Halk ve parlamenterlerden AK ve BM’ye ‘işgali durdur’ çağrısı

AK önünde düzenlenen işgal karşıtı eylemde konuşan Alman Sol Parti ile HDP milletvekilleri, Efrîn başta olmak üzere her yerde barışın gerçekleşmesinin engellenemeyeceğine vurgu yaptılar.

Avrupa Konseyi (AK) önünde düzenlenen ve çok sayıda Kürdistanlı ile Fransız dostlarının katıldığı eyleme Alman Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Gökay Akbulut, HDP’li vekiller Filiz Kerestecioğlu, Feleknas Uca, Ertuğrul Kürkçü ve Hişyar Özsoy ile HDP AK Temsilcisi Fayik Yağızay katıldı.

Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde “Türkiye’nin Efrîn işgaline son! Dün Kobanê bugün Efrîn” yazılı bir pankart açıldı. Öcalan posterleri ile YPG-YPJ başta olmak üzere Kürt hareketlerinin flamalarının açıldığı eylemde sık sık “Faşist Erdoğan”, “Terörist Erdoğan” ve “Faşist Türkiye, Avrupa suç ortağı” gibi sloganlar atıldı.

DİE LİNKE: BM DAHA AKTİF BİR ŞEKİLDE BARIŞ POZİSYONU ALMALI

Mitingde konuşan Alman Sol Parti’li Federal Meclis üyesi Gökay Akbulut, sözlerine partisinin Kürt halkına desteği ve uluslararası dayanışma mesajıyla başladı.

Sol Parti olarak Kürdistanlılarla beraber işgal karşıtı eylemlerde olduklarını söyleyen Akbulut, Türkiye’nin kirli savaşını protesto ettiklerini ve Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını vurguladı. Geçtiğimiz hafta Alman hükümetine Rheinmetall şirketinin Türkiye’ye sattığı silahlar üzerine bir soru önergesi sunduklarını hatırlatan Akbulut, gelecek hafta ise Efrîn’e yönelik parlamentoda bir önerge getirileceği bilgisini verdi.

Alman hükümetinin silah satışlarına ilişkin cevaplandırmadığı sorularının önümüzdeki hafta yeniden gündeme geleceğini söyleyen Akbulut, Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile AKP’li mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun görüşmesine dikkat çekti. Akbulut, bu görüşmeden sonra Almanya’da Kürt kurumlarına yönelik baskıların arttığını belirtti.

Sol Parti milletvekili, Birleşmiş Milletler’den (BM) ve BM Güvenlik Konseyi’nden daha aktif ve barışı dayatan bir pozisyon almasını da istedi.

“EFRİN’DEKİ ÖZGÜR YAŞAMIN ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Efrîn’e yönelik işgal girişimine yönelik konuşan Filiz Kerestecioğlu, AKP hükümetinin bugün barışı dahi yasakladığını ve son günlerde savaş ve işgale karşı çıkan çok sayıda kişinin gözaltına alındığını veya tutuklandığını hatırlattı. Barışın ve yeni bir yaşam kurma isteğinin yasaklanabilecek şeyler olmadığının altını çizen Kerestecioğlu, Efrîn’de demokratik ve özgürlükçü bir yaşam kurma isteğinin engellenmek istediğini söyledi.

Efrîn’deki özgür yaşamın bugünden daha bir ileri şekilde kurulacağını söyleyen Kerestecioğlu, “Bir selin önüne geçmek nasıl mümkün değilse, akan, coşan bir nehrin önüne geçmek nasıl mümkün değilse, Efrîn’de de başka yerlerde de bu gerçekleşecektir. Ve Kürtlerin özgürlüğü de, onlarla birlikte özgürce yaşamak isteyen Türklerin özgürlüğü de bir gün gerçekleşecektir” diye konuştu.

“SAVAŞ PROPAGANDASI SERBEST AMA BARIŞ İSTEMEK YASAK”

Eylemde konuşan HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca ise, dört bir yandan saldırı altında olan Kürt halkının tarihi günlerden geçtiğini vurguladı. Kürt halkının yok edilmek istendiğini söyleyen Uca, buna karşı en güçlü direnişin Efrîn’de verildiğini dile getirdi.

