Kürt dostu Beate Reiss Hamburg’da anıldı

5 Şubat’ta yaşamını yitiren Alman devrimci Beate Reiss Hamburg’da düzenlenen etkinlikle anıldı. Etkinlikte Kürt halkının 40 yıllık dostu olan Reiss’in mücadelesi anlatıldı.

63 yaşındaki Alman devrimci Beate Reiss 5 Şubat günü Hamburg-Altona’daki hastanede yaşamını yitirmişti. Uzun bir süredir kanser tedavisi gören Reiss, 1980’li yılların başından itibaren Kürt özgürlük hareketine destek veren bir isimdi.

Reiss’in vefatının ardından Hamburg Kürt Kadın Meclisi ve Reiss’in arkadaşları ortak bir anma etkinliği düzenledi. 300’ye yakın kişinin katıldığı etkinlikte yapılan konuşmalarda Reiss’in Hamburg’da yarattığı boşluğunun kolay kolay doldurulmayacağı belirtildi.

Anma etkinliği Reiss’in arkadaşlarından sanatçı Xemgîn Bîrhat’ın konuşmasıyla başladı. Daha sonra söz alan mücadele arkadaşları Reiss’in Kürt özgürlük mücadelesinin yanı sıra Hamburg’da eşit ve özgür bir yaşam için yürüttüğü mücadeleyi anlattılar.

Reiss’in 1980’li yıllarda Almanya’da başlatılan “PKK için silah” kampanyasının öncülerinden biri olduğunu belirten arkadaşları, 1988 yılında PKK öncü kadrolarının yargılandığı Duesseldorf’taki yargılamaları yakından izlediği ve bu sürecin onun hayatını değiştirdiği ifade ettiler.

Rojbîn Kadın Meclisi’nden Leyla Kaya “Beata, Kapitalist moderniteye karşı mücadele eden özgür ve bilinçli bir kadındı” diye konuşurken, KNK Eşbaşkanı Nülifer Koç Hamburg’da onun anısını bir yerin açılması gerektiğini belirtti.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Münevver Azizoğlu ise “Latin Amerika’dan Avrupa’ya dünyanın her yerinden insanların Efrîn direnişine destek vermek için ayağa kalktığı bir dönemde acı haberi aldık. Beata’yı kaybetmemiz haberi direnişimizi daha da yükseltme çağrımızdır” diye konuştu.

Duygulu anların yaşandığı anma etkinliği katılımcıların hep birlikte Beate Reiss’in en çok sevdiği “Bella Ciao” şarkısını söylemesiyle sona erdi.

ARKADASINDA MÜCADELE DOLU BİR HAYAT BIRAKTI

1955 yılında Osnabrück kentinde dünyaya gelen Reiss, 1980 yılında Kürt halkıyla tanışmıştı. 1984 yılında Hüseyin Çelebi’nin öncülüğünde kurulan özgürlük mücadelesiyle dayanışma grubuna katılan Reiss, daha sonraki yıllarda hemen hemen her yıl Almanya’dan Kürdistan’a giden Newroz delegasyonlarında yer aldı.

Birçok kez Kürt gerillalarını da ziyaret eden Reiss, 1991 yılında Mahsum Korkmaz Akademisi’ne gitti ve burada başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere PKK’nin öncü kadrolarını tanıdı.

Alman devrimci Reiss, Kürt hareketiyle dayanışma etkinlikleri nedeniyle hem Türkiye’de ve hem de Almanya’da birçok kez devletle karşı karşıya geldi, gözaltına alındı. Ancak buna rağmen Kürt özgürlük mücadelesine katkılarını sürdürdü.