Hesen: Efrîn direnişinde ulusal birlik ruhu ortaya çıktı

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen bir halk toplantısında konuşan PYD Eş Başkanı Şahoz Hesen, Efrîn direnişi sürecinde Kürdistan’da bir ulusal birlik ruhunun ortaya çıktığını söyledi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Rosa Luksemburg Vakfı’nın konferans salonunda Rojava Kürdistanı ile Suriye’deki gelişmelerin ele alındığı bir halk toplantısı düzenlendi. Yoğun ilgi gören toplantıya PYD Eş Başkanı Şahoz Hesen konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda Almanya Demokratik Özerk Yönetimi Temsilcisi Dr. Mesud Hesen ve PYD Berlin Temsilciliği’nden Leyla Ehmed de hazır bulundu.

Toplantıyı Kürdistan’ın dört parçasından kalabalık bir kitle dinledi. “Avrupa’daki halkımızın Efrîn için sergilediği direnişini selamlıyorum” sözleriyle konuşmasına başlayan PYD Eş Başkanı Şahoz Hesen, Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırısını başlattığı günden bu yana Avrupa’da Kürt halkının ayak olduğuna dikkat çekti. Günümüzde Suriye merkezli bir 3. Dünya Savaşı’nın yaşandığını belirten Hesen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu savaşta bütün güçler yer alıyor ve herkesin kendi ajandası bulunuyor. Biz de kendi açımızdan daha ilk başta örgütlülüğümüzü kurduk ve halkların demokrasisi için çalışacağımızı söyledik. Rêber Apo’nun direktifleriyle savunma gücüne de ağırlık verdik hazırlıklarımızı yaptık. Bu savunma gücümüzle bize karşı devreye sokulan birçok planı boşa çıkardık.

Türk devletinin iki yıldır Efrîn’e yönelik işgal planları vardı. Bu planın sadece Efrîn ile sınırlı olmadığı aşikardır. Kürt halkına yönelik düşmanca siyaset Türk devletinin stratejik planıdır. Serêkanê ve Kobanê’ye yönelik çetelerin saldırılar da bu planın parçasıydı. Efrîn’de dünyada benzeri görülmemiş bir direniş sergilendi.

Efrîn merkezini işgal edene kadar iki gün boyunca yoğun bir bombardıman yaşandı, birçok sivil katledildi, hastaneyi bile vurdular. Ancak buna rağmen dünya sessizliğe büründü. Sivil halkın Efrîn’de kalmasının büyük katliamlara yol açacağını düşündük, bu yüzden kent merkezinin boşaltılmasına karar verdik. Zaten halkın orda olmaması halinde küçük gruplarla direnişin sürme durumu da vardı, biz de bunu yapmaya çalıştık.”

‘GÜNEY HALKI ROJAVA TEK UMUDUMUZ DİYOR’

Erdoğan iktidarının ABD ve Rusya arasındaki ilişkilerine de dikkat çeken PYD Eş Başkanı Hesen “Erdoğan’ın böyle iki büyük güç arasında oynadığına bakmayın, belki ikisinin arasında ezilip gider. Rusya’nın bölgede hesapları vardı, Reqa ve Derê Zor gibi yerler de QSD’nin eline geçince onlar da Efrîn üzerinden bizi korkutmaya çalıştılar” diye konuştu.

Efrîn direnişi sürecinde Kürdistan’da bir ulusal birlik ruhunun ortaya çıktığını ifaden eden Hesen, bunda sonraki süreçte ulusal birlik çalışmalarının daha yoğun şekilde sürmesi gerektiğini söyledi. Rojava Kürdistan’da verilen direnişin bütün parçaları etkilediğini aktaran Hesen “Örneğin Güney halkı da Güneyli siyasetçiler ve peşmergeler de bize açıkça ‘Rojava bugün Kürtlerin tek umudu’ diyor” şeklinde konuştu.

Kürt ulusal bir kongresine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten PYD Eş Başkanı “Hiçbir güce umut bağlamadan direnişimizi sürdürmeliyiz” çağrısını yaptı. Halk toplantısı dinleyicilerin Hasan’a yönelttiği sorularla sona erdi.