Kürtlerin ya bu zulme karşı birlik içerisinde olacağını ve işgale karşı duracağını söyleyen Uca, aksi halde tarihte olduğu gibi Kürtleri kimliksiz bırakan imha siyasetinin kazanacağının altını çizdi. Uca, tüm saldırılara karşı direnişin yükseltilmesi gerektiğini söylediği konuşmasında, özellikle Meclis’te bu işgal ve savaşa karşı çıkan tek parti olan HDP’ye yönelik imha saldırılarını hatırlattı. Uca, “En komik olan şey ise, bir devlette savaş propagandası yapılması serbest ama eğer barış isterseniz cezalandırılıyorsunuz. Bunun için de mücadeleyi yükseltmeli ve Şengal ile Kobanê’de olduğu gibi bir zaferi tarihe yazabiliriz” dedi.

Uca, tüm dünyanın bu işgal girişimine karşı durması çağrısı da yaptı.

KÜRKÇÜ: KÜRT GENÇLERİ DAİŞ ÇETELERİNİN DÜNYAYA YAYILMASINI ÖNLEDİ

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, Efrîn’e yönelik suç oluşturduğunu söyledi. Efrîn’e yönelik saldırının Kürt halkının barış içinde yaşama hakkına saldırı olduğunu vurgulayan Kürkçü, aynı zamanda Suriye’nin topraklarına müdahale edildiği için de uluslararası hukukun ihlal edildiğinin altını çizdi.

Kürkçü, yabancı ‘savaşçı’ denilen saldırganların (ÖSO) devreye konması ve uçak bombardımanlarının suç olduğuna işaret etti.

Kürtlerin rejimi devirmek amacıyla desteklenen ‘cihatçı’ denilen başta DAİŞ olmak üzere çetelere karşı korumak amacında olduğunu söyleyen Kürkçü, bu çetelerin Kürtler tarafından yenildiğini hatırlattı. Kürkçü, YPG-YPJ’li Kürt savaşçıların tüm dünyayı DAİŞ çetelerinden koruyan bir barikat oluşturduğunu söylerken, Türkiye’nin de benzer bir işgalden kurtarıldığını belirtti. Kürkçü, Batı Avrupa başta olmak üzere DAİŞ’in dünyanın diğer ülkelerine giden kapılaırnı Kürt gençlerinin kapattığını vurguladı.

Kürkçü, AKP iktidarının Osmanlı aklıyla hareket ettiğini, kendi kendini yok eden, paylaşmayan ve herşeyin sahibi olduğunu iddia eden bir anlayışın olduğunu söyledi.

ÖZSOY: KÜRTLER EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN LİDERLİĞİNİ YAPIYOR

Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy ise, söz konusu Kürtler olunca CHP’sinden AKP’sine kadar her yelpazeden partilerin birlik olduğunu vurguladı. Özsoy, bu partilerden umudu olan Kürtlerin de ‘utanması’ gerektiğinin söyledi.

Efrîn’den Türkiye’ye yönelik herhangi bir saldırının söz konusu olmadığını söyleyen Özsoy, saldırıları meşru göstermek için her türlü kara propagandanın yapıldığını belirtti. Özsoy, Kürtlerin ‘dolu dizgin akan bir nehir’ gibi düşünülmesi gerektiğini söylediği konuşmasında, Kürtlerin Türkiye’de ve Ortadoğu’da eşitlik ve özgürlük mücadelesinin liderliğini yaptığını söyledi.

Hişyar Özsoy, Kobanê direnişini hatırlattığı konuşmasında, “o karanlığın en zifir olduğu dönemde, vahşetin en yoğunlaştığı dönemde o karanlığın içerisinden kocaman bir umut yükseltti Kobanê’nin kızları, erkekleri. Şimdi Efrîn’de denemeye çalışıyorlar. Çok özür diliyorum, Kobanê’de besledikleri İŞİD’li ‘itleri’ salmışlardı. IŞİD yenildi... Şimdi de ÖSO dedikleri ne olduğu belirsiz olanları sürdüler” diye konuştu. Özsoy, bir dönem ‘katil’ dedikleri Beşar Esad’la dahi Kürtlere karşı anlaşıp Araplarla Kürtleri karşı karşıya getirmek istendiğini söyledi.