HDP’nin Berlin’deki seçim çalışmaları ilgiyle başladı!

AKP-MHP ittifakının erken seçim kararının ardından Almanya’nın başkenti Berlin’de HDP’nin seçim çalışmaları start aldı. HDP/HDK’nin birleşenlerinin yanı sıra geniş bir çevrenin katılımıyla gerçekleşen halk toplantısı ilgi gördü.

Almanya’da Kürdistanlı ve Türkiyeli göçmenlerin yoğun yaşadığı kentlerden biri olan Berlin’de, Halkların Demokrasi Partisi (HDP) 24 Haziran’da yapılacak erken seçim için çalışmalarıyla halk toplantısıyla başladı.

Kreuzberg ilçesinde gerçekleşen bulaşmayı HDP Berlin-Brandenburg Eş sözcüsü Mehtap Erol ve HDK Eş sözcüsü Rezan Aksoy yönetti. HDP/ HDK’nın birleşenlerinin yanı sıra Berlin’deki Kürdistanlı ve Türkiyeli göçmen kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantıya kalabalık bir kitle katıldı.

Federal Meclis’in Sol Partili üyesi Gökay Akbulut ve Berlin Eyalet Meclis Üyesi Hakan Taş’ın da destek verdiği toplantıda 24 Haziran’da yürütülecek strateji ele alındı. HDP’nin Berlin’de geniş bir seçim çalışması yürütmesi ve güçlü bir çıkış yapması için tartışmaların yapıldığı toplantıda “Çok güçlü bir iradeyle seçimlere hazırız” mesajı verildi.

Toplantıda geniş bir çevreyi kapsayacak merkezi bir seçim komisyonunun kurulması kararlaştırıldı. Ayrıca HDP’nin yüksek bir oy alması ve bütün kesimlere ulaşması için Berlin’in bütün ilçelerinde seçim çalışmaları yürütülecek komiteler kurulacak.

“HDP’NİN GÖKKUŞAĞI RENKLERİNİ YİNE BİRARAYA GETİRDİK”

Toplantının ardından ANF’ye konuşan HDP Berlin-Brandenburg Eş sözcüsü Mehtap Erol, 24 Haziran için ilan edilen baskın seçimlerin ardından Berlin’deki bütün demokrasi güçlerini harekete geçirme kararı aldıklarını söyledi. Toplantılarına gösterilen yoğun ilginin aslında seçime gösterilecek ilginin göstergesi olduğunu belirten Erol şöyle konuştu:

“Bu toplantıda kendi birleşenlerimizin dışında olan arkadaşlarımızla da bir araya geldik. Örneğin vermek gerekiyorsa Cemevi, Dersim cemaati ve DİDİF birleşenlerimiz olmamasına rağmen bu toplantıya katılarak destek verdiler. Ayrıca camilerimizin de temsilcileri de toplantıya gelerek HDP için aktif mücadele etmeye hazır olduklarını bildirdiler. HDP’nin bütün gökkuşağı renkleri bugün bir kez daha burada kendisini gösterdi.”

Aksoy kadınlar, LGBT bireyleri, inanç kurumları ve göçmen dernekleriyle güçlü bir seçim çalışması yürüteceklerini bildirdi. Berlin-Brandenburg Eş sözcüsü Rezan Aksoy ise “Biz toplantıyla bu diktatörü yıkmak için hazır olduğumuzun mesajını verdik. Adayımız kim olursa olsun canla başla çalışacağız” dedi.

16 Nisan referandumu sırasındaki bilgilere göre 3 milyona yakın seçmen yurt dışında yaşıyor ve bunların 1 milyon 430 bini Almanya’da bulunuyor. HDP, diğer seçimlerde olduğu gibi bu kez de Almanya’daki bu seçmen kitlesini geçirmek için yine kıyasıya bir mücadele içine girecek. Erdoğan iktidarı ise yine Türk devletinin yurt dışındaki bütün kurumlarını seçim için kullanacak.

Almanya’da seçime katılım oranın yüzde 47 olduğu referandum oylamasında yüzde 63 “evet”, yüzde 37 “hayır” çıkmıştı. Berlin’de ise “evet” ve “hayır” yüzde 50’de kalmıştı. 1 Kasım 2015 günü yapılan seçimlerde ise AKP yüzde 59 ile Almanya’daki seçmenler arasında birinci parti olurken, HDP yüzde 16 ile ikinci, CHP ise yüzde 14 ile üçüncü parti olmuştu. HDP o seçimde ise Berlin’de 10 bine yakın oy almıştı.