Kürt siyasetçiye Alman mahkemesinden hapis cezası!

Almanya’da 129/b yasası kapsamında yargılanan Oldenburg Demokratik Toplum Merkezi (DKTM) üyesi Yunus Oğur’un davası sonuçlandı. Celle Yüksek Eyalet Mahkemesi Oğur’a 6 ay hapis cezası verdi.

Geçtiğimiz Ocak ayında Almanya’da ‘anti terör’ yasası kapsamında yargılanan Kürt siyasetçilere Oldenburg Demokratik Toplum Merkezi (DKTM) üyesi Yunus Oğur da eklenmişti. Oğur hakkında 129/b’den açılan Celle Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde sonuçlandı.

Kürt kurumları öncülüğünde yapılan eylem ve etkinliklerin PKK’ ile ilişkilendirilerek açılan davada Oğur 17 Ocak’tan bu yana yargılanıyordu. Karar duruşması dün görülen ve yaklaşık iki saat süren davada Oğur’a mahkeme heyeti 6 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme başlamadan hakimin Oğur’a seslenerek “Size yöneltilen suçların hepsini kabul ederseniz ve mahkeme huzurunda bunları bir daha yapmayacağına söz verirseniz bu davayı kapatacağım” demesi dikkat çekti.

Ancak mahkemenin bu teklifine karşı Oğur “Suçlamaları kabul etmiyorum, bu teklifi de reddediyorum” diye gösterdi. Oğur’un savunma avukatları karara itiraz edeceklerini bildirdiler.

Oğur, izin alarak gerçekleşen gösterileri organize etmekle suçlanıyordu. Kürt siyasetçi Oğur ise mahkemenin suçlamalarına karşı, “DAİŞ’in, Şengal saldırısına yönelik katıldığım yürüyüşler PKK için değil Êzidî halkına destek amaçlıydı” şeklinde savunma yapmıştı.

Yaklaşık iki aydan bu yanadır süren duruşmalarda mahkeme heyeti Türk devletinin Kürdistan’da gerçekleştirdiği soykırımları anlatacak bir uzman bilirkişi talebini reddederken, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın şahit olarak dinlenmesine izin vermişti.

Alman mahkeme heyetine 2015'de Türk devletinin Kuzey Kürdistan’da aylarca uyguladığı soka çıkma yasakları hatırlatan Sarıyıldız, şehirleri tümden ortadan kaldıran savaşı anlatmıştı. Yargılanmayı tiyatroya benzeten Oğur ise kendisi hakkındaki suçlamalara “İddia ettikleri her şey Almanya anayasası çerçevesinde gerçekleşti, suçlandığım gösterilerden bir tanesi bile izinsiz değil” şeklinde savunma yapmıştı.