GÖRÜNTÜLÜ

Helebçe şehitleri Luzern’de anıldı

Luzern’de Helebçe şehitlerinin anıldığı etkinlikte konuşan Siyasetçi Musa Farısoğulları, Kürtlere yönelik yapılan katliamları ve şehitlerin anılarını hiçbir zaman unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı.

HELEBÇE KATLİAMI ANMASI

Saddam rejiminin dünyanın gözleri önünde 16 Mart 1988’de kimyasal silahlarla binlerce Kürt’ü katlettiği Helebçe Katliamı’nın yıl dönümü dolayısıyla İsviçre’nin Luzern kentinde anma etkinliği gerçekleştirildi.

Luzern Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (CDK-L) düzenlenen anma şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

İlk olarak etkinliği organize eden Kültür Komitesi adına Hekim Ekinci bir konuşma yaptı. Helebçe Katliamı’nda şehit düşenleri saygıyla andığını belirten Ekinci, şunları söyledi: “Yüzyıllardır Kürt halkı üzerinde zulüm var. Bu zulüm git gide sistemini değiştirerek devam etmiştir. Ancak zulme karşı mücadele Önder Apo ve PKK sayesinde gelişmiştir. Kürtler hiçbir zaman zalimlere boyun eğmedi, her daim direniyor. Kürt halkı olarak hiç bir zaman şehitlerin anılarını, katliamları unutmadan mücadeleye devam etmeliyiz. Bugün tecrit altında olan Önder Apo’nun felsefesinin yolunda gideceğiz ve başaracağız" dedi.

‘HER KATLİAMDAN LOZAN ANTLAŞMASINI İMZALAYAN DEVLETLER SORUMLUDUR’

Anmaya katılan Siyasetçi Musa Farısoğulları da bir konuşma yaptı. Lozan Antlaşmasıyla birlikte Kürtlere dönük katliamların artarak devam ettiğine işaret eden Farısoğulları, şehitlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Farısoğulları “Bizim en büyük değerimiz şehitlerimizdir. Kurdistan tarihi boyunca, özellikle de Lozan Antlaşmasından bu yana Kürt halkına yapılan eziyetlerde bütün devletler sorumludur. Bugün Önderliğimize ve Kürt halkına yapılan bu zulmün sorumlusu, Kurdistan'ı dört parçaya ayıran, Uluslararası Komplo ile Önderliğimizi esir eden devletlerdir. Bu devletler sorumluluklarını üstlenmeleri gerekir. Kürt Halkı üzerinde tarih boyunca her daim kimyasalla saldırılar düzenlenmiştir. 16 Mart 1988’de Helebçe’ye attıkları kimyevi gaz ile binlerce insanımızı katlettiler. Yüzyıldan fazla süredir bize yapılan bu zulüm, bugün de aynı şekilde devam ediyor. Maalesef herkes sessiz kalıyor. Ancak Kurdistan’ın kahraman gerillası ve Kürt halkı bu zulme, bu baskılara hiç bir zaman boyun eğmedi. Şehitlerimizi hiçbir zaman unutmayacağız ve unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.  

Anmada Mamoste Gernas Helebçe üzerine yazdığı şiiri okudu. Anma  “Şehîd namirin” sloganıyla sona erdi.