Kartal: Önder Apo’ya sahip çıkma eylemleri büyütülmeli

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki baskılara dikkat çeken KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, “Japonya’dan Kanada’ya kadar halkımız, Önder Apo’ya sahip çıkma eylemlerini büyütmelidir” çağrısında bulundu.

İmralı adasında tek başına tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yıllardır tam bir tecrit uygulanıyor. Dışarı ile herhangi bir teması yok. Avukatları 2011 yılından beri görüşemiyor. Bu tecridi protesto etmek için Avrupa’daki Kürt kurumları, bir süre önce “Öcalan’a Özgürlük” kampanyasını başlattı.

Bu çerçevede Pazartesi günü Strasburg merkezli olmak üzere Avrupa’nın bir çok kentinde açlık grevleri başladı. Kürtlerin tek talebiyse, Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve özgürlüğü.

Konuya ilişkin ANF’ye konuşan KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Öcalan’ın kendilerinin kırmızı çizgisi olduğunu vurgulayarak, tecridin derhal kaldırılmasını istedi.

İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) son dönemlerdeki açıklamalarını da samimi bulmayan Kartal, kurumu sert bir dille eleştirdi.

Remzi Kartal, dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Kürtlere de Öcalan’a sahip çıkma eylemlerini geliştirme çağrısı yaptı.

‘CPT TÜRKİYE’NİN ÇIKARLARI DOĞRULTUSANDA HAREKET EDİYOR’

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Öcalan’dan 2 yıldır haber alamadıklarını hatırlatarak, “Türk devleti, her tarafta Kürt halkının kazanımlarına karşı yürüttüğü topyekûn savaş siyasetine bağlı olarak Önder Apo’ya tecrit uyguluyor. Bu onların temel hedeflerinden bir tanedir. Bundan dolayı Kürt halkı, Önder Apo’nun yaşamı, sağlığı ve güvenliğini merak etmekte ve kaygı duymaktadır” dedi.

CPT’nin iki yıl önceki bir ziyarete dayanan son İmralı açıklamasını da değerlendiren Kartal, devamla şunları söyledi: “CPT, bu dönemde bir açıklama yaparak, Öcalan’ın durumundan haberdar olduklarını bildirdi. Bilindiği gibi CPT’ye bağlı bir heyet son dönemlerde Türkiye ye giderek, bazı cezaevleri ziyaret etti Ancak Önder Apo hakkında sadece hükümet yetkileriyle görüşmüşler. İmralı’ya gitmeyip, Önder Apo ile görüşmemişler. Biz Kürt özgürlük Hareketi olarak bu yaşananlara baktığımızda CPT’nin Türk devletinin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini görüyoruz. Bu kurumun bir heyeti 2 yıl önce de İmralı’ya gitmişti ancak raporunu yeni açıkladı. Çünkü Türk devleti böyle istedi. Ondan dolayı bizim için yapılan açıklama, söylenen sözlerin hiçbir geçerliliği ve inandırıcılığı yoktur.”

‘TÜRK DEVLETİ ÖNDER APO’YA KARŞI ÖZEL SİYASET YÜRÜTÜYOR’

Remzi Kartal, Kürt halkının mücadele ile bazı kazanımları elde edebileceğini belirterek, “Kürt halkı ve hareket olarak bu gerçekliği görüp, direnişi ve önder Apo’ya sahip çıkma mücadelesini büyütmemiz lazım. Türk devleti, nasıl Efrîn, Kürdistan’ın dört parçasında Kürt kazanımlarına karşı nasıl bir siyaset yürütüyorsa Önder Apo’ya karşı da aynı siyaseti yürütüyor. Bu gerçekliği bilip, mücadelemizi öyle sürdürmemiz gerekiyor. Avrupa ve dünya kamuoyunu üzerine bir lobi faaliyeti yürütüp, CPT’yi İmralı’ya göndermemiz lazım. Çünkü CPT’nin insan haklarını koruma ve işkenceyi önleme gibi bir misyonu var. Bunu yerine getirmek zorundadır” şeklinde konuştu.

‘JAPONYA’DAN KANADA’YA KADAR HALKIMIZ EYLEMLER İÇİNDE OLMALI’

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, dünyanın bir çok merkezinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemlerin yapıldığını hatırlatarak, şu çağrıda bulundu: “Bu süreçte Önder Apo için yapılan bütün eylemlere kitlesel ve büyük katılalım. Önder Apo’ya sahip çıkma mücadelesi güçlü geçmeli. Kanada, Avusturalya, Latin Amerika, Japonya, Ortadoğu ülkeleri, Avrupa ülkeleri, Afrika, eski Sovyet ülkeleri olmak üzere halkımızın yaşadığı bütün yelerlerde eylemlere katılarak, Önder Apo’ya sahip çıkmayı büyütelim. Halkımız nasıl şimdiye kadarki eylemlerle Önder Apo’ya sahip çıktıysa bundan sonra da çıkacağını inanıyoruz.”