Kürt sanatçılar: Öcalan kırmızı çizgimizdir

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki baskılara dikkat çeken Kürt sanatçılar, Öcalan’ın Kürtlerin iradesi olduğuna vurgu yaparak “Öcalan kırmızı çizgimizdir. Bütün Kürtler, sokaklara çıkarak tepkisi göstermeliler” çağrısında bulundu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 19 yıldır İmralı Adası’nda tecrit altında, geçtiğimiz Eylül ayından itibaren de kendisinden haber alamıyor. Bu durum başta ailesi ve bütün Kürtleri kaygılandırıyor. Bundan dolayı da başta Avrupa ülkelerinde yaşayan Kürtler olmak üzere dünyanın bir çok merkezinde protesto gösterileri düzenliyor.

Toplumun bütün kesimlerinin buluştuğu bu protesto gösterilerine Kürt sanatçılar da katılıyor. TEV-ÇAND eş başkanı Şeyda Rojhilat, sanatçı Seyîdxan, Hozan Şemdîn, Diyar Dêrsim ve Peywan Arjîn, ANF’ye açıklamada bulundu. Abdullah Öcalan’ın Kürtlerin şah damarı olduğuna dikkat çeken Kürt sanatçılar, bütün Kürtleri eylemlere katılmaya çağırdı.

ŞEYDA ROJHİLAT: ÖNDERLİĞİMİZİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYORUZ

TEV-ÇAND eş başkanı Şeyda Rojhilat, Kürdistan’daki gelişmelere değinerek konuşmasına başladı. Rojhilat, Kürtlere saldırısını kınadığını belirterek “direniş ile DAİŞ, Kürdistan’dan çıkartıldı. Bugün Kürtlerin eliyle şehirlerimiz Haşdi Şabi’ye teslim ediliyor. Bu bir ihanettir. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.

Kürt halkı olarak Abdullah Öcalan’ın durumunu merak ettikleri için burada olduğunu belirten Şeyda Rojhilat, devamla şunları söyledi: “Biz başkanımızın durumunu öğrenmek istiyoruz. Bütün dünya bunu bilsin. Başta Serok Apo olmak üzere bütün siyasi tutsakların özgürlüğünü istiyoruz. 20 İmralı adasında tutulan önderliğimizin durumunu öğrenmek istiyoruz. Bütün dünya sesimizi duysun.”

SANATÇI SEYİDXAN: ÖCALAN KÜRT HALKININ KALBİNDE YER EDİNMİŞTİR

Sanatçı Seyîdxan ise Kürtlerin tarihi bir dönemeçten geçtiğine dikkat çekerek, Öcalan’ında bunun merkezinde olduğunu söyledi. Sanatçı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu sorunların merkezi sayın Öcalan’ın durumudur. Bu durum Kürtler ve dostlarını rahatsız ediyor. 6-7 yıldır Abdullah Öcalan’dan haber alınamıyor, avukatları, ailesi görüşemiyor. Halk, acilen Kürt Halk Önderi Öcalan’ın sağlığı ve durumuyla ilgili bilgi istiyor. Kürdistanlılar sabırsızca bir hareketlilik içiresinde. Çünkü Öcalan, düşünceleriyle, felsefe ve mücadelesiyle bütün Kürt halkının kalbinde kendisine bir yer edinmiştir. Bundan dolayı önderlerinden haber almak içerisinde eylemlilikler içerisindedir. Bugün de Köln’de sokaktalar. Sadece burada değil başta Avrupa olmak üzere Kürdistan ve dünyanın birçok merkezinde sokakta eylemdeler.”

DİYAR DERSİM: ÖCALAN KIRMIZI ÇİZGİDİR

Sanatçı Diyar Dêrsim de Ortadoğu’da yüz yıllık bir strateji çizildiğini belirterek “Bu yeni yüzyılın kazanımları Kürt halkının olacak. Bu kazanımlar düşmanlarımız ve emperyalist güçleri, bildiği Kürtlerin şah damarı ve kırmızı çizgisi olan önderliğimizin etrafını tecrit ile kuşatmışlar. Bu yüzyılı kazanmamızı engellemeye çalışıyorlar. Kürt halkı başkan Apo’yu kendi şah damarı olarak görüyor, ona baskı, fiziki hakaret ve tecridi kendisinin özü olarak görüyor ve buna karşı direniyor. Bu yüzyılı biz kazanacağız, Başkan Apo’yu özgürleştireceğiz. Bunun önünde hiçbir güç duramaz” diye konuştu.

HOZAN ŞEMDİN: SERHİLDAN’DA OLACAĞIZ

Hozan Şemdîn de medyada çıkan haberlerin Kürt halkını kaygılandırdığını hatırlatarak “Avrupa ve dünyanın birçok merkezde halkımız önderliği için eylemdeler. Biz de Köln’de eylemdeyiz. Umarım bu haberler doğru değildir. Önderliğimizden haber alana kadar eylem ve serhildanda olacağız” dedi. Sanatçı, konuşmasında Raqqa’nın özgürleşmesini de kutladı.

PEYWAN ARJİN: KÜRT HALKI GECE-GÜNDÜZ SOKAKTA OLACAK

Peywan Arjîn ise Kürt Halk Önderi Abdullah’ın üzerindeki komplo ve baskıları kınadıklarını belirterek şunları söyledi: “Türk devleti önderliğimiz İmralı zindanında bir çember altına almıştır, haber alınmasını engelliyor. Başkanından haber almak Kürt halkının temel hakkıdır. Önderliğimizden haber alana kadar bu halk gece-gündüz sokaklarda olacak. Benim Avrupa’daki ve özel olarak Almanya’daki Kürtlere çağrım eylemlere katılmalarıdır. Bu Cumartesi günü Düsseldorf’da büyük bir yürüyüş olacak. Hep birlikte önderliğimizin özgürlüğünü haykıralım.”