Kürdistanlılar tecrit ve Efrîn işgalini protesto etti

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan ağır tecrit ve Türk devletinin Efrîn işgali Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar tarafından protesto edildi.

Danimarka'da "Kürt Kadın Devrimini sahipleniyoruz" şiarıyla Svanemøllen istasyonundan Türk Konsolosluğu'na kadar yürüyüş düzenlendi. "Berxwedan jiyane" pankartı ile yapılan yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit ve Efrîn işgali protesto edildi. Seve Kadın Meclisi, antifaşist, enternasyonalist ve devrimci sosyalist gruplar öncülüğünde yapılan eyleme binlerce kişi katıldı. Eylemde yaptığı konuşmada, dün Rojava'da ve Kobanê'de ulus- devlet ve kapitalist zihniyete karşı verilen mücadelenin bugün Efrîn’de verildiğini hatırlatan DKTM eşbaşkanı Saime Bilen, Türkiye'nin Efrîn işgalinin kadın devrimine yapılan bir saldırı olduğunu vurguladı.

Demos (Halk) örgütü adına konuşan Tove Jensen, Sakine Cansız'ın, Rosa Luxembourg ve Clara Zetkin’den sonra kadın özgürlük hareketinin öncülüğünü yaptığı için katledildiğini, fakat onların özgürlük bayrağını Efrîn’de şehit düşen Anna Campbell ve Alina Sánches teslim aldığını kaydetti. Seve Kadın Meclisi adına konuşan Figen Fener, "Faşistlerin korkusu silahlarımız değil, önderliğimizin ideolojisidir" dedi.

MANNHEİM

Almanya'nın Mannheim şehrinde saat 13.00'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve demokratik kitle örgütleri bir yürüyüş düzenledi. Bini aşkın kişinin katıldığı yürüyüş Altefeurwache'da mitinge dönüştü. Mitingde, NAV-DEM, DKTM, Berivan Ronahi Kadın Meclisi, Êdî Bese Platformu, Alman partileri DIE LINKE, MLPD ve Dei Grune temsilcileri birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, Efrîn halkının yalnız olmadığı belirtildi. Kürt halkının yanında olduklarını belirten Alman partileri, mücadelelerinin Kürt halkıyla bütünleşeceğini vurguladı. Almanca pankartların açıldığı mitingde, Efrîn işgaline dair bildiriler dağıtıldı.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde Şehit Ronahî Kadın Meclisi tarafından Efrîn ile dayanışma standı açıldı. Bundan böyle her Cumartesi açılacak stantta bildiri dağıtıldı. Efrîn'de yaşananlara ilişkin bilgilendirmenin yapıldığı eylemde, Türk turizmi ve mallarını boykot çağrısı yinelendi. Eylemde konuşan NAV-DEM üyesi Altun Bischoff, standın halkı bilgilendirmek için önemli olduğunu belirterek, "Efrîn’de kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve yaralılar soykırıma uğruyor ama buradaki vatandaşlar rahat ve sakince hayatını devam ediyor. Tabi ki vatandaş Alman devletinin iki yüzlülüğünü bilmiyor. Alman devleti Erdoğan gibi diktatör ile işbirliğini güçlendirdi ve DAİŞ yeniden canlandırıldı" diye konuştu.

ARNHEM

Hollanda'nın Arnhem kentinde Efrîn işgalini protesto etmek amacıyla merkezi bir yürüyüş yapıldı. Arnhem şehir merkezinde bir araya gelen Kürtler ve dostları saat 15.00'da yürüyüşe başladı. Yürüyüş boyunca, "Terörist Türkiye", "Katil Erdoğan", "Diktatör Erdoğan", "Faşist Türkiye Kürdistan'dan defol" ve "Avrupa finanse ediyor, Türkiye bombalıyor" sloganları atıldı. Yürüyüş Efrîn'i Sahiplenme Platformu adına okunan bildirinin ardından sona erdi.