GÖRÜNTÜLÜ

FCDK-KAWA 7. kongresini gerçekleştirdi

2018’den beri Hessen eyaletinde örgütlü FCDK-KAWA, 7. olağan kongresini gerçekleştirdi. Eşbaşkanlığa Mehmet Çopan ve Kerime Barçin getirilirken, başta Önder Apo’nun özgürlüğü olmak üzere örgütlenme ve çalışmaya dair birçok karar alındı.

Almanya’nın Hessen Eyaleti’nde örgütlü meclis ve komün örgütlenmelerinin çatı örgütü olan Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Federasyonu (FCDK-KAWA), yedinci olağan kongresini gerçekleştirdi.

Kongre, Darmstadt, Hanau, Frankfurt, Offenbach, Mannheim, Bensheim, Giessen, Limburg, Mainz ve Rüselsheim’den gelen onlarca delegenin katılımıyla Darmstadt Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlendi.

Kongre salonunda, dün yaşamını yitiren İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder için bir anma masası oluşturularak, fotoğrafı, çiçekler ve mumlarla donatıldı. Ardından sunucunun “Barış ve demokrasi şehidimiz” dediği Önder’in anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Kongrenin açılış konuşmasını Siyasetçi Osman Kapan yaptı. Kapan, Sırrı Süreyya Önder’in barış ve demokrasi özlemi çekenler için büyük bir kayıp olduğunu ifade ederek, Önder Apo’nun Sırrı Süreyya Önder’in anısına gönderdiği mesajı okudu.

Ardından kongreyi yönetecek divan için seçim yapıldı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına Zekiye Nurhaq bir konuşma yaparak kongrenin önemini ve süreci değerlendirdi. Nurhaq, Önder Apo’nun 27 Şubat’ta yaptığı çağrının ve demokratik , ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmasının küresel çapta etkisini aktardı.

Nurhaq, kadın hareketi olarak 2025’te Önder Apo’un fiziki özgürlüğü için seferberlik ruhuyla bu sürece dört elle sarılacaklarını vurgulayarak, “Ortadoğu’da tıkanan sorunun ancak Önder Apo’nun paradigması ile aşılabileceğini uluslararası alanda anlatacağız” dedi.

Sırrı Süreyya Önder’in barış için gösterdiği çabanın bir örnek olduğunu belirten Nurhaq, yaşamını yitirmesinin toplumsal bir kayıp olduğunu ifade etti.

KON-MED Eşbaşkanı Kerem Gök de Sırrı Süreyya Önder ve Mayıs şehitlerinin anıları önünde saygıyla eğildiğini belirterek, “Uğruna mücadele verdikleri barış ve demokrasi mücadelesini 2025 yılında zirveye taşımalıyız. KON-MED olarak yüzlerce meclis ve komünden oluşan yapılarımız dahil olmak üzere direnişi büyütme çağrısını bir kez daha yineliyorum. Önder Apo’nun Barış ve Demokrasi Çağrısı’nın uluslararası kamuoyu nezdinde yanıt bulması açısından seferber olacağız” diye konuştu.

Kongrede, federasyonun bir yıllık sürecine ilişkin çalışmalarını ve örgütlülüğünü değerlendiren tartışma ve öneriler geliştirildi.

Sonunda, Federasyon bileşenlerinin oy çoğunluğuyla şu kararlar alındı:

1-Federasyonumuz, Önder Apo’nun özgürlüğünü tüm çalışmalarının merkezine koyarak, fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadele eder.

2- Tüm meclis ve komünlerimiz Önder Apo’nun demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmasını yaşamın tüm alanlarında esas alarak çalışmalarını yürütecektir.

3- FCDK-Kawa Federasyonu, meclis, komün ve diğer bileşenlerinin olduğu kentlerde demokratik toplum paradigmasını tanıtma amaçlı etkinlik ve eğitimlerin yapılmasına teşvik ve öncülük edecek.

4- Kadın katliamları başta olmak üzere her türlü erkek egemenlikli şiddet ve ayrımcılığa karşı mücadele yürütür. YJK-E (Almanya Kürt Kadınlar Birliği), planlama ve faaliyetleri, meclislerimizin esas çalışmaları olarak görülüp buna uygun çalışma yürütecektir.

5- Komün çalışmalarına ağırlık verilmesi, kurumların resmiyetinin takip edilmesi, yasal statü kazanmalarının sağlanması ve üye sayısını artırma çalışmalarının hızlandırılması.

6- Kürt dilini geliştirme çalışmalarının yürütülmesi, kurumlarda Kürtçe konuşmanın ve toplantıların Kürtçe olmasının esas alınması. Kürt tarihi, dili ve edebiyatı çalışmalarının teşvik edilmesi ve desteklenmesi.

7- Yerelde eğitim çalışmalarının güçlendirilmesi ve Federasyon bünyesinde iki eğitim devresi gerçekleştirilmesinin hedeflenmesi.

8- Federasyon sahasında faaliyet yürüten spor klüplerinin desteklenmesi; çocuk ve gençlerin sportif etkinliklere teşvik edilmesi. Gençlik temsiliyetinin güçlendirilmesi.

9- Rojava’daki halkımızın statü ve özgürlük mücadelesinin desteklenmesi, Avrupa’daki çalışmalarının sahiplenilmesi.

10- Rojhilat Kürdistanı’ndaki halkımızın mücadelesinin sahiplenilmesi, sömürgeci İran rejiminin başta idamlar olmak üzere her türlü baskıcı ve faşizan uygulamalarının teşhir edilmesi.

11-Şengal’deki Êzidî halkımızın, demokratik özerklik temelinde kendi kaderini belirleme mücadelesinin sahiplenilmesi.

12- Federasyon ve meclis çalışmalarımızın projelere dayalı yürütülmesi, mümkün olduğu kadar Federasyon bünyesinde proje çalışmalarını yürütecek bir komisyonun kurulmasının hedeflenmesi.

Alınan kararlar sonrası ise FCDK-KAWA Eşbaşkanlığı ve yönetim kurulunu belirlemek üzere seçime gidildi. Delege oy çoğunluğu ile FCDK-KAWA Eşbaşkanlığı görevine Mehmet Çopan ve Kerime Barçin getirilirken, 9 kişilik de yönetim belirlendi.

Kongre “Bijî Serok Apo”, “Şehîd Namirin” sloganlarıyla sonlandırıldı.