Efrîn için tek ses oldular

Fransa’nın Bretegne bölgesinde yaşayan binlerce Kürdistanlı ve dostları Lorient kentinde Türk devletinin işgaline tepki göstermek ve Efrîn’e destek amacıyla eylem düzenledi.

Fransa’nın Bretegne bölgesinde Efrîn’i sahiplenmek için Lorient l’Eglise de Kerentrech önünde saat 14.00'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Lorient kent merkezine kadar yürüyüş yaptı. Onlarca işçi sendikaları, siyasi parti ve kurumların destek verdiği Efrîn'i sahiplenme eyleminde, Türk devletinin Efrîn işgali protesto edildi. Yürüyüş boyunca Türk devletinin işgal ve soykırımına dair afiş ve pankartlar taşındı. Eylemde sık sık, Fransızca, İngilizce, Brotanca, Kürtçe ve Türkçe "Katil Erdoğan", "Kahrolsun Faşizm", "Yaşasın Efrîn direnişi" sloganları atıldı.

KENDAL BREİZH'İN YOLDAŞLARI DA YÜRÜYÜŞE KATILDI

Binlerce bildirinin dağıtıldığı yürüyüşte, Efrîn’de 10 Şubat günü şehit düşen enternasyonalist savaşçı Olivier le Clainche (Kendal Breizh)'ın mücadele arkadaşları da yerini aldı. Lorient Valiliği önümde 5 dakika oturma eylemi yapan kitle, daha sonra kent merkezinde miting düzenledi. Eylemde birer konuşma yapan, siyasi parti, işçi sendikaları ve demokratik kurum temsilcileri Türk devletinin Efrîn işgaline tepki gösterdi. Türk devleti ve emrindeki çetelerin Efrîn'de 2 ay boyunca hiç bir ahlak ve savaş hukuku kuralı tanımadan yüzlerce sivili katlettiğine dikkat çekilen konuşmalarda, başta ev, okul, cami, hastane ve mülteci kampı olmak üzere sivillere ait yerlerinde bombalandığı belirtildi. Nüfusunun büyük çoğunluğu Kürt olan Efrîn'in Suriye’nin en istikrarlı ve güvenli bölgelerinden olduğu vurgulanan konuşmalarda, AB'nin Türk devlerine desteği kınandı.

'SALDIRILAR SON BULANA KADAR ALANLARDAYIZ'

Efrîn'e destek eylemine katılan sendikalar, siyasi parti ve demokratik kurum temsilcileri Türk devletinin Kürt halkına yönelik katliam ve soykırım politikaları son bulana kadar alanlarda olacaklarının mesajını verdi. Brotan Kadın Müzik grubu da direniş şarkılarıyla Efrîn'e destek eyleminde yer aldı.

Efrîn’i sahiplenme eylemine katılan sendikalar, siyasi partiler ve kurumların isimleri şöyle:

* La Communate des Kurdes de Lorient

* L’Association culturelle des Alévis de Lanester et du Morbihan

* Conseil Démocratique des Kurdes de Rennes

* Amitiés Kurdes de Bretagnes

* Union Départementale CGT 56

* CGT-educ’ation 56

* UD-CNT-29

* Interco CNT22

* SLB (syndicat des travailleurs de Bretagne)

*Union syndicale SOLIDAIRES 56

* Alternative Libertaire

* Breizhistance

* Collectif de vigilance antifasciste 22

* Ensemble 56

* France insoumise Hennebont

* France insoumise Pontivy

* Groupe libertaire René Lochu

* Génération S, Insoumis du centre finistère

* Insoumis du pays de Lorient

* Ligue des droits de l’Homme Concarneau

* Riec sur Belon

* Quimperlé, Nouveau Parti Anticapitaliste Bretagne

* Parti Communiste Français 56

* Union démocratique Bretonne

* Vocal Bardak (Kadın müzik grubu)

* BIR-KAR Morbihan