HDK-A savaş karşıtı hareketle buluşacak

Halkların Demokratik Kongresi – Avrupa (HDK-A) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), yedinci toplantısını Avrupa’nın farklı bölgelerinden üyelerinin katılımı ile Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirdi.

Tüm Avrupa ülke ve kentlerinde örgütlenmesini sürdüren Halkların Demokratik Kongresi – Avrupa (HDK-A), onlarca kent ve ülke kongrelerinden sonra 4 Şubat 2017’de kuruluş kongresini gerçekleştirmişti.

Bir yılın ardından Avrupa genelinde ülke ve kent kongreleri yapılmaya devam ederken, yedinci MYK toplantısı 14 Nisan günü Paris’te gerçekleşti.

Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT) salonunda toplanan MYK’da, özellikle Türkiye’de AKP-MHP faşist iktidarının 24 Haziran’da baskın seçim kararı üzerine tartışmalar yürütüldü.

Toplantıda Avrupa çapında tüm demokratik kurum ve kuruluşlara ortak mücadele çağrısı yapıldı.

HDK-A MYK yedinci toplantısının sonuç bildirgesine göre toplantıda bir dizi karar alındı.

Bildirgede, “Kapitalizmin baskı ve sömürüsünün yoğunlaştığı, hak gasplarının geliştiği, Avrupa’nın emperyalist devletlerinin Suriye ve Ortadoğu’daki savaşa doğrudan müdahil oldukları, sömürgeci, faşist Erdoğan/AKP diktatörlüğünün OHAL ve KHK terörüne ve Efrin işgaline tam destek vermeye devam ettikleri bir süreçte 7. olağan toplantısını gerçekleştirmek üzere 14 Nisan 2018 tarihinde Paris’te bir araya geldi” denildi.

Bildirgeye göre, siyasal durum değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda şu belirlemeler yapıldı:

“HDK-A MYK’mız, Türk devletinin ABD, Rusya ve diğer emperyalist devletlerin onayı ve desteğiyle gerçekleştirdiği Efrin’e yönelik işgal saldırısının Rojava devrimini yok etmeyi hedeflediğini ve Rojava devrimini daha fazla sahiplenmek gerektiğini belirtti. ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik hava saldırılarının Ortadoğu’daki kamplaşma ve hegemonya mücadelesinin halklar için ne kadar büyük tehdit olduğu, Türk devletinin IŞİD, El Nusra vb. çetelerini tekrardan güçlendirmesi üzerinde duran MYK’mız, Avrupa halklarında zayıflayan savaş karşı duruşun tekrar canlandırılması için HDK-A’ya büyük görevler düştüğünü belirtti.

Fransa’da yayılan işçi grevlerini selamlayan MYK’mız, Avrupa işçi sınıfı ve emekçilerinin sosyal ve siyasal hak gasplarına yönelik mücadelelerinin, iktidarların savaş ve işgal politikalarını da hedeflemesi gerektiği ve HDK-A’nın bu perspektifle emek hareketiyle buluşması, 1 Mayıs çalışması yürütmesi ve 1 Mayıs’a güçlü katılması çağrısında bulunuldu.

3 Mart’ta yapılan Meclis toplantısını da değerlendiren MYK’mız, HDK-A’nın Avrupa’da örgütsüz durumda olan milyonları örgütlediği ve mücadeleye sevk ettiği zaman üstlendiği misyonu yerine getirmiş, rolünü oynamış olacağı belirtildi. HDK-A güçlerinin siyasal olarak aktif mücadele içinde olduğu, ancak geniş kitlelere ulaşamadığı, örgütsel çalışmasını geliştirme çabasını sürdürdüğü, yakın zamanda ülkelerde kongrelerini gerçekleştireceği vurgulandı.”

Toplantıda ulaşılan sonuçlar ve alınan kararlardan bazıları şöyle:

MYK üyelerinin bir kısmının geçerli mazeretlerinin olduğu, ancak bir kısmının kabul edilebilir mazeretlerinin olmadığı, toplantıya katılmayarak HDK-A çalışmasını zayıflattıkları, eleştiri konusu yapılan bu durumun aşılması için meclisin Eylül’de toplantıya çağrılmasına karar verdi.

Efrîn işgaline karşı aktif mücadele sürdürülecek, Avrupa’da savaş karşıtı hareketle buluşulmaya çalışılacaktır.

15 Nisan’da Den Haag’da Efrin’i Sahiplenme Platformu toplantısına katılım sağlanacaktır.

16 Nisan’da Lüksemburg’da yapılacak olan PKK davasına katılım sağlanacaktır.

24 Nisan’da Ermeni ve Süryani Soykırımı yıldönümü etkinliklerine katılım sağlanacaktır.

8 Mayıs’ta Reinmetal hissedarlarının konferansına karşı yapılacak etkinliğe katılım sağlanacaktır.

19 Mayıs Rum Pontus soykırımı yıldönümü Stuttgart’ta protesto edilecektir.

Tutuklanan HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu ile dayanışma çalışması yürütülecektir.

Fransa’da Ermeni Soykırımı anıtı açılışına katılım sağlanacaktır.”

Bir sonraki MYK toplantısının 22 Haziran’da Basel kentinde yapılmasına karar verildi.