HDK-A katliamları kınadı, Strasbourg'a çağırdı

HDK-A, Maraş ve Roboski başta olmak üzere tüm katliamların aydınlatılmasını isterken, Strasbourg'taki yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A), Maraş ve Roboski katliamlarının yıl dönümlerinin yaklaşması vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.

"Türkiye'nin son yüz yıllık tarihi katliamlarla doludur" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Özellikle Kürtler ve Alevilerin yaşadığı coğrafyalar, devletin resmi ideolojisi 'Türk-İslam sentezi' çerçevesinde sürgünler, etno-dinsel arındırma ve asimilasyon politikaları ile darmadağın edilmiştir. Tek tip toplum yaratmak adına Türk İslam çemberi dışında kalan bütün etnik ve inanç kimliklerini yok sayılmıştır" denildi.

'TOPLUMU DİZAYN ETMEK İÇİN...'

"Aralık ayı farklı tarihlerde Alevilerin, Kürtlerin ve devrimci tutsakların cezaevlerinde hunharca katledildiği tarihtir" diyen HDK-A, şunları kaydetti:

"Maraş Katliamı, ötekileştirilen bir kimlik olarak Alevi-Kürt kimliğine yönelik, devlet destekli sivil-faşizan birimlerin yürüttüğü bir katliamdır. Katliam adım adım hazırlanarak uygulamaya konulmuştur. Maraş Katliamı devlet tarafından sistematik olarak yapılan diğer katliamlar gibi, politik açıdan hakim gücün toplumu yeniden dizayn etme politikasının bir parçasıdır. Devlet, bu coğrafyada Ermenileri nasıl soykırıma uğrattıysa, aynı şekilde Maraş Katliamı ile Alevi-Kürt nüfusunu tasfiye etmeyi amaçlamıştır. Özellikle istihbarat ve güvenlik birimlerinin öncülüğünde faşizan sivil-siyasi birimler de araç olarak kullanılmıştır.

'AYNİ ZİHNİYET SÜRÜYOR'

Sıkıyönetim mahkemesi, Maraş Katliamı'nı bir katliam olarak tanımlamamış, iki topluluğun; Alevi ve Sünnilerin birbirleri arasında bir çatışması olarak tanımlanarak, devlet aklanmış ve olası uluslararası bir yargılamanın önü alınmıştır. Mahkemelerde sanıkları beraat ettirilmiş, kaynaklar, bilgiler, belgeler gizlenmiş ve adeta bir katliam yaşanmamış gibi hukuksal kararlar alınmıştır. Son tahlilde dava dosyaları 'devlet sırrı' ilan edilmiştir. Katliamdan yıllar sonra Terolar’da Kürt Alevi köylerinin ortasına, mültecilerin barındırılacağı yalanı ile DAİŞ’lileri yerleştirmek amacıyla, gizli-saklı, alelacele bir kamp kurulmuş, bunun yanında çevresel tahribatlar devam ettirilmiştir. 

Bugün AKP tarafından OHAL ve KHK’lerle yönetilen ülkede, katliam politikaları olduğu gibi devam ettirilmektedir. Maraş Katliamı'nın 39. yıl dönümü arifesinde Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde Alevilere ait 13 evin kırmızı boya ile işaretlenmesi, Adana’da Arap Alevilerin mezarlarının tahrip edilmesi, Manisa’da Alevi bir yurttaşın evinin duvarına çarpı işareti konulması faşist zihniyetin katliamcı politikasının devamı niteliğindedir. 

Dersim, Koçgiri, Kırıkhan, Malatya, Çorum, Elbistan, Sivas/Madımak, Gazi katliamları Roboski, Sur, Cizre, Nusaybin, Şırnak, Silopi ve Gewer’de yapılan katliamlardan farklı değil, bilakis aynı zihniyetin ürünüdür. 28 Aralık 2011’de Roboski’de 34 sivil ve 50'den fazla katırın savaş uçakları ile bombalanarak katledilmesi, katliama ilişkin ortaya çıkan hukuki bilgi ve belgelere rağmen  dosyanın, özel yetkili savcılık, askeri savcılık ve askeri mahkeme tarafından olağan bir yargısal süreç işletilmeden takipsizlik kararı verilerek kapatılması yine aynı zihniyetin ürünüdür.   

Öyle ki, Meclis Başkanlığı’nın, çoğunluğu çocuk 34 sivilin katledildiği Roboski Katliamı'nın tüm boyutlarıyla araştırılması talebiyle HDP tarafından verilen araştırma önergesi içerisinde geçen ‘katliam’ kelimesini ‘kaba’ ve ‘yaralayıcı’ bularak işleme koymaması, katliamcı zihniyetin yanında duran tutumu pekiştirmiştir."

Katliamlarda yaşamını yitirenleri anan ve katliamcı zihniyeti kınayan HDK-A, "Maraş’tan Roboski’ye katliamların faillerinin cezalandırılması için bütün halklarımızı, inkarı, asimilasyonu ve katliamları sürdüren zihniyete karşı adalet ve eşitlik mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz" dedi.

STRASBOURG ÇAĞRISI

HDK-A, açıklamasının sonunda şu çağrıyı da yaptı:

"Bu katliamlara karşı tüm duyarlı kamuoyunu, demokratik kurum ve bireyleri 16 Aralık 2017 Cumartesi günü Fransa-Strasbourg'ta yapılacak, 'Maraş'tan Roboski'ye katliamları unutmadık, unutturmayacağız' merkezi yürüyüşüne katılmaya çağırıyoruz. Ayrıca Aralık ayında yapılan devlet katliamlarını kınamak amacıyla yapılan tüm etkinliklere katılım çağrısı yapıyoruz."