Köln'de Mayıs ayı şehitleri anıldı

Mayıs ayında yaşamını yitiren devrim şehitleri Almanya'nın Köln şehrinde Viyan Kadın Meclisi öncülüğünde yapılan bir etkinlikle anıldı.

Devrimci önderler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer, Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner Almanya'nın Köln kentinde Viyan Kadın Meclisi öncülüğünde yapılan bir panel etkinliği ile anıldı. Etkinlik dünya devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Panelist Gazeteci Ziya Ulusoy tanıklıklarıyla 1971 devrimci hareketi çıkışını ve Mayıs ayı şehitlerini anlattı. Deniz Gezmişi yakından tanıdığını söyleyen Ziya Ulusoy, "Gençlik hareketindeydik. Deniz Gezmiş iki günde bir gelir yaptığımız eylemlere katılırdı. Onun ve arkadaşlarının idamını Diyarbakır askeri cezaevinde öğrendik.

Onları yakından tanıdığımız için idamları bize çok acı verdi. Cezaevinde çok işkence gördük. Fakat sonradan öğrendik ki Kürt Özgürlük Hareketi tutsaklarının Diyarbakır cezaevinde uğradığı vahşet bizim yaşadıklarımızdan kat be kat daha ağırdı" diye konuştu.

'DÖRTLER TESLİM NOKTASINA GELENLERİ DİRENİŞ ÇİZGİSİNE ÇEKTİ'

Anmada, CDK temsilcisi tarafından yapılan sunumda şunlar belirtildi: "Önderliğimiz sömürgeci Türk zihniyetini iyice çözmüştü. Kürdistan’ın sömürge olduğunu söyledi. Bu tespitten sonra Deniz, Mahir ve İbrahim'in mirasına sahip çıkma temelinde PKK ilan edildi. Haki Karer yoldaş önderliğimizi derinlikli anladı. Haki arkadaş yaşam pratiği ve duruşu ile gençliğe örnekti.

12 Eylül faşist cuntası Diyarbakır cezaevinde vahşet uyguluyordu. Bütün Kürt devrimcileri teslim almaya çalışıyordu. Dörtler bu vahşet ortamında bedenlerini ateşe vererek teslim olma noktasına gelenleri direniş çizgisine çekti. Diyarbakır cezaevinde direniş çizgisi kazandı." Sunumun devamında CDK temsilcisi, Halil Çavgun, Gurbet Aydın ve 1996 Mayıs ayında Hewlêr'de KDP tarafından katledilen 300 kişiyi andı.

'68 KUŞAĞI DEVRİMİ DÜNYAYI SARAN BİR HAREKETTİ'

Halkın günlüğü ve Partizan temsilcilerinin yaptığı sunumda ise şu ifadeler yer aldı: "68 Kuşağı devrimi dünyayı saran bir hareketti. Hayatın birçok alanına sanata, edebiyata yansıdı. Bu dönem mücadelesi karşısında korkan devlet Diyarbakır askeri cezaevini kurdu.

71 öncülerinin direnişi tarihe mal olan bir direniştir. Mahir Çayan Denizlerin idamını önlemek için eylem gerçekleştirdi." Etkinlik daha sonra Ozan Şafak'ın müzik dinletisi ile devam etti.