Halim Dener, vurulduğu yerde anıldı

Alman polisinin 30 Haziran 1994’de katlettiği Kürt genci Halim Dener, 25’inci yıldönümünde Hannover’de vurulduğu yerde anıldı.

Halim Dener, 25 yıl önce 30 Haziran’da ERNK afişi asarken katledilmişti. Alman devletti, bir yıl kadar önce 1993’te PKK yasağı getirmişti. Halim Dener yasakların ilk kurbanı oldu.

Anma etkinliği Dener’in vurulduğu Steintor meydanında, Reitwallstraße 5A binasının önünde gerçekleşti.

Anmada mumlar yakıldı, çiçekler bırakıldı, projektörle Halim Dener’in fotoğrafı projektörlerden yansıtıldı.

Halim Dener’i anan ve polis şiddetini kınayan pankart ve dövizlerin taşındığı anmada, kaldırımlara tebeşirlerle yazılar yazıldı. Halim Dener Kampanyası tarafından hazırlanan bir broşür sık sık okundu.

Şehit Ronahî Kadın Meclisi eşsözüsü Alya Ekinci, anmada yaptığı konuşmada, “Alman devletti Halim Dener’i 25 yıl önce vahşice katletti” dedi.

Ekinci, Dener’in katili Kürt halkına ve ailesine hesap verene kadar bu olayın peşini bırakmayacaklarını vurgularken, Avrupa devletlerinin kriminalizasyon politikalarına sert tepki gösterdi.

Bir kaç gün önce Alman polisinin yeniden Kürtlere yönelik baskınlar gerçekleştirdiğini hatırlatan siyasetçi Abdullah Efe ise “Alman devletti kendi kanunlarını çiğneyerek hakkımızı elimizden alıyor” dedi.

Efe, Hannover Linden-Limmer semtinde Halim Dener Meydanı’nın adının değiştirildiği tepkisinde bulundu.

6 Temmuz’da saat 14.00’te Georgsplatz meydanında da Halim Dener için büyük bir yürüyüş yapılacak.