GÖRÜNTÜLÜ

Exeter’de Newroz kutlaması

İngiltere’nin Exeter kentinde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, “Dem dema azadiyê ye” şiarı ile coşkulu bir Newroz kutlaması gerçekleştirdi.

EXETER NEWROZU

Britanya’daki Newroz kutlamaları kapsamında Devon Kürt Toplum Merkezi tarafından Exeter kentinde Newroz kutlandı. Exeter Phoenix’te düzenlenen Newroz kutlamasına, Kurdistanlılar ve dostlarının yanı sıra siyasetçiler Osman Baydemir ile Serpil Kemalbay katıldı.

Newroz etkinliği Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Tertip Komitesi adına yapılan açılış konuşmasında Kürt halkı üzerinde geliştirilen soykırım politikalarına tepki gösterilerek,  Kürt halkının faşist zihniyete karşı direnişi ve mücadelesini sürdürdüğü ifade edildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride tepki gösterilirken, Newroz’un 10 Ekim “Öcalan’a özgürlük” hamlesine adandığı kaydedildi.

Salona 10 Ekim hamlesinin pankartı asılırken, sık sık “Şehîd namirin” “Bijî Newroz”, “Bijî Serok Apo” sloganı atıldı. Kadınların yöresel kıyafetleri ile katıldığı Newroz’da Kürt siyasetçi Osman Baydemir bir konuşma yaptı. Zindandaki tutsakları selamlayan Baydemir, AKP-MHP rejiminin baskı ve şiddet politikalarını sert bir dille eleştirdi.

Kürtlerin meşhur atasözü "Dijminê bav û kâlâ nâbe dostê lawa" (Baba ve dedelerimizin düşmanı çocuklarımızın dostu olmaz) sözünü hatırlatarak, Kürt halkının ulusal birliğini sağlamasının önemine vurgu yaptı. Siyasetçi Serpil Kemalbay, Newroz’un direniş ve mücadele ruhuna işaret ederek, birlik ve dayanışma vurgusunda bulundu.

Serpil Kemalbay’ın ardından Filistin Dayanışma Grubu’ndan Mike Gurney’de söz aldı. Gurney, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, Demokratik Konfederalizm paradigmasıyla halkların bir arada eşit ve özgür yaşamalarının yolunu çizdiğini söyledi. Gurney, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sadece Kürtlerin değil tüm Ortadoğu halklarının özgürlüğü olacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından Kürt çocuklarından oluşunan ‘Govendê Zarokan’ grubu sahne aldı. Gruba kitle alkış ve zılgıtlarla destek verdi. Gece Koma Zelal’in hareketli parçaları ile sürerken, kitle halaya durdu.