Kenan Ayaz’ın özgürlüğü için imza kampanyası başlatıldı

İsviçre Kürt Kadınlar Birliği, Kıbrıs tarafından 15 Mart’ta tutuklanan ve hakkında Almanya’ya iade kararı verilen Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz’ın özgürlüğü için imza kampanyası başlattı.

Kenan Ayaz, 15 Mart'ta İsveç'te bulunan ailesini ziyaret etmek için Larnaka havalimanından hareket etmek isterken, Kıbrıs polislerince Alman devletinin tutuklama kararı ve iade talebi üzerine göz altına alınmıştı.

Ayaz hakkında verilen kararın durdurulmasına yönelik tepkiler sürerken, İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S), imza kampanyası başlattı. 

Kampanya çağrısında şu ifadelere yer verildi: “Kürt siyasetçi Kenan Ayaz, Kıbrıs'tan Almanya'ya iade edilecek. Adanın güneyindeki yerel bir mahkeme, Almanya'nın 49 yaşındaki sanık için yaptığı iade talebini Çarşamba günü onayladı. Larnaka Bölge Mahkemesi yargıcı Michalis Papathanasiou, Alman yargısına teslim edilmesine karar verdi.

Kenan Ayaz, uzun süredir Kürt siyaseti içinde yer alıyor ve siyasi kimliğinden dolayı Türkiye'de 12 yıl hapis yattı. 2013'ten beri Kıbrıs'ın Rum kesiminde yaşıyor ve tanınan bir mülteci. 15 Mart'ta Larnaka Havalimanı'nda tutuklandı.

Ayaz, "yabancı terör örgütüne -yani Kürdistan İşçi Partisi'ne (PKK) üye olmak"- suçlamasına dayanan Almanya'nın tutuklama emrine dayanılarak tutuklandı. Bugünkü duruşmada savunma avukatı, bunun ezilen Kürt halkının haklarına bağlılık meselesi olabileceğini belirtti ve Kıbrıs yasalarına göre suçluların iadesinin neden kabul edilemeyeceği ve dolayısıyla yasa dışı olduğuna dair çeşitli nedenler sundu. Ayaz'ın Kıbrıs'ta siyasi sığınma aldığı bir şey için iade gözaltında olması da saçma.

‘DİRENİŞİ İTİBARSIZLAŞTIRMA STRATEJİSİNİN BİR PARÇASI’

Ayaz, Almanya ile faşist Türk devleti arasındaki "sürdürülen vazgeçilmez ilişkilerden" söz etti ve Alman yargısının terör iddialarını reddetti. Ayaz, "Terör kartını oynamak, Kürtlere yönelik baskı ve ayrımcılığa karşı direnişi itibarsızlaştırma stratejisinin bir parçasıdır" dedi. Savunma avukatı, iade iznine karşı bir üst merciye başvuracağını açıkladı. Kıbrıs ceza mahkemesi daha sonra on gün içinde gerçekler hakkında karar vermelidir.

Türkiye'nin tarihi ortağına iadeye karşı imza topluyoruz.

Tüm siyasi tutsaklar için özgürlük

Kenan Ayaz'a özgürlük!”

İmza kampanyasına şu link üzerinden ulaşılabilir:

https://www.change.org/p/free-kenan-ayaz-auslieferung-stoppen?recruiter=1305739738&recruited_by_id=1ba740e0-e461-11ed-96a4-6151007322c6&utm_source=share_petition&utm_campaign=share_for_starters_page&utm_medium=copylink

ELDEN DE İMZA TOPLANACAK

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) elden imza toplamak için de metinler hazırladı. Kenan Ayaz'ın özgürlüğünü talep eden aktivistler, alanlarda imza toplayacak.