergerinnen-und-buerger-in-der-brd-im-kontext-der-afrin-krise/