HDP heyeti Uruguay’da bir dizi görüşmede bulundu

HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay ve Amed Milletvekili Garo Paylan’ın Latin Amerika ziyareti devam ediyor.

Her iki vekilin Latin Amerika ülkelerine yönelik ziyareti 10 Ağustos’ta başladı. Temasların 26 Ağustos’a kadar sürmesi bekleniyor.

Günay ve Paylan, ziyaretin ilk ayağında Uruguay’ın başkenti Montevideo’da temaslarda bulundular. HDP heyeti, Latin Amerika Parlamentosu (Parlasur) Başkanı Daniel Caggiani, Uruguay Cumhurbaşkanı yardımcısı ve parlamento başkanı Lucia Topalansky, Turizm Bakanı Liliam Kechichian, parlamento Dış İlişkiler Komisyonu, iktidardaki Geniş Cephe ve ülkenin ileri gelen siyasi partilerinden Ulusal Parti temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirdi.

HDP heyeti Uruguaylı siyasilere Türkiye’deki iç siyasi durum, partilerinin yürüttüğü çalışmalar ve amaçları hakkında bilgi verip, Uruguaylı siyasetçilerden kendi ülkelerindeki siyasi gelişmeler hakkında bilgi aldılar.

Uruguay ve Türkiye’deki demokrasi mücadelelerine dikkat çeken taraflar tüm tek-adam rejimlerine karşı çoğulcu ve katılımcı demokrasinin öneminin altını çizdiler.

Görüşmelerde, Uruguay’ın 1965 tarihinde Ermeni Soykırımı’nı tanıyan ilk ülke olmasından dolayı teşekkürlerini ileten HDP milletvekilleri, Uruguaylı siyasetçilere 21’inci yüzyılda Türkiye’de yürütülen savaş politikaları ve baskılar karşısında rol almaları çağrısında bulundu.

Günay ve Paylan ayrıca HDP ve Kürt hareketine sağlanan destek için de teşekkür ettiler.

Uruguay sendikaları çatı örgütü PitCNT’yi ziyaret eden heyet, 14 Ağustos Katledilen Öğrenciler Günü nedeniyle sendika temsilcilerine içten duygularını ilettiler.

Uruguay eski devlet başkanı ve devrimin simgelerinden Jose Mujica’yı evinde ziyaret eden Günay ve Paylan, namı diğer Pepe ile Türkiye ve bölge siyaseti hakkında sohbet ettiler.

HDP heyeti Montevideo’daki Ermeni kilisesini, siyasi örgüt ve kültürel dernekleri ziyaret edip, HDP’nin Türkiye’de hedeflediği çoğulcu, katılımcı demokrasi ve farklı etnik, cinsel, dini kimlikleri bir arada yaşatma politikaları hakkında bilgi verip, görüşmelere katılan insanların sorularını cevapladılar.

Paylan ve Günay Montevideo temaslarının ardından Arjantin’in başkenti Buenos Aires’e geçti.