Fransa’da eş zamanlı 5 eylemle gasp protestosu

AKP ve MHP’nin Amed, Mardin ve Van belediyelerini gasp etmesi Paris çevresindeki belediyelerin önünde yapılan eylemlerle protesto edildi.

Fransa’nın başkenti Paris’in Villiers-le-Bel, Villeneuve-Saint-Georges, Evry ve Drancy ile Mantes-la-Jolie’de bugün eş zamanlı eylem gerçekleşti. Kent ve banliyölerin belediye binaları önünde gerçekleşen eylemlere yüzlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı.

CDK-F, TJK-F, ACTİT, ADHK, AGEB, FEDA, ODAK ve SKB’nin önceki gün yaptığı toplantı neticesinde çıkan ve “Faşizmin kayyum siyasetini yeneceğiz” sloganıyla somutlaşan karar çerçevesinde, Kürdistanlılar ve devrimci hareketler, birlikte bir dizi eylem planlaması yaptı.

Banliyö ve kent belediyeleri önünde dün ise eylemler yapıldı.

VILLIER LE BEL

Paris’in banliyölerinden Villiers-le-Bel’de, Demokratik Kürt Halk Meclisi Eş sözcüleri ve Villiers-le-Bel Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) Diplomasi Temsilcisi, Villiers-le-Bel Belediyesi’ni ziyaret etti. Ziyaretçileri, Belediye Başkanı (Sol Parti) Jean-Louis Marsac karşıladı. Konu hakkında yapılan görüşmeden sonra, akşam saatlerinde Villiers-le-Bel’de yaşayan Kürdistanlıların belediye önünde yapacağı sembolik eyleme ilişkin belediye başkanına bilgilendirme yapıldı.

Akşam saatlerinde belediye önünde toplanan göstericileri karşılayan Marsac, konuya ilişkin kendisinin de hazırlamış olduğu yazılı görüşlerini Meclis sözcülerine ileterek, eylemcileri karşıladı.

Marsac, ajansımıza da konuyla ilgili görüşlerini aktardı. Marsac, “31 Mart seçimlerinde, halkın büyük bir iradesiyle seçilmiş olan Diyarbakır, Mardin ve Van gibi önemli üç şehrin belediye başkanlarının kanunsuz bir şekilde Türkiye Devleti İçişleri Bakanları tarafından görevden alınmasını büyük bir şaşkınlıkla öğrendik. Bu, insan haklarına aykırı bir tutumdur ve demokratik yönetimlerde böyle bir şey asla kabul edilemez. Kürtlerin politik istekleri inkar edilemez ve sesleri susturulamaz. Türk devletine bu anlamda çağrı yapıyorum ve demokratik bir barış isteyen bütün Kürt halkına da desteğimi sunduğumu belirtmek istiyorum.

Demokraside bu tür gelişmelerin olabileceğine inanmak güçtür. Belediye Başkanları tekrar görevlerine iade edilmelidir ve onlar halkın onlara vermiş olduğu görevlerini yerine getirmelidir. Diktatör yönetim herkesi içeri alıyor, tutukluyor. Zaten iktidarın düşüşünün de hepimiz farkındayız” dedi.

Kendisine yönettiğimiz, ‘aynı durum Fransa’da yaşansaydı tepkiler ne olurdu’ sorumuza ise Marsak, “Aynı durum 39-45 yılları arasında da Almanya savaşı döneminde aynı şeyler yaşandı. Eğer bugün öyle bir şey burada da yaşansaydı, elbette ki; Fransızlar da ayaklanırdı” şeklinde yanıtladı.

Belediye önünde yaklaşık 100 kadar Kürdistanlının gerçekleştirdiği sembolik eylemde Marsac’ın görüşleri ile HDP’nin yapmış olduğu konuya ilişkin açıklama okundu. Eylemde Villiers-le-Bel Kürt Halk Meclisi Eş Sözcüsü Murat Varlı da bir konuşma yaparak direnen Amed, Van ve Mardin halkıyla birlikte olduklarını ve eylemlerinin süreceği mesajını verdi.

MANTES LA JOLIE

Mantes-la-Jolie’de de Belediye binası önünde eylem yapıldı. Eylemde, Amed, Van ve Mardin belediyelerine Türk devletinin kayyum yoluyla el koyması protesto edildi.

DRANCY

Drancy Demokratik Kürt Toplum Meclisi de öğlen saatlerinde Drancy Belediye Başkanı’na iletilmek üzere bir dosyayı, belediye yetkililerine verdi. Akşam saatlerinde ise, Drancy Belediyesi önünde toplanan Kürdistanlılar ve devrimci güçler, AKP-MHP faşizmini protesto etti. Belediye önünde bir konuşma yapan Drancy Kürt Toplum Meclisi Eş sözcülerinden Şenol Güzelyıldız, Amed, Mardin ve Van belediyelerinin gasp edilerek kayyum atanmasını kınadıklarını ve eylemlerinin önümüzdeki günlerde de süreceğini belirtti.

EVRY

Evry’de ise, yaklaşık 100 kişinin katılımıyla bir protesto yürüyüşü gerçekleşti. Grigny Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) önünden Grigny Belediyesi önüne kadar süren yürüyüş sonrası, temsilciler Belediye Başkanı’na iletilmek üzere bir dosyayı yetkililere iletti. Belediye önünde Evry Demokratik Kürt Toplum Meclisi Eş sözcülerinden İdris Erkek bir konuşma yaptı. Erkek, Amed, Mardin ve Van halkını yalnız bırakmayacaklarını, Evry Halk Meclisi olarak eylemleriyle seslerine ses olacaklarını belirtti. Mücadelelerinin tüm demokrasi adını yapıldığını da hatırlatan Erkek, bu mücadele birikimini köklü bir direnişten aldıklarının da altını çizdi.

VILLENEUVE-SAINT-GEORGES

Villeneuve-Saint-Georges’da ise belediye önünde yüz kişinin katılımı ile bir protesto eylemi düzenlendi. Tatil dönemi olduğu için belediye başkanı adına meclis sözcülerini karşılayan Belediye Encümeni Muhammed Ben Klelf, konuya ilişkin kendisine verilen dosyayı belediye başkanına iletmek üzere kabul etti. Klelf, konuya ilişkin önümüzdeki günlerde toplanacaklarını ve kayyumların son bulması ve belediye başkanlarına görevlerinin iade edilmesi üzere yapacakları çalışmaları ve hazırlayacakları raporu meclise de aktaracaklarını belirtti. Klef, “Bizim de gündemimizde Kürdistan’da atanan kayyuma yönelik gelişmeler var” dedi.

Belediye önünde bölge Meclisi adına konuşan Mahmut Han ise; Villeneuve-Saint-Georges’da Kürt ve demokratik kesimler olarak Kürdistan’daki iradeye dönük gerçekleşen faşizme yönelik eleştiri ve tepkilerini dile getirdi. Eylemlerinin süreceğini belirten Han, kitleyi Cumartesi günü yapılacak olan merkezi eyleme çağırdı.

HASTAG

CDK-F ve TJK-F, kayyum darbesine karşı tüm aydın, devrimci, demokrat ve muhalif herkesi ortaklaşa Hashtag kampanyasına katılmaya çağırdı. Hashtag, bugün, Avrupa saati ile 17.30’da tüm dünyada eş zamanlı olarak yapılacak.

24 Ağustos Cumartesi günü Fransa’da yapılacak olan merkezi yürüyüş ve eylemlerin yer ve saatleri ise şöyle:

Paris: Place de la République, 17.00

Marseille: Place Canebière, 18.00

Bordeaux: Place de la Bourse, 19.00

Rennes: Place Colombier, 16.00

Strasbourg: Place Kléber, 13.00

Toulouse: Métro Fraçois Verdier 18h

Grenoble: Parc Victor Hugo, 14h.00

Lorientte: 49 Rue Port 56100, 17.30