‘Efrîn Kürdistan’da yükseltilecek direnişle kazanacak’

Zürih'teki halk toplantısında konuşan KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Efrîn’de YPG ve YPJ’nin geri çekilmesinin bir anlaşma sonucunda oluşmadığını vurgulayarak, “Efrîn, şu an 4 parça Kürdistan’daükseltilecek direnişle kazanılacak” dedi.

Efrîn Rojava Direniş Platformu, İsviçre’nin Zürich kentinde Kürdistan’da son dönemde yaşanan siyasi süreçli ilgili kitlesel halk toplantısı düzenledi. Toplantıda KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ve İsviçre Kürt Kadın Hareketi başta olmak üzere yüzlerce Kürdistanlı ve dostları hazır bulundu. Toplantı salonuna Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri ve KCK bayrağı asıldı. Toplantı, devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler anısında bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Toplantının açılış konuşmasını platform adına Cansu Akkaya yaptı. Platformun Türk devletinin Efrîn’de yaptığı saldırıların ardından kurulduğunu söyleyen Akkaya, saldırılanın durdurulması için 3 ay boyunca sokaklarda Efrîn için mücadele ettiklerini belirtti. “Efrîn direnişin içimizi ısıttığı gibi yaktı da” diyen Akkaya, Efrîn’deki direnişin bir parçası olduklarını ve bu yüzden de eylemselikleri tüm Avrupa ve Kürdistan’ da sürdüreceklerini dile getirdi.

Akkaya’nın ardından kısa bir açıklama yapan NCDK-S Eşbaşkanı Metin Mintaş, Rojava devrimin önemine dikkat çekerek, 4 parça Kürdistan ve Avrupa’da yaşayan Kürtlerin tek yürekle direnişi yükseltmesi gerektiğini dile getirdi.

‘EFRÎN’DE TARİHİ BİR DİRENİŞ DEVAM EDİYOR’

Ardından konuşan KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal sözlerine Kürdistan’da yaşamını yitirenleri anarak başladı. Kürdistan’da yaşanan son süreç ile ilgili tüm Kürt halkının net olması gerektiğinin altını çizen Kartal, Öcalan’ın son süreçle ilgili yaptığı açıklama unutmamalı ve ona göre sürece yaklaşması gerektiğini söyledi.

Kürdistan’ın 4 parçası ile ilgili siyasi değerlendirmelerde bulunan Kartal, “Efrîn şahsında Suriye’yi ele alıyoruz. Aslında Suriye’de Rusya, Türkiye, ABD ve rejimin arasında iktidar savaşı sürüyor. Güçler birbirlerini sıkıştırmak için Kürtleri peşkeş çekiyor. Rojava da yürütülen siyasetle Efrîn pazarlık konusu yapıldı. Rusya bu süreci kendisi için fırsata çevirdi. Rusya ve rejim güçleri, Efrîn’i Türklere peşkeş çektiler. Bunun altında sadece Efrîn mesele olmaydı biz üstesinden gelirdik. Ama çok derin ve stratejik hamle yapıldı için Rojava’da etrafımız sarıldı. Sonuç ne olursa olsun bize düşen tek şey direnmekti. Ve Rojava’da büyük bir direniş yaşandı. Düşmana karşı çocuk, yaşlı demeden tüm halkımız Efrîn’de tarihi bir direniş yazdı” diye konuştu.

‘GERİLLA EFRÎN’DE STRATEJİK ASKERİ BİR HAMLA YAPTI’

Efrîn’de askeri gücün ve halkın geri çekilmesine ilişkin yapılan eleştirilere yanıt veren Kartal, bu kararın askeri stratejik bir karar olduğuna dikkat çekti. Efrîn’de 58 gün süren direnişe karşı tüm devletlerin sessizliğini koruduğunu hatırlatan Kartal, “Halkın direnişine karşı tüm dünya gözünü kuşağını kapattı. Ama görüldüğü gibi Türk devletine karşı tüm ülkeler toleranslı davrandı. Bu gerçek görülünce gerilla direnmeye devam etseydi teknik savaş aletleriyle daha fazla kayıp verecekti. Türk devletinin istediği de cephede savaşmak yerine havadan bombalayarak gerillaya daha fazla kayıp verdirmekti. Bu yüzden gerilla kayıp vermemek için stratejik bir hamle ile geri çekildi ama direniş devam ediyor. Halkta gerilla da tarihi direnişi sürdürüyor. Tüm Kürt halkı ve dostları bunu böyle bilmelidir. Bu direnişin ateşini yükseltmeliyiz” dedi.

‘KÜRDİSTAN’DA YÜKSELTİLEN DİRENİŞLE KAZANACAĞIZ’

Kürdistan’da devrimin zor olduğunu belirten Kartal sözlerini şöyle sürdürdü; “Rojava’da önemli kazanımlarımız oldu. Bu yüzden de oluşan rehavet bizi Kürdistan gerçekliğinden kopmamıza götürüyor. Devrim zordur ama imkansız değildir. Bu hareket ilk günden beri kendini buna göre şekillendirdi. Yüz yıldır güçlüler zayıflar üzerine baskı yapılıyor. Bu Efrîn’e yapılan saldırının perde arkasında yer alan nedenlerdendir. Kamuoyu açısında ani oldu ama geri çekilme doğruydu. Hiçbir pazarlık konusu yapılmadı ve Önderlikle herhangi bir görüşme doğrultusunda geri çekilme olmamıştır. Biz bir şey biliyoruz Önderlik, ‘Rojava bizim kırmızı çizgimizdir’ demişti. Bu yüzden kimse Efrîn’i pazarlık konusu yapmadı ve bırakmadı. Önderlikte gerillada puan direniyor. Efrîn halkı çetelerin saldırılara rağmen geri çekilmiyor. Avrupa’da yaşayan halkımız bu direnişi daha da güçlendirerek destek vermek zorundadır. Efrîn, 4 parça Kürdistan’da yükseltilen direnişle kazanacak.

‘BU YIL KADERİMİZİ BELİRLEME YILDIR’

Kuzey Kürdistan’daki gelişmeleri değerlendiren Kartal, faşist Türk devletinin muhalif hiçbir gücün sokağa dökülmesine izin vermediğini ama önümüzdeki süreçte gerillanın ve halkım yapacağı eylemlerle faşizmi kalbinden vuracağını dile getirdi. Türkiye’de ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını söyleyen Kartal, “Rojava ve Güney’de yaşanan gelişmelerle birlikte ekonomi daha da çökecektir. Avrupa’da önemli bir gücümüz var. Bir de dostlarımız var. Türkiye’deki faşizmi vuracağımız en önemli ayağı ekonomidir. AKP Türkiye’yi daha da ekonomik krize ve savaşa sürüklediğini anlatıp yaşananları dile getirmemiz gerekiyor. Şu anda zor bir süreçteyiz. Erdoğan ölüm kalım savaşı veriyor. Bizler kendi gücümüze ve halkımız güvenerek savaşacağız. Çünkü 2018 tüm halkların kendi kaderini belirleyeceği yıldır. Herkese bu süreci anlatmalıyız. Kazanma oranımız çok yüksektir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından toplantı soru cevap şeklinde devam etti.