Karlstad’da PJAK ve Öcalan kutlaması

PJAK’ın kuruluşunun 14’üncü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 69. yaş günü İsveç’in Karlstad ilinde yüzlerce Kürdistanlının katıldığı bir etkinlikle kutlandı.

Devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinliğin ilk konuşmacısı PJAK Komitesinden Hemit Nergi, Öcalan’ın ideoloji ve felsefesiyle Kürdistan’ın dört yanındaki Kürtleri seferber edebilen tek lider olduğunu, Öcalan’ın felsefesinin Rojava’daki eşitlikçi, demokratik ve ekolojik sistemde yaşam bulduğunu söyledi.

Karlstad Demokratik Kürt Merkezi adına konuşan Memed Bazid, kriz, kaos ve savaşların hüküm olduğu Ortadoğu coğrafyasında tek gerçekçi çözüm önerisinin Öcalan’dan geldiğini ve demokratik konfederalizm düşüncesinin geniş halk yığınları tarafından kabul gördüğüne dikket çektikten sonra  şunları kaydetti:

“1999 yılından beri İmralı’da ağır tecrit koşullarında direnişi sürdüren Sayın Öcalan iki yıldan beri ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmüyor. Her türlü hukuk kuralları ve yasalar çiğnenerek dış dünyayla ve Kürt Halkıyla ilşki kurması engelleniyor. Kürt Halkının iradem dediği Öcalan’a yönelik tecridi hiç bir biçimde kabul edemeyiz.”

Önderi özgür olmayan bir halkın da özgür olamayacağını söyleyen Bazid, tüm Kürdistanlılar ve dostlarına Öcalan’a yönelik tecritin kaldırılması için mücadeleye daha sıkı sarılmaları ve somut girişim ve etkinliklerde bulunmaları çağrısı yaptı.

Çevre Partisi Yeşiller adaına konuşan Åsa Zend, Türk devletinin Öcalan’a tecrit uygulayarak ve Suriye topraklarında bulunan Efrîn’i işgal ederek uluslararası yasa ve sözleşmeleri çiğnediğini söyledi. Türk devletinin Öcalan’a yönelik tecriti kaldırmasını ve askerlerini Kuzey Suriye’den çekerek işgale son vermesini istedi.

Gecenin geç saatlerine kadar süren kutlamada Kürtçe şarkı ve marşlar eşliğinde halaya duran Kürdistanlılar, “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabe” sloganlarını attı.