Fransa’da onlarca kişi ve kurumdan Kurdistan’da siyasi çözüm için çağrı

Fransa’da onlarca kişi ve kurum, Kurdistan’da siyasi çözüm için Humanité gazetesinde bir bildiri yayınladı. Bildiride Kürt sorununun çözebilecek tek kişinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğu belirtildi.

Milletvekilleri, avukatlar, şarkıcı, ödüllü yazarlar, ünlü filozoflar, tanınmış aktris/aktörler, onursal senatör, yönetmenler, sosyologlar, tarihçiler ve siyaset bilimcilerinden oluşan 50’yi aşkın kişi ve 17 kolektifin imzasını taşıyan bildiride Kürt sorununa çözüm için Türk devleti ile askeri işbirliğine son verilmesi ve PKK’nin terörist örgütler listesinden çıkarılmadığı gibi bir dizi talep yer alıyor.

“Kurdistan: Çözüm siyasidir” başlıklı bildiri, Fransız komünist gazete Humanité’de yayınlandı.

Bildiri şöyle:

“Yeni bir yıl başlıyor. Ve Kurdistan'da kirli renklerle başlıyor: Türk devleti uluslararası sessizlik içinde Suriye Kurdistanı'nı bombalamaya devam ederken, Türkiye Kurdistanı hapishanelerinin derinliklerinden adalet için haykırıyor. 27 Kasım 2023'ten bu yana, toplu açlık grevi yaklaşık yüz cezaevindeki binlerce tutsağı harekete geçirdi.

KÜRT SORUNUNU ÇÖZEBİLECEK TEK KİŞİ: ABDULLAH ÖCALAN

Bir kez daha, 1999'dan bu yana tecrit altında tutulan PKK'nin kurucusu Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını talep ediyorlar. Çünkü Öcalan, tıpkı zamanında apartheid rejimi tarafından "terörist" olarak damgalanan Nelson Mandela gibi, Türkiye'deki "Kürt sorununa" son verebilecek tek kişi.

Otonomist lider, on yıllardır müzakere edilmiş, adil ve barışçıl bir çözüm çağrısında bulunuyor. Silahların uluslararası arabuluculuk yoluyla teslim edileceğini tekrarlıyor. Barış görüşmeleri 2013 yılında başlatılmıştı, ancak iki yıl sonra Filistinlilerin sahte savunucusu ve kontrolü altında yaşayan azınlıkların gerçek bir zalimi olan Erdoğan tarafından ayaklar altına alındı.

KÜRT TUTSAKLARIN SESLERİ HER YERDE DUYULMALI

Kürt mahkumlar uluslararası dayanışma çağrısında bulunuyor. Sesleri her yerde duyulmalı; sesleri her yere iletilmelidir. Batılı ülkeler, NATO'nun önde gelen bir üyesi olan Türkiye ile ekonomik ve askeri ilişkilerini sürdürmektedir. Her vatandaşın kendi hükümetinin dış politikasında söz hakkı vardır. Her söz bağlayıcıdır. Her sessizlik de öyle.

Türkiye'nin ana sol demokratik partisi HDP'nin kurucularından Selahattin Demirtaş, Aralık 2023'ten bu yana yargıçlar önünde davasını savunuyor. 2016 yılında tutuklanan Demirtaş 142 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. Demirtaş şimdi şunları söylüyor: "Onurlu bir barış, Türklerin, Kürtlerin, Alevilerin ve Sünnilerin özgürce yaşayabileceği bir barış ortamı için çağrıda bulunuyoruz. (...) Türk devleti bizi ırkçı ve milliyetçi nedenlerle, sadece Kürt olduğumuz için yargılıyor. Türk ideolojisine ve ırkçı tezlere boyun eğmediğimiz için yargılanıyoruz. Kurdistan bizim vatanımız ve biz ‘Kurdistan'ı işgal edemezsiniz, yok edemezsiniz’ dediğimiz için yargılanıyoruz. Bu salonda bizim şahsımızda Kürt realitesini mahkum etmek istiyorlar."

2016'dan bu yana tutuklu bulunan eski HDP milletvekili Sebahat Tuncel de şunları ekliyor: "Kardeşlik, dostluk ve birlikte yaşamı yükseltme seçeneği var.” Ancak bu seçenek, açıkça faşist olan MHP hareketinin müttefiki Türk hükümeti tarafından sistematik olarak reddedilmektedir.

BASKI VE KATLİAMLAR ASLA SONSUZA KADAR SÜRMEZ

Oysa biliniyor; çatışmalar sadece siyasi yollarla çözülebilir. Baskı, ayrımcılık, katliamlar ve hapsetmeler asla sonsuza kadar sürmez. Bir halk boyunduruk altına alınır alınmaz direnir: tarih bunun üzerine yemin eder. Ezilenler Hindistan'da, Vietnam'da, Cezayir'de ve Güney Afrika'da direnmiş ve sonunda özgürlüklerine kavuşmuşlardır. Bir gün Kürt halkı da özgür olacaktır. Şimdilik, otokrasiye ve savaşçı milliyetçiliğe karşı demokrasiyi savunuyorlar. Onları kendi topraklarımızdan destekleyelim. Tutsakları gölgede bırakmayalım.

ABDULLAH ÖCALAN’I DİNLEYELİM

Abdullah Öcalan'ı dinleyelim. Selahattin Demirtaş'ı dinleyelim. Sebahat Tuncel'i dinleyelim. Yaklaşık 80 kez tutuklanan ve 2021'den beri tutuklu olan eski belediye başkanı ve feminist aktivist Ayşe Gökkan'ı dinleyelim. 2016'da hapse atılan eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ı dinleyelim. 1980'lerde işkence gören ve 2016'da hapse atılan eski belediye başkanı Gültan Kışanak'ı dinleyelim.

Sanatı aracılığıyla halkının haklarını ve kültürünü savunduğu için on dokuz yıl hapis cezasına çarptırılan şarkıcı Nûdem Durak'ı dinleyelim. İşkence gören ve müebbet hapse mahkum edilen şarkıcı Erkan Beli'yi dinleyelim. Mayıs 2023'ten bu yana tutuklu bulunan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı gazeteci Dicle Müftüoğlu'nu dinleyelim.

"Cezaevindeki durumlarının kamuoyu tarafından bilinmesini" isteyen Dicle Haber Ajansı'ndan (Diha) gazeteci Ziya Ataman'a kulak verelim. Gelin, 30 yıllık cezasını çekmesine rağmen hâlâ cezaevinde olan Nedime Yaklav'ı dinleyelim. Otuz yılı aşkın bir süredir rehin olan ve "pişmanlık" beyanını imzalamayı reddettiği için hala tutuklu bulunan Mustafa Murat Perişan'ı dinleyelim. Selver Yıldırım ve Abdulalim Kaya'yı dinleyelim, ciddi hastalıkları olmasına rağmen tutuklu bulunuyorlar.

TALEPLER

Listenin sonu yok. Evet, dinleyelim. Ve Fransız vatandaşları olarak şunları talep edelim:

-Türk devletiyle ticari ortaklıklara ve askeri işbirliğine son verilmesi;

-PKK'nin "terör örgütleri" listesinden çıkarılması;

-Interpol aracılığıyla Türk devletiyle polis ve adli işbirliğine son verilmesi;

-Ocak 2013'te Paris'te üç Kürt kadın cinayeti davasındaki savunma gizliliğinin kaldırılması.

İMZACILAR

Nadège Abomangoli, milletvekili

Arié Alimi, avukat, yazar ve İnsan Hakları Ligi (LDH) üyesi

Hakim Amokrane, şarkıcı, Zebda'nın kurucu ortağı

Mustapha Amokrane, şarkıcı, Zebda'nın kurucu ortağı

Joseph Andras, yazar (Goncourt Ödülü sahibi)

Ludivine Bantigny, tarihçi

Miguel Benasayag, filozof ve psikanalist

Olivier Besancenot, eski başkan adayı

Rachida Brakni, oyuncu ve film yapımcısı

Rony Brauman, doktor ve deneme yazarı

Éric Cantona, aktör, şarkıcı ve eski futbolcu

Carmen Castillo, film yapımcısı

Patrick Chamoiseau, yazar

Laurence Cohen, onursal senatör

Éric Coquerel, milletvekili

Leyla Dakhli, tarihçi

Hendrik Davi, milletvekili

Alice Diop, film yapımcısı

Sébastien Delogu, milletvekili

Rokhaya Diallo, yazar ve film yapımcısı

Éric Fassin, sosyolog

Elsa Faucillon, milletvekili

Robert Guédiguian, film yapımcısı (Avrupa Film Ödülleri)

Nadia Yala Kisukidi, filozof

Anouche Kunth, tarihçi

Adèle Haenel, oyuncu (En İyi Kadın Oyuncu César Ödülü sahibi)

Kaoutar Harchi, yazar ve sosyolog

Andy Kerbrat, milletvekili

Pierre Laurent, onursal senatörü ve Senato eski başkan yardımcısı

Jean-Paul Lecoq, milletvekili ve yerel meclis üyesi

Frédéric Lordon, filozof ve ekonomist

Michael Löwy, sosyolog

Maryam Madjidi, yazar (Goncourt Ödülü sahibi)

Chowra Makaremi, antropolog ve film yapımcısı

Carlos Martens Bilongo, milletvekili

Edgar Morin, sosyolog ve filozof (Unesco altın madalyası)

Aline Pailler, gazeteci

Ernest Pignon-Ernest, görsel sanatçı

Philippe Poutou, eski başkan adayı

Anne Querrien, sosyolog ve şehir plancısı

Rocé, rapçi

Pınar Selek, sosyolog ve yazar

Danielle Simonnet, milletvekili

Pierre Tevanian, filozof

Ana Tijoux, rapçi ve şarkıcı

Laetitia Tura, film yönetmeni

Françoise Vergès, siyaset bilimci ve deneme yazarı

Gisèle Vienne, yönetmen ve koreograf

Abdourahman Waberi, yazar

Malik Zidi, aktör ve yazar

KOLEKTİFLER

Ulusötesi Feminist Meclis

Fransa-Kurdistan Derneği

Fransa'da Kürt Demokratik Konseyi (CDK-F)

Devrimci Feministler Paris

Ekososyalist Sol

Lezbiyenler ataerkilliğe karşı

Halkçı ve Sosyal Ekoloji

Serhildan Enternasyonalist Ağı

Özgürlükçü Komünist Birlik (UCL)

Solidaires Sendikası

Batı Asya-Kuzey Afrika (WANA